Χρήστος Μπουκώρος : Η αστραπιαία αποβιομηχάνιση

χρήστος-μπουκώρος-η-αστραπιαία-αποβι-3014

Ασφαλώς θα έχετε ενημερωθεί από το τρέχον ρεπορτάζ για το τι γίνεται τον τελευταίο καιρό στα εργοστάσια του Βόλου. Εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες και λουκέτα.

Το γεγονός ότι αυτές οι καταστάσεις δεν αφορούν κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά πραγματικούς κολοσσούς της τοπικής βιομηχανίας, πρέπει να σημάνει κόκκινο συναγερμό στους τοπικούς φορείς.

Οι διαθεσιμότητες στη ΣΟΒΕΛ, η εκ περιτροπής εργασία στη Χαλυβουργία, οι σημαντικές μειώσεις αποδοχών που προτείνει η ΑΓΕΤ και κυρίως το χθεσινό κλείσιμο της VPI που αφήνει ακόμη εκατό εργαζομένους στους δρόμους του Βόλου, συνιστούν κατά ένα τρόπο μια ύπουλη, αιφνιδιαστική, σχεδόν αστραπιαία αποβιομηχάνιση της Μαγνησίας, με οδυνηρές συνέπειες για την ήδη χειμαζόμενη τοπική οικονομία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομική κρίση και κυρίως η εκμηδένιση της οικοδομικής δραστηριότητας έπληξαν ορισμένες από τις μεγάλες τοπικές βιομηχανίες. Όλο και περισσότερο όμως διαχέονται πληροφορίες στη δημοσιογραφική πιάτσα σύμφωνα με τις οποίες τώρα που Ευρωπαϊκή Ένωση, τρόικα και κυβέρνηση, δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι αν δεν αναχαιτιστεί το τέρας της ανεργίας δεν πρόκειται να πετύχει κανένα πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, αυτή την ώρα οι έμπειροι βιομήχανοι του Βόλου πιέζουν με τις περικοπές προκειμένου να ικανοποιηθούν ορισμένα βασικά τους αιτήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις οι βιομήχανοι έχουν ζητήσει φθηνότερο ρεύμα, λιγότερους φόρους στα καύσιμα και μικρότερα τέλη ρύπων. Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι πληροφορίες ισχύουν, εκείνο το οποίο γνωρίζουμε όμως είναι ότι το κόστος παραγωγής στην κάθε παραγωγική μονάδα της χώρας, μικρή ή μεγάλη, είναι κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε τέτοιες επικίνδυνες για την τοπική οικονομία περιπτώσεις δεν μπορεί κανείς να ταχθεί άκριτα με τα αιτήματα των βιομηχάνων, ούτε με τα αιτήματα των βιομηχανικών εργατών -που τούτη την ώρα δεν υπάρχουν για να είμαστε δίκαιοι- αφού το μόνο που επιδιώκουν οι εργαζόμενοι είναι να διατηρήσουν τα λειψά εναπομείναντα. Είναι όμως υποχρεωμένη η τοπική κοινωνία να σταθεί δίπλα στην τοπική βιομηχανία, γιατί αν αυτή σβήσει δεν θα υπάρχουν ούτε βιομήχανοι, ούτε εργάτες.

Υ.Γ. Γράφαμε στο φύλλο της προηγούμενης Τρίτης ότι αυτή την ώρα χρειάζεται να επιδοτηθεί η εργασία για 400.000 νέους ανέργους και μάλιστα για ικανό χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφευχθεί η επερχόμενη κοινωνική έκρηξη. Μόλις χθες ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε πρόγραμμα πεντάμηνης απασχόλησης για 400.000 νέους μέλη οικογενειών στις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος. Αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται επέκταση για να έχει μετρήσιμο κοινωνικό αποτέλεσμα. Επίσης χθες το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός προειδοποίησε τους Ευρωπαίους με φαινόμενα Γκρίλο σε όλη την Ευρώπη αν δεν απελευθερωθούν άμεσα κονδύλια για την καταπολέμηση της ανεργίας. Αυτά είναι θετικά αλλά δυστυχώς δεν …σώζουν τη βιομηχανία του Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου