Το κλίμα, τα μέτρα και το μέλλον

Τελευταία ενημέρωση: 2012-10-22, 10:45:08
Το κλίμα, τα μέτρα και το μέλλον
Γράφει ο Χρήστος Μπουκώρος   

Προ διετίας και πλέον, τον πρώτο μήνα του 2010, όταν το ΔΝΤ ετοιμαζόταν να εισβάλει στη χώρα, σημειώναμε σε τούτη τη στήλη με τρόπο αναλυτικό και με σειρά παραδειγμάτων ότι η ζημιά που πρόκειται να υποστεί η εικόνα της χώρας είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από τη ζημιά στην οικονομία της.

Τα δύο χρόνια που πέρασαν νιώσαμε για τα καλά στο πετσί μας τι σημαίνει να θεωρείσαι απόβλητος λαός και να ζεις σε χώρα περιφρονημένη και ανυπόληπτη. Δεν έχει σημασία σε ποιο βαθμό ίσχυαν  τα όσα καταμαρτυρούσαν στην Ελλάδα και στους Έλληνες, αλλά τα αρνητικά  στερεότυπα που δημιουργήθηκαν, διαμορφώνοντας δεδομένα,  μεταβάλλοντας έναν ολόκληρο λαό σε μόνιμο κατηγορούμενο της Ευρώπης. 

Μία ανεξάρτητη χώρα που απέκτησε την ανεξαρτησία της πληρώνοντας ακριβό τίμημα για ολόκληρες γενιές, για δυο αιώνες στην ουσία, ένιωθε και πάλι σκλάβα, αιχμάλωτη και ατιμασμένη και μάλιστα χωρίς πόλεμο. Για μία ολόκληρη τριετία η λέξη Έλληνας υπήρξε συνώνυμο του τεμπέλη, του διεφθαρμένου και του φοροφυγά. Χαρακτηρισμοί προσβλητικοί και άδικοι, για τους οποίους όμως δώσαμε δικαιώματα, κυρίως το σύστημα και η ηγεσία της χώρας, αλλά και ο λαός με την ανοχή του και τη σιωπή του για φαινόμενα που μας οδήγησαν ως εδώ.
Τούτων δοθέντων, ουδείς δικαιούται να υποτιμήσει, να λοιδορήσει ή να υποβαθμίσει  την εμφανή βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο. Όλοι τώρα μιλούν για σοβαρή προσπάθεια και αναγνωρίζουν τις υπέρμετρες θυσίες του ελληνικού λαού. Οι δηλώσεις περί GREXIT  και οι εκτιμήσεις περί χαμένων χρημάτων και τελειωμένης παρτίδας στην Ελλάδα έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί.


Αλλο κλίμα, 
νέες προοπτικές

Η τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά μπορεί να μην πέτυχε τίποτα αξιόλογο μέχρι σήμερα και μπορεί να μην πετύχει πολλά πράγματα και στο μέλλον, αδιαμφισβήτητα όμως πέτυχε σε σύντομο χρονικό διάστημα τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Οι πανταχόθεν βαλλόμενοι πολίτες είναι εξαιρετικά δύσκολο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, να εκτιμήσουν την αλλαγή κλίματος, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά το δικό τους προσωπικό δράμα και για να ακριβολογούμε η αλλαγή στο εξωτερικό δεν έχει επιφέρει καμία μεταβολή στην καθημερινότητά τους, αντίθετα με τα νέα μέτρα προ των πυλών, ορθώς εκτιμούν ότι επέρχεται περαιτέρω ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους. Δεν μας διαφεύγει ότι είναι εντελώς διαφορετικός ο ρόλος του σχολιαστή των εξελίξεων και του… εκτιμητή των πραγμάτων από εκείνον του καθημερινού ανθρώπου που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά κυκεώνα προβλημάτων και μάλιστα με ελάχιστα μέσα και ταπεινωμένη ψυχολογία.

Επιμένουμε ωστόσο ότι η βελτίωση της εικόνας της χώρας είναι στρατηγικής σημασίας επίτευγμα. Απλά είναι τα πράγματα. Ποιος σοβαρός πελάτης θα έμπαινε σε ένα εντελώς κακόφημο μαγαζί, όποιες κι αν ήταν οι τιμές και οι προσφορές του, όποιες κι αν ήταν οι προθέσεις του; Η πελατεία του μαγαζιού είναι πάντα ανάλογη της φήμης του. Αυτό είναι κανόνας. Ο ισχυρισμός ότι οι Ευρωπαίοι δεν ένιωσαν ξαφνικό έρωτα για την Ελλάδα και τους Έλληνες είναι απολύτως αληθής. Φυσικά δεν ένιωσαν. Λίγο οι δικές μας προσπάθειες, λίγο η διεθνής συγκυρία, λίγο ο φόβος τους για ντόμινο εξελίξεων, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον θετικό για την Ελλάδα που μόλις πριν λίγες εβδομάδες βρισκόταν κυριολεκτικά στο καναβάτσο. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, στην πολιτική και στη διπλωματία εκείνο που κυρίως μετράει είναι το αποτέλεσμα και ελάχιστα ως καθόλου οι συνθήκες που το διαμόρφωσαν.

Δεν αρκεί η βελτίωση 
της εικόνας 
 Για τον πολίτη που διαβάζει αυτές τις γραμμές και ταυτοχρόνως σκέφτεται πως αύριο Δευτέρα θα πληρώσει τους ανεξόφλητους από μήνες λογαριασμούς ίσως όλα τα προηγούμενα να μην έχουν σημασία. Το πακέτο δόση και μέτρα μαζί είναι ανισοβαρές για τους πολίτες που καλούνται για μία ακόμη φορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Τα μέτρα όπως τα ακούμε τον τελευταίο καιρό με σκληρή ή όχι διαπραγμάτευση θα γίνουν, όπως όλα δείχνουν, νόμος του κράτους. Επώδυνο το τίμημα ιδιαίτερα για συνταξιούχους και ελευθέρους επαγγελματίες, όχι πως οι μισθωτοί θα γλυτώσουν αφού κατά το μάλλον ή ήττον θα έχουμε επιβαρυντικές μεταβολές και στις εργασιακές σχέσεις. Τα γνωστά υποζύγια καλούνται και πάλι στην… αναφορά την ώρα που φοροφυγάδες και κλέφτες καταθέτες έχουν εντοπιστεί αλλά τίποτα ακόμη δεν έχουν υποστεί. Οι τελευταίες διαδηλώσεις έδειξαν ότι το κοινωνικό σώμα από τη μία διαμαρτύρεται και από την άλλη εύχεται τούτο το πικρό ποτήρι να είναι το τελευταίο και κυρίως να πιάσει τόπο. Δεν επικροτούν τα μέτρα οι πολίτες, αλλά ταυτοχρόνως δεν έχουν διακρίνει και την άλλη αξιόπιστη λύση. Για τον άλλο δρόμο δεν έχουν πεισθεί, γιατί αν είχαν πειστεί θα τον είχαν κιόλας επιβάλει. Η αβίωτη κατάσταση δεν είναι ανεκτή από κανέναν, πλην όμως οι λύσεις που προτείνονται από διάφορες πλευρές δεν δείχνουν πειστικές. Ανηφορικός μονόδρομος με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή στον ορίζοντα θα ξεπροβάλει η πολυπόθητη κορυφή. 
Ενδοκυβερνητικές 
αδυναμίες και αστοχίες

Διαφορετικές αναμφίβολα οι επιδιώξεις της κυβέρνησης από τις αναζητήσεις των πολιτών, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση . Η κυβέρνηση θέλει τα μέτρα και τα θέλει τώρα προκειμένου να εκταμιεύσει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Γνωρίζει ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας και ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης ότι χωρίς τη δόση, και μάλιστα ακέραιη και όχι κολοβή, το στοίχημα χάνεται και η κυβέρνηση πέφτει με κρότο. Όπως όλα δείχνουν τα μέτρα θα ψηφιστούν και η πολυπόθητη δόση θα εκταμιευτεί. Αλλά δείχνουν ενδογενή προβλήματα της κυβέρνησης αυτή την ώρα. Προβλήματα που δύνανται να τινάξουν στον αέρα και το καλό διεθνές κλίμα και τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Ο πρωθυπουργός, απορροφημένος στο οικονομικό πρόβλημα και στις εξελίξεις στην Ευρώπη σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα, δεν έχει το χρόνο και τις δυνάμεις να ασχοληθεί ούτε με τις ανάγκες της καθημερινότητας, ούτε κυρίως με την εφαρμογή των όσων αποφασίζονται. Δεν είναι λογικό τρεις μήνες μετά την έναρξη της λεγόμενης… λιστομαχίας να μην έχουμε ούτε ένα απτό αποτέλεσμα. Δεν έχει ο πρωθυπουργός τον άνθρωπο που θα τον ξελασπώσει στο εσωτερικό. Οι περισσότεροι συνεργάτες του και υπουργοί είναι κατώτεροι του μετρίου και οι ελάχιστες εξαιρέσεις αφοσιωμένοι στενά στο αντικείμενό τους. Δεν μπορεί ο Σαμαράς να αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως τη Μέρκελ και τον νεοδιορισθέντα πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, πολιτευτή κ. Παπαγεωργόπουλο!
Είναι επίσης απαράδεκτο υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης και μάλιστα του ίδιου αντικειμένου να μην ανταλλάσουν ούτε καλημέρα μεταξύ τους!
Τέλος υπήρξε μέγα λάθος της τρικομματικής κυβέρνησης να φουσκώσει και πάλι τη διοικητική μηχανή με μέτριους πολιτευτές και αποτυχόντες βουλευτές σε θέσεις καίριες από τις οποίες πρέπει να εφαρμοστεί μια σύγχρονη και αποδοτική πολιτική και όχι να διαιωνιστεί το τουρκογενές πελατειακό σύστημα. Γιατί ως γνωστό το χούι δεν κόβεται.
Αυτά πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση, διότι σε διαφορετική περίπτωση και παρά την βελτίωση του κλίματος κινδυνεύουμε να πεθάνουμε ως ευυπόληπτοι εταίροι.  


Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
3
=