Χρήστος Μπουκώρος : Οι πραγματικοί στόχοι της Γερμανίας

χρήστος-μπουκώρος-οι-πραγματικοί-στό-716557

Πρωτοφανής η απόφαση για κούρεμα καταθέσεων στις Κυπριακές τράπεζες. Το ότι ονομάζεται έκτακτη φορολόγηση δεν έχει καμία σημασία. Πέρα από το δίκαιο ή όχι της συγκεκριμένης απόφασης ήρθαν άλλα σημαντικότερα ζητήματα να αναδειχθούν μέσα από την απόφαση που επέβαλαν το Γερμανικό τραπεζικό κατεστημένο και η ίδια η Καγκελάριος.

Μπορεί να πει κανείς ότι κοινωνικά δίκαιο είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να πληρώνουν οι έχοντες. Οι καταθέτες έναντι των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αν όμως τόσο απλά ήταν τα πράγματα θα ήταν και ευκολότερα. Δεν είναι όμως. Είναι πολυσύνθετα. Πράγμα που εξηγεί και τους τριγμούς σε ολόκληρο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα για αποφάσεις που αφορούν τη μικρότερη οικονομία σε επίσημα μεγέθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι παρενέργειες είναι απείρως μεγαλύτερες σε σημασία από το ίδιο το κούρεμα καταθέσεων ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το χειρότερο όμως είναι ότι με τον τρόπο που ελήφθησαν οι αποφάσεις οι αρνητικές συνέπειες θα καταγραφούν ακόμη και αν τελικά το κούρεμα δεν εφαρμοστεί! Αυτή είναι η δύναμη των αποφάσεων και των πληροφοριών στις αγορές. Προεξοφλούνται, δεν εξοφλούνται με την εφαρμογή τους. Στην προκειμένη περίπτωση οι καταθέτες όλου του κόσμου και όχι μόνο της Κύπρου τρόμαξαν. Νιώθουν υποψήφια θύματα όπου κι αν έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους. Αυτό εν τέλει ήταν και το σχέδιο των Γερμανών. Δεν ήταν η διάσωση της Κυπριακής Οικονομίας αλλά η διάλυση του τραπεζικού της συστήματος!

Επειδή θέλει η πόρνη να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Σόιμπλε έκανε χθες δυο ενέργειες ενδεικτικές των προθέσεων του.

Πρώτον, χθες το μεσημέρι, ουσιαστικά απευθυνόμενος στο παγκόσμιο επενδυτικό κοινό, είπε το περίφημο : «Οσοι καταθέτουν σε τέτοια τραπεζικά συστήματα να να λάβουν και τις ευθύνες τους!». Για όσους γνωρίζουν τραπεζικοί παράδεισοι υπάρχουν στο Λουξεμβούργο, στο Λιχτενστάιν, στην Ελβετία (βλ. λίστα Λαγκάρντ), στη Λετονία, ακόμη και μέσα στη Γερμανία όπου όλες οι τοπικές τράπεζες των κρατιδίων είναι όχι απλά στο κόκκινο αλλά στο κατακόκκινο. Το νεύμα του κ. Σόιμπλε δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. «Ελάτε σε τραπεζικά συστήματα της Γερμανικής σφαίρας επιρροής. Εδώ δεν κινδυνεύετε γιατί εμείς αποφασίζουμε!».

Δεύτερον, το έγγραφο του κ. Σόιμπλε προς τον πρόεδρο της Γερμανικής Βουλής που αποκαλύφθηκε χθες το βράδυ διαλύει και τις τελευταίες αμφιβολίες ακόμη και των πιο φιλογερμανών. Το έγγραφο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στόχος της Γερμανίας «είναι ο περιορισμός του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου μόνο εντός του νησιού χωρίς διεθνείς δραστηριότητες»!

Είναι σα να λέει ο κ. Σόιμπλε ότι θέλει να συρρικνώσει την Ελληνική ναυτιλία επειδή οι εφοπλιστές τυγχάνουν φοροαπαλλαγών από το Ελληνικό κράτος! Σαφέστατη από πλευράς οικονομικής στόχευσης η απόφαση των Γερμανών, αλλά και από γεωπολιτικής πλευράς. Αν εξασθενίσεις τον βασικό τομέα μιας οικονομίας, ευκολότερα ελέγχεις και τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές και μάλιστα σε καλή τιμή. Απλό είναι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου