Χρήστος Μπουκώρος : Φέρτε πίσω τα κλεμμένα!

χρήστος-μπουκώρος-φέρτε-πίσω-τα-κλεμμ-147535
Γράφει ο Χρήστος Μπουκώρος

Δεν κερδίζει τίποτα άμεσα ο πανταχόθεν βαλλόμενος Έλληνας φορολογούμενος από τον εγκλεισμό του Άκη Τσοχατζόπουλου ή του Γιάννη Σμπώκου στη φυλακή. Τα περισσότερα από τα κλεμμένα έχουν πλέον περάσει στη ν κατοχή εξωχώριων εταιριών και είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να τα δημεύσει το Ελληνικό Δημόσιο. Μπορεί η Νέμεσις, που έστω και περιορισμένα λειτούργησε, να εκπέμπει σήματα περιορισμένης εμβέλειας για κάθαρση και τέλος της ατιμωρησίας, υπάρχει όμως και ο αντίλογος που υποστηρίζει ότι πρόκειται για περιορισμένης κλίμακας αποτελέσματα σε σχέση με το πλιάτσικο που έχει υποστεί ο δημόσιος πλούτος για δεκαετίες ολόκληρες.

Αν μπορούσε να γίνει αυτή την ώρα μια σοβαρή δημοσκόπηση με το ερώτημα «προτιμάτε να πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι ή να επιστρέψουν τα κλεμμένα;», θα ήταν συντριπτική η υπεροχή του δεύτερου σκέλους της ερώτησης. Δεν είναι ότι ο ελληνικός λαός έγινε περισσότερο ανήθικος και μπορεί να δώσει συγχωροχάρτια ακόμη και στους ληστές του πλούτου του. Είναι πλέον θέμα προτεραιότητας και ανάγκης. Η χώρα χάνεται και αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα για το γιατρικό του ζόφου που σήμερα μας κατακλύζει. Τα χρήματα που λείπουν δεν εξαφανίστηκαν. Κάπου υπάρχουν. Φυσικά όχι στα πουγκιά των συνταξιούχων που τα αναζητεί η τρόικα.

Τα χρήματα υπάρχουν σε συγκεκριμένα μέρη. Υπάρχουν στο δημοσίευμα του DEL SPIEGEL που ανέφερε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ελληνικών καταθέσεων στο εξωτερικό. Είναι στη λίστα του Λιχτενστάιν που καταγγέλλει η ΔΗΜΑΡ. Είναι στη λίστα Λαγκάρντ που την… έφαγε το μαύρο το σκοτάδι. Στη λίστα ορισμένων από τους πολιτικούς που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ. Είναι στη λίστα των 54.000 χιλιάδων καταθετών εξωτερικού από τους οποίους οι 20.000 τα έβγαλαν έξω χωρίς να τα έχουν δηλώσει στην Εφορία. Είναι στη λίστα των 500.000 πολιτών που την τελευταία έκαναν συναλλαγές άνω των διακοσίων χιλιάδων ευρώ κυρίως μέσω εικονικών δανείων τα οποία αποπλήρωναν με ποσά μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, λίστα την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ. Τα λεφτά είναι στην μόλις χθεσινή λίστα Σούρλα με το σκάνδαλο δωροδοκιών Ελλήνων αξιωματούχων που λαδώνονταν για να απομυζούν το ΕΣΥ και την Εθνική Άμυνα. Τα λεφτά βρίσκονται τοποθετημένα στο πλήθος υπεράκτιων εταιριών ελληνικών συμφερόντων.

Δε σημαίνει φυσικά ότι όλοι όσοι ανήκουν σε μία από τις προηγούμενες κατηγορίες είναι κατά τεκμήριο κλέφτες των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων. Η μέχρι τώρα εμπειρία όμως έχει αποδείξει ότι πολλοί από αυτούς ενέχονται σε μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή. Σε ατελείωτες μίζες και σε προσπορισμό χρημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες. Αυτά να ελεγχθούν. Εκεί είναι τα λεφτά!

Η μέχρι τώρα πάντως συμπεριφορά της Ελληνικής Πολιτείας δεν δείχνει διάθεση εντοπισμού των συγκεκριμένων πηγών εσόδων για τα κρατικά ταμεία. Η φαρσοκωμωδία με τη λίστα Λαγκάρντ αποδεικνύει ότι μυαλό δεν έβαλαν. Την ώρα που βγάζουν στο μεϊντάνι κατεστραμμένους επιχειρηματίες, την ίδια ώρα καλύπτουν τους μεγαλοκαρχαρίες. Την ώρα που κυνηγούν ανηλεώς τον έμπορο και τον επιχειρηματία, αφήνουν στο απυρόβλητο τους μιζαδόρους. Την ώρα που συνθλίβουν εργαζόμενους και συνταξιούχους, αφήνουν ανενόχλητους του πλουτίσαντες φοροφυγάδες.

Πρέπει να φέρουν πίσω τα κλεμμένα εκείνοι που τα ενθυλάκωσαν από τα δημόσια ταμεία και στη συνέχεια θα πληρώσουν και μάλιστα με χαρά και οι υπόλοιποι, οι μικρότεροι. Αποφάσεις και πολιτικές κατ’ οικονομία. Δε γίνεται διαφορετικά. Η σημερινή τυφλή πολιτική οδηγεί σε ανωμαλίες, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα εκφραστούν. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η προσπάθεια εξυγίανσης μέσα σε ένα ολοκληρωτικά αρρωστημένο περιβάλλον. Είναι ατελέσφορο! Ας το καταλάβουν και ας πράξουν ανάλογα. Αν δεν ξεκαθαρίσουν οι λίστες και οι μίζες, τίποτα δεν θα προχωρήσει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου