Χρήστος Μπουκώρος :Βάλτε στο «παιχνίδι» τους νέους

χρήστος-μπουκώρος-βάλτε-στο-παιχνίδ-5874

Προ οκταημέρου γράφαμε για τα τρία –τέσσερα πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα ,προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας. Την προηγούμενη Πέμπτη ο Φώτης Κουβέλης -μέσα από μια σύμπτωση επιβεβλημένη από την αναγκαιότητα των πραγμάτων και άρα καθόλου σύμπτωση- επανέλαβε περίπου πανομοιότυπες προτάσεις, καταδεικνύοντας με σαφήνεια ότι πλέον η ελληνική κοινωνία βιώνει οριακές καταστάσεις.

Μόλις χθες, η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» περιέγραψε με τρόπο λιτό και σαφή την ακινησία στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία πρωτίστως και η κοινωνία ακολούθως. Μάλιστα το δημοσίευμα διατύπωσε και συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες ονομάτισε ως «βαθιές ανάσες» απαραίτητες για να μη σταματήσει …το πεντάλ του ποδηλάτου με μοιραία συνέπεια την τραυματική πτώση όλων μας.

Οταν από τόσες -και βέβαια από πολλές περισσότερες πηγές που είναι αδύνατο να καταγραφούν στο σύντομο σημερινό σημείωμα- διατυπώνονται κατά το μάλλον ή ήττον οι ίδιες προτάσεις, παύουν να είναι μια συζήτηση ανταλλαγής απόψεων και καθίστανται αίτημα καθολικού χαρακτήρα.

Δεν θα αναφερθούμε σήμερα ούτε στη μείωση του Φ.Π.Α., ούτε στις δόσεις για οφειλές σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, αν θα είναι 36 μηνιαίες, 400 εβδομαδιαίες ή χίλιες πεντακόσιες ημερήσιες!

Το 60% των νέων είναι αυτό που καίει εμάς και κυριολεκτικά ολόκληρη την κοινωνία. Η ανεργία νέων ανθρώπων. Ο κοινωνικός και οικονομικός αφοπλισμός του πιο ετοιμοπόλεμου κομματιού μας. Οι άνθρωποι ηλικίας από 20 έως 40 ετών, κορυφαίοι επιστήμονες με αξιοζήλευτη κατάρτιση και απλοί εργαζόμενοι που έχουν τις φυσικές δυνάμεις ικανές να λιώσουν ακόμη και σίδερα κάθονται στον …πάγκο μιας ομάδας που όλο χάνει και ενδεκάδα δεν αλλάζει! Το πιο ζωντανό κομμάτι αποκλείστηκε και γερνάει δημογραφικά, οικονομικά, επιστημονικά, πολιτικά και κοινωνικά.

Το γράψαμε και πρόσφατα και θα το ξαναγράψουμε και σήμερα με κεφαλαία γράμματα μήπως και το προσέξει κάποιος αρμόδιος: ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΥΟ-ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!

Είναι κοινωνική και εθνική αναγκαιότητα 400 χιλιάδες νέοι και περίπου 100 χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο να απασχοληθούν τώρα. Και όταν λέμε τώρα το εννοούμε. Ίσως μετά από δυο-τρεις μήνες να είναι και μάταιο.

Η επιδότηση της εργασίας, κάτω από ειδικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, δεν αντιστρατεύεται ούτε ιδεολογίες, ούτε οικονομικά ρεύματα, ούτε κρατικές αγκυλώσεις. Δεν είναι ούτε θεμιτή, ούτε αθέμιτη. Είναι απλά αναγκαία.

Εξασφάλιση πόρων από εθνικά, κοινοτικά και ειδικά ταμεία για την πληρωμή των μισθών και της ασφάλειας αυτού του ζωτικού κομματιού. Ακόμη και δίκαιοι φόροι αν χρειαστεί.

Όταν η πιθανή κοινωνική έκρηξη σαρώσει τα αποτελέσματα της αιματηρής προσπάθειας του Ελληνικού λαού οι ζηλωτές της άκαμπτης πολιτικής και της προσήλωσης στην απάνθρωπη λογική θα αντιληφθούν τη ματαιότητα της προσπάθειας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου