Χρήστος Μπουκώρος : Μία σοβαρή πρόταση για το νέο Κυπριακό

Τελευταία ενημέρωση: 2013-03-22, 15:00:13
Χρήστος Μπουκώρος : Μία σοβαρή πρόταση για το νέο Κυπριακό

Σήμερα δεν γράφουμε σημείωμα αλλά αντιγράφουμε μία ενδιαφέρουσα πρόταση που δημοσιοποίησε χθες το βράδυ ο διευθυντής της μεγαλύτερης Κυπριακής εφημερίδας. Μια σκέψη για το επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης το οποίο φαίνεται, από τις χθεσινές δηλώσεις των Κυπρίων πολιτικών, ότι προχωρεί προς υλοποίηση,  και την παρουσιάζει εμπλουτισμένη ο Γενικός Διευθυντής του «Φιλελεύθερου» Μιχάλης Καρής. Πιο συγκεκριμένα προτείνει:

 «Με την προϋπόθεση ότι δεν πάμε σε σύγκρουση με την Ευρώπη και παραμένουμε στο ευρώ, σημαίνει ότι εξασφαλίζουμε τα €10 δισ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εξασφαλίζουμε επίσης την εγγύηση ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος, με απεριόριστη ρευστότητα, άρα η κυπριακή κυβέρνηση (δηλαδή εμείς οι Κύπριοι πολίτες) αναζητούμε το ποσό των €5,8 δισ.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ψηφισάντων στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, αναλογεί κατά μέσο όρο εισφορά αλληλεγγύης €12.788 ανά Κύπριο πολίτη (€5,8 δισ για τους 453.534 Κύπριους πολίτες). Κάποιος μπορεί να συνεισφέρει €500, €1.000, άλλος €15.000, άλλος €20.000 κ.λπ.

Σε αυτό το ταμείο πιθανόν θα τοποθετηθούν (εάν το δεχτεί η τρόικα) ως δεσμευμένη εγγύηση/κατάθεση τα αποθεματικά των ταμείων προνοίας που εκτιμώνται σε περίπου € 3 δισ. Τότε η αναγκαία εισφορά μειώνεται σε €6.173  ανά Κύπριο πολίτη κατά μέσο όρο! (€ 5,8 δισ. μείον €3 δισ. = €2,8 δισ. για τους 453.534 Κύπριους πολίτες).

Εάν κάποιος κάνει την υπόθεση ότι αυτό το επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης θα είναι ελκυστικό επενδυτικά:

Α) Με ρήτρες μελλοντικών εσόδων φυσικού πλούτου, Β) Με εκμετάλλευση κρατικής κινητής περιουσίας (π.χ. μερίσματα ημικρατικών οργανισμών - αποφεύγεται και η ιδιωτικοποίηση με αυτόν τον τρόπο) και Γ) Με εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας (κρατικής και εκκλησιαστικής) ώστε σε βάθος χρόνου να αποδίδει ικανοποιητικό τοκομερίδιο, τότε θα μπορούσε να συγκεντρώσει εγχώρια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια (π.χ. ρώσικα, ισραηλίτικα, αραβικά κ.λπ.).

Για κάθε €500.000.000 επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων που θα συγκεντρώνονται, η αναγκαία μέση εισφορά του Κύπριου πολίτη μειώνεται κατά €1.102.

Θα μπορούσε επίσης κάποιος να προσθέσει και εισφορές από τον κυπριακό απόδημο Ελληνισμό (Ελλάδας, Αγγλίας, Αυστραλίας, ΗΠΑ κ.λπ.) και από άλλους πολίτες στην Ελλάδα ή και σε άλλες χώρες.

Θα αποδείξουμε ότι είμαστε πατριώτες τώρα που θα πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη ή θα κάνουμε αυτό που έκαναν οι αδελφοί μας στην Ελλάδα όπου €40 δισ. έφυγαν από τη χώρα στο εξωτερικό σε 2 χρόνια; Πάντα πίστευα ότι είμαστε πατριώτες και πιο συνετοί με αίσθημα αυτοσυντήρησης.

Προϋπόθεση η παραμονή μας στο ευρώ, η παροχή των €10 δισ. από την ΕΚΤ και η συνεχής εγγυημένη ρευστότητα των τραπεζών από την ΕΚΤ» καταλήγει η πρόταση του Μιχάλη Καρή.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
9
=