Χρήστος Μπουκώρος :Ενα ραντεβού που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

χρήστος-μπουκώρος-ενα-ραντεβού-που-ακ-4686

Προχθές αργά το βράδυ ο Γιάννης Στουρνάρας προχωράει σε δήλωση που προκαλεί ερωτηματικά: «Μας χωρίζει ακόμα πολύς δρόμος από τη συμφωνία με την τρόικα!»

Χθες το πρωί ο κ. Χατζησωκράτης της ΔΗΜ.ΑΡ. και δεξί χέρι του κ. Κουβέλη δηλώνει: «Δεν μας ενημερώνει κανείς τι συζητάνε με την τρόικα!».

Χθες επίσης ο άλλος κυβερνητικός εταίρος Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο πριν ακυρωθεί η συνάντηση της τρόικα με τον πρωθυπουργό, σα να μη συμβαίνει τίποτα, ανακοινώνει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση της ανεργίας!

Μια εικόνα που μας θυμίζει την παροιμία «τρεις λαλούν(κυβερνητικοί εταίροι) και δυο (οι της τρόικα) χορεύουν!

Τα λέμε όλα αυτά για να αναδείξουμε ότι η ακύρωση ενός πολυαναμενομένου ραντεβού του πρωθυπουργού με την τρόικα- προκειμένου να γίνει η τελική διαπραγμάτευση- κυριολεκτικά στο παρά πέντε δημιουργεί δυσμενείς εντυπώσεις τόσο για τις διαπραγματευτικές ικανότητες των υπουργών, όσο και για τις απαιτήσεις των δανειστών.

Αν ο κύριος Στουρνάρας είχε από προχθές το βράδυ την εικόνα, όπως δήλωσε ξεκάθαρα, ότι τη χθεσινή μέρα δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία, όφειλε να πείσει τον πρωθυπουργό να αναβληθεί πιο έγκαιρα το ραντεβού και όχι μόλις δέκα λεπτά πριν από την καθορισμένη ώρα, δηλαδή χθες στις έξι παρά δέκα το απόγευμα..

Αντιθέτως, αντί δηλαδή τα πράγματα να γίνουν με μια λογική σειρά και πιο ομαλά, έπρεπε να αναβληθεί το χθεσινό ραντεβού για το αν θα πληροφορηθούμε και εμείς οι …ιθαγενείς ότι πέρα από τη γνωστή ατζέντα δόσεων, απολύσεων κ.τ.λ. μπαίνουν την τελευταία στιγμή και δύο ακανθώδη ζητήματα τα οποία δεν είχαν ακουστεί καθόλου τις τελευταίες μέρες. Πιο συγκεκριμένα έπρεπε να αναβληθεί το ραντεβού για να μάθουμε ότι η τρόικα βάζει θέμα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και μαύρης τρύπας στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και θέμα σπατάλης σε ορισμένους δήμους της χώρας.

Αν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος των εξελίξεων και γνώριζε ότι μπορεί και να μην γίνει το ραντεβού και επέλεξε να δώσει ένα δραματικό τόνο στη διαπραγμάτευση, ακυρώνοντας τη συνάντηση την τελευταία στιγμή, το θέμα είναι καθαρά επικοινωνιακό.

Αν ο κ. Στουρνάρας που είχε σφαιρική εικόνα των πραγμάτων άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν και να φτάσουμε στη χθεσινή ακύρωση, το θέμα αποκτά καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά.

Το πιθανότερο είναι ότι για ευνόητους λόγους πολιτικής επιβίωσης ποτέ δεν θα μάθουμε τι τελικά έγινε. Επιπλέον το σημερινό ραντεβού και όσα θα συμφωνηθούν θα καλύψουν τα γεγονότα της χθεσινής μέρας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, πριν απολύσει ο Μανιτάκης υπαλλήλους μήπως θα ήταν χρησιμότερο να απολύσει ο Σαμαράς ορισμένους υπουργούς που εκθέτουν τον ίδιο και κυρίως βλάπτουν τη χώρα;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου