Χρήστος Μπουκώρος :Οι εμίρηδες και οι κακομοίρηδες…

χρήστος-μπουκώρος-οι-εμίρηδες-και-οι-κ-9294

Πάντα σ’ αυτή τη ζωή οι κακομοίρηδες πουλούσαν και οι εμίρηδες αγόραζαν. Βέβαια ο εμίρης που μας έτυχε μέσα στη φτώχεια μας εκτός από πολλά λεφτά έχει και πολλά παιδιά.

Η εκκεντρικότητα του συγκεκριμένου μεγιστάνα να θέλει να αγοράσει για το καθένα από τα τέκνα του ένα ελληνικό νησί φούντωσε συζητήσεις απίστευτου περιεχομένου. Στο τέλος οι Έλληνες θα καταλήξουν βεδουίνοι της ερήμου και οι Ελληνίδες σκλάβες στα χαρέμια ή θα ξυπνήσει ο Καραϊσκάκης, ο Κολοκοτρώνης και ο Μιαούλης και θα μας πυροβολήσουν και άλλα τέτοια ευτράπελα..

Καταρχήν οι κεφαλαιούχοι του Κατάρ μέχρι τώρα έχουν αγοράσει κάποια νησάκια, έξι τον αριθμό, τα οποία ήταν ιδιωτικά, χωρίς η κοινή γνώμη να γνωρίζει μέχρι σήμερα το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Ήταν Έλληνες ή ξένοι οι μέχρι τώρα ιδιοκτήτες; Πως απέκτησαν τα συγκεκριμένα νησάκια; Μπορούν να τα πουλήσουν όποτε θέλουν και σε όποιον θέλουν; Ουδείς πλην των αρμόδιων υπουργείων γνωρίζει. Λογικό θα μου πείτε. Η Ελλάδα διαθέτει περίπου τρεις χιλιάδες νησάκια και βραχονησίδες ακατοίκητα στο σύνολό τους. Τα κατοικημένα Ελληνικά νησιά δεν ξεπερνούν τα πεντακόσια.

Το ζήτημα της αξιοποίησης των μικρών νησιών και των βραχονησίδων άνοιξε το 1992 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί και τότε χρεοκοπημένοι ήμασταν αλλά δεν το είχαμε καταλάβει ή δεν μας το έλεγαν οι κυβερνώντες. Ο επικοινωνιακός πόλεμος που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρόθεσης ήταν άνευ προηγουμένου. Πρωτοσέλιδα του τύπου «πωλείται η Ακρόπολη!» και άλλα χειρότερα μονοπώλησαν για καιρό την επικαιρότητα σε τέτοιο βαθμό που πτόησαν ακόμη και τον χαλκέντερο Μητσοτάκη.

Έκτοτε όμως έτρεξε πολύ νερό στο αυλάκι και πολλά χρέη στα ταμεία του Ελληνικού δημοσίου, με αποτέλεσμα σήμερα να αγοράζει έξι νησάκια ο εμίρης του Κατάρ και να το μαθαίνουμε όταν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες αγοραπωλησίας. Δηλαδή χωρίς να ανοίξει μύτη!

Το ερώτημα είναι αν αυτές οι αγοραπωλησίες προωθούν την ανάπτυξη της χώρας; Όχι! Είναι η αυτονόητη απάντηση. Εκτός και αν συντρέχουν δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πρώτον, αν ο αγοραστής αξιοποιήσει τα συγκεκριμένα νησάκια δίνοντας δουλειά και κυρίως αν δεν τύχει λεόντειων φοροαπαλλαγών πληρώνοντας το σύνολο των φόρων και των χαρατσιών που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες με ανάλογη περιουσία.

Δεύτερον και σπουδαιότερο αν αυτές οι αγορές οικογενειακού χαρακτήρα αποτελέσουν το όχημα ώστε το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ που διαθέτει 50 δις ευρώ επενδύσει ένα μεγάλο μέρος του στη χώρα μας.

Φημολογείται ότι οι δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις στην παρούσα φάση είναι υπαρκτές, οπότε δεν μένει παρά να δούμε το αποτέλεσμα αυτού του ανοίγματος στην εξωτική πραγματικότητα του Κατάρ. Αλλωστε δεν έχει καμία δυνατότητα ο εμίρης του Κατάρ να φορτώσει τα νησάκια στις καμήλες του και να τα μεταφέρει στην έρημο…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου