Χρήστος Μπουκώρος : Το χαράτσι έγινε φυτίλι…

Τελευταία ενημέρωση: 2013-03-16, 15:00:54
Χρήστος Μπουκώρος : Το χαράτσι έγινε φυτίλι…

Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Δεν ξεφεύγει η Ελλάδα από τους κανόνες κακοδαιμονίας της δημόσιας διοίκησής της. Ενας έκτακτος φόρος που υποτίθεται ότι επιβλήθηκε για τα έτη 2011 και 2012, είναι πλέον εμφανές ότι έστω και με ηπιότερη μορφή, θα ισχύει και το 2013. Βασικότερη δικαιολογία για την παράταση του χαρατσιού είναι η ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να προετοιμάσει τον μηχανισμό για την αξιόπιστη είσπραξη του νέου ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ακίνητη περιουσία φορολογείται σε όλα τα κράτη του κόσμου. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να φορολογηθεί και στην Ελλάδα.

Η καταγραφή και ο μηχανισμός φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας δεν είναι υποχρέωση των πολιτών αλλά της Πολιτείας. Έρχεται λοιπόν το κράτος, μια τέτοια εποχή, και επιμηκύνει το «άδικο χαράτσι» επειδή πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες αποδεικνύονται ανίκανοι να μοιράσουν δύο γαϊδάρων άχυρο!

Η δικαιολογία της τρόικα και του κ. Στουρνάρα σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει άλλος αξιόπιστος μηχανισμός είσπραξης και κατά συνέπεια πρέπει το χαράτσι να παραμείνει συνδεδεμένο με τη ΔΕΗ, εκτός από ομολογία αποτυχίας, συνιστά και απόδειξη ότι δεν ξέρουν τι συμβαίνει στη χώρα που εφαρμόζουν τα μέτρα.

Μόλις προ τριημέρου ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματική η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αν δεν πληρωθεί το χαράτσι. Κατά συνέπεια, το επιχείρημα περί αξιόπιστου μηχανισμού με την πληρωμή στη ΔΕΗ καταρρίπτεται. Ο κάθε πολίτης που δεν επιθυμεί να πληρώσει το χαράτσι, θα πληρώνει μόνο την αξία του ρεύματος και το χαράτσι θα βεβαιώνεται στο δημόσιο ταμείο. Οι πολίτες με το ρυθμό που αποπληρώνουν τις άλλες οφειλές τους στο δημόσιο θα τακτοποιήσουν και τη συγκεκριμένη.

Είναι θέμα αξιοπιστίας, αφού αυτό είναι το ζητούμενο για ολόκληρη τη χώρα – όπως υπενθυμίζει συνεχώς ο πρωθυπουργός αγωνιζόμαστε για την αξιοπιστία της χώρας- ο φετινός φόρος να είναι μικρότερος, να μην πληρωθεί από τους οικονομικά αδύναμους και να καταβληθεί στην εφορία και όχι στη ΔΕΗ.

Επιπλέον αυτός ο φόρος πρέπει να σβήσει άμεσα από τη μνήμη των πολιτών και για λόγους πολιτικούς. Εφαρμόστηκε για δύο χρόνια και πρόσφατα εξαγγέλθηκε η κατάργηση του. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση ξαφνικά να αποφασίζει την παράτασή του. Πρόκειται για απτή απόδειξη ότι τα μέτρα του μνημονίου δεν αποδίδουν. Δεν μπορεί να μην έχουν διαβάσει ότι 500.000 νοικοκυριά ζητούν διακανονισμό στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οπότε σιγά μην πληρώσουν χαράτσι το 2013.

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
8
=