Χρήστος Μπουκώρος : Επιτέλους υπάρχει και δικαιοσύνη

χρήστος-μπουκώρος-επιτέλους-υπάρχει-3858

Η χρησιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλο της μεγαλείο μέσα από μία και μόνη κοινοτική οδηγία. Πιο συγκεκριμένα, από το Σάββατο 16 Μαρτίου οι δημόσιες αρχές θα είναι υποχρεωμένες να εξοφλούν εντός 30 ή σε ιδιαίτερα εξαιρετικές περιπτώσεις εντός 60 ημερών αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζουν από επιχειρήσεις. Διαφορετικά, θα υποχρεούνται να πληρώνουν τόκους υπερημερίας 8%, στους οποίους θα προστίθεται το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σήμερα οι καθυστερήσεις σε πληρωμές του Δημοσίου προς επιχειρήσεις φτάνουν κατά μέσω όρο τις 180 ημέρες στην Ελλάδα και την Ιταλία. Στην Ελλάδα ιδιαίτερα ορισμένοι Δήμοι και άλλα Ν.Π.Δ.Δ. δεν εξοφλούν τα τιμολόγια τους κατά παράβαση κάθε έννοιας θεμιτής συναλλαγής.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, κάθε μέρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πτωχεύουν επειδή τα τιμολόγιά τους δεν εξοφλούνται από φορείς του δημοσίου. Ως αποτέλεσμα χάνονται θέσεις εργασίας, ενώ επιχειρηματικές ευκαιρίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες, γεγονός που παρεμποδίζει την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.

Για να τερματίσει τις καθυστερημένες πληρωμές η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε την οδηγία 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές. Έως τις 16 Μαρτίου 2013 τα κράτη- μέλη θα πρέπει να έχουν ενσωματώσει την αναθεωρημένη αυτή οδηγία για τις καθυστερημένες πληρωμές στο εθνικό τους δίκαιο. Αν δεν το κάνει η Ελλάδα οι συνέπειες σε πρόστιμα θα είναι τρομερές.

Ας διαβάσουν και οι τοπικοί δήμαρχοι, περιφερειάρχες κ.τ.λ. τη συγκεκριμένη οδηγία γιατί θα τους κοπεί πλέον ο βήχας να πληρώνουν όποιον θέλουν και όποτε θέλουν.

Βεβαίως η κοινοτική οδηγία θα ήταν πληρέστερη αν προέβλεπε και τις ποινικές ευθύνες των αρμοδίων. Οπως ακριβώς προβλέπει πλέον η Ελληνική νομοθεσία για τους πολίτες που οφείλουν πάνω από πέντε χιλιάδες ευρώ στο Δημόσιο.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα ξεκαθαρίσουν και τα πράγματα στη δημόσια ζωή, αφού θα αναλαμβάνουν ευθύνες μόνο οι ικανοί να τα καταφέρουν και όχι όσοι βιώνουν λάθρα εις βάρος των υπολοίπων.

Τέλος, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη οδηγία που υποχρεωτικά θα ενσωματωθεί και θα γίνει εθνικό δίκαιο από το ερχόμενο Σάββατο δεν επιβάλλει παρά το αυτονόητο.

Δεν θα αναφερθούμε στο δημόσιο που όταν καθυστερείς σε ταράζει στα πρόστιμα και τις ποινές, αλλά στο Δήμο Βόλου και στο χθεσινός πρωτοσέλιδο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ. Έγραφε λοιπόν χθες η εφημερίδα: «Ο Δήμος Βόλου διεκδικεί 11 εκατομμύρια ευρώ από οφειλές καταστηματαρχών και περίπου το 50% του ποσού αφορά πρόστιμα και προσαυξήσεις των οφειλών!»

Στο εξής λοιπόν δεν θα μπορεί κανένας δήμος να πληρώνεται με «πανωτόκια» και να πληρώνει όποτε θέλει τους προμηθευτές του χωρίς καμία επιβάρυνση. Δεν είναι δίκαιο αυτό;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου