Χρήστος Μπουκώρος : Ο καθένας με τα γυαλιά του

χρήστος-μπουκώρος-ο-καθένας-με-τα-γυαλ-715992

Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα. Αυτή η παροιμία μας έρχεται στο μυαλό παρακολουθώντας τις αντιδράσεις των Ελληνικών κομμάτων τις τελευταίες μέρες, σε σχέση με τις εξελίξεις στην Κύπρο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο αχυρώνας δεν είναι ξένος αφού βρίσκεται όχι στην πίσω αλλά κυριολεκτικά στην μπροστινή πλευρά της αυλής μας. Είναι η Κύπρος, δεν είναι η Μάλτα! Σωστό. Πλην όμως η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος και κανένα άλλο κράτος δεν δικαιούται να αποφασίζει για το μέλλον της. Ούτε και η Ελλάδα φυσικά.

Να αποφασίζουμε δεν δικαιούμαστε. Να συνδράμουμε υποχρεούμαστε, για μυριάδες λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν.

Τι είδους υπηρεσία και συνδρομή όμως είναι αυτή που ερμηνεύει τα της Κύπρου υπό το πρίσμα των μικροκομματικών εν Ελλάδι συμφερόντων; Πόσες φορές κατά το παρελθόν δεν πλήρωσε τα Ελλαδικά πολιτικά παιχνίδια η μαρτυρική μεγαλόνησος με πολύ αίμα και ατελείωτα δάκρυα; Πρέπει να τα πληρώσει για μία ακόμη φορά;

Σε τούτη τη φάση για μία ακόμη φορά οι Έλληνες αντί να πράξουν μιλάνε και μαλώνουν. Άλλοι καλούν την Κύπρο να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις της Γερμανίας, άλλοι να συγκρουστεί πλήρως με την τρόικα, άλλοι να εγκαταλείψει το ευρώ και κάποιοι άλλοι να ξεπουληθεί στη Ρωσία! Χάος δηλαδή. Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν.

Δεν απέχουμε από καταστάσεις πολιτικού σουρεαλισμού όπου πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδος σκέπτονται να ανακηρύξουν την ημέρα του «όχι» του Κυπριακού κοινοβουλίου ως νέα εθνική επέτειο εφάμιλλης της επερχόμενης 25ης Μαρτίου! Αυτοί είναι οι πατριώτες. Οι άλλοι είναι οι προδότες, διότι δεν διαφώνησαν με τις προτάσεις του eurogroup παρά το γεγονός ότι η ίδια η αντιπροσωπεία της Κύπρου συμφώνησε. Το ακούσαμε και αυτό.

Περισσεύουν αυτές τις μέρες οι δηλώσεις εθνικοπατριωτικού περιεχομένου και αντιστασιακής ρητορείας. Μέχρι και πολιτικές δηλώσεις για τις σεξουαλικές επιδόσεις των Κυπρίων στις παραλίες, καταγράφονται στο δημόσιο λόγο! Το ακούσαμε και αυτό από κάποια …αρσενικά της Ελληνικής πολιτικής σκηνής! Εκείνο που δεν ακούσαμε είναι μια πρόταση για το που θα βρει η Κύπρος τα χρήματα. Γιατί λεφτά θέλει τώρα η Κύπρος όχι τσαμπουκά. Τον τσαμπουκά της τον έκανε στην ψηφοφορία.

Τελικά, το μόνο ουσιαστικό που είδαμε αυτές τις μέρες ήταν η χθεσινή εξαγορά των θυγατρικών των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και μάλιστα χωρίς να ανοίξει μύτη καταθέτη, μικρού ή μεγάλου. Κίνηση που διευκολύνει την Κύπρο κατά δύο δις ευρώ! Ποσό σημαντικότατο δεδομένης της κατάστασης και του προβλήματος της Κύπρου.

Και για να λέμε την αλήθεια-όσο και αν αυτή ενοχλεί- αυτή η όχι αμελητέα κίνηση αποτελεί επίτευγμα του εξαφανισμένου εθνικού μειοδότη Αντώνη Σαμαρά και του νέο-δωσίλογου Γιάννη Στουρνάρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου