Χρήστος Μπουκώρος :Μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί

Τελευταία ενημέρωση: 2012-03-12, 09:40:03
Χρήστος Μπουκώρος :Μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί

Ο νέος αυθαίρετος διαχωρισμός των πολιτικών δυνάμεων

Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις και τώρα τελευταία στις μέρες του μνημονίου πιθανώς και ό,τι «σε δηλώσουν» οι άλλοι. Μια ζωή ταμπέλες και ποτέ ουσία. Έτσι και τώρα.  Αν έχεις την ταμπέλα, κανείς δεν σε ρωτάει για το περιεχόμενο. Μια λογική περιχαράκωσης και αμοραλισμού, αδιέξοδη για τη χώρα και φυσικά ανέξοδη για τους κομιστές της.

Σήμερα τα πράγματα έχουν άλλη αφετηρία και άλλη προοπτική. Ο νέος διαχωρισμός που επιχειρείται δεν έχει να κάνει με ιδέες περί πολιτικής, συστημάτων, κοσμοθεωριών και άλλων τινών, άλλα με μια ειδική και κρίσιμη περίσταση όπως αυτή της χρεοκοπίας της χώρας και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Ο πολιτικός ορίζοντας της αντιπαράθεσης στενεύει επικίνδυνα και η σύγκρουση των αντίρροπων δυνάμεων αναπόφευκτα θα είναι μετωπική. Όταν ο πολιτικός διάλογος πλαταίνει οι συγκρούσεις μειώνονται σε ένταση και σε έκταση, όταν ο πολιτικός χώρος του διαλόγου στενεύει, τότε υπακούοντας στους νόμους της φυσικής φοράς των πραγμάτων οι συγκρούσεις αυξάνονται σε αριθμό και ένταση. Αυτή ακριβώς τη φάση διανύει τώρα το πολιτικό σύστημα. Μέσα στο «λούκι» του μνημονίου περιθώρια ελιγμών δεν υπάρχουν και οι συγκρούσεις των δυνάμεων που ξεκινούν από αντίθετη αφετηρία και έχουν αντίστροφο προορισμό είναι βέβαιες. Υπάρχει όμως και μία ιδιαιτερότητα στη συγκεκριμένη περίσταση που κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες δύναται να λειτουργήσει ως ανάχωμα αποτροπής μιας καταστροφικής για την Ελλάδα σύγκρουσης.

Το ιδεολογικό εφεύρημα του τελευταίου καιρού σύμφωνα με το οποίο ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είναι δυνάμεις μνημονιακές και όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις είναι αντιμνημονιακές δεν υπακούει ούτε στη λογική ούτε στην πραγματικότητα.

Είναι το ΠΑΣΟΚ πολιτική δύναμη του μνημονίου; Το κυβερνών κόμμα από επιλογή σύμφωνα με τους επικριτές του και από ανάγκη σύμφωνα με τα στελέχη του, έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο και υποστήριξε σθεναρά και την υπογραφή της δεύτερης αναπόφευκτης δανειακής σύμβασης. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ κατηγορείται και για την επιλογή της προσφυγής στο ΔΝΤ και για τον τρόπο που εφάρμοσε την πολιτική του εντός κυρίως του πρώτου μνημονίου. Δικαίως; Δικαίως. Ασάφεια, καθυστερήσεις, μισόλογα και μηδενικά σχεδόν αποτελέσματα. Μέτρα τα οποία ήταν εύκολα για την πολιτική ηγεσία αλλά οδυνηρά για τους πολίτες όπως οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Η διαφαινόμενη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δια του κ. Βενιζέλου υποστηρίζει με πάθος αυτές τις επιλογές και πληρώνει το πολιτικό κόστος,  πληρωμή η οποία θα κεφαλαιοποιηθεί στις επερχόμενες εκλογές. Ελπίζει η πιθανή νέα ηγεσία ότι θα περισώσει κάποιες δυνάμεις με την ανάσα του PSI και λογαριάζει σε αναστροφή του κλίματος στο απώτερο μέλλον και υπό την προϋπόθεση ότι τα καινούργια εργαλεία θα αποδώσουν. Η περιδίνηση μπορεί να σταματάει προσωρινά λόγω κουρέματος και αλλαγής ηγεσίας, αλλά πάντα υπάρχει η πιθανότητα μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας να αυτομολήσουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις που έχουν απομείνει εντός του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση απερχόμενη και νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουν ταυτιστεί με το μνημόνιο.

Προσχώρησε η Νέα Δημοκρατία στις δυνάμεις του μνημονίου; Ο Αντώνης Σαμαράς αντιτάχθηκε σθεναρά στις πολιτικές του μνημονίου. Οι επιθέσεις που δέχτηκε για την επιλογή του αυτή επί δύο χρόνια υπήρξαν πρωτοφανούς δριμύτητας και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό. Επιθέσεις που μας έκαναν για πρώτη φορά να πιστέψουμε το καινοφανές ότι  κυβερνάει η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι η κυβέρνηση! Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρά τις επιθέσεις τόνιζε ότι η συνταγή δεν οδηγεί στην ίαση της ασθενικής οικονομίας, αλλά στην επιδείνωσή της. Λιτότητα χωρίς ανάπτυξη στραγγαλίζει την οικονομία έλεγε, για να εισπράξει ειρωνικά σχόλια.

Σήμερα και ενώ έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος ολόκληρη η ηγεσία της Ευρώπης και το σύνολο των μέσων ενημέρωσης αποδέχονται και οικειοποιούνται τα όσα έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς. Αλήθεια, ποιος άλλαξε θέση; Είναι γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέγραψε τη νέα δανειακή σύμβαση που χωρίς αυτή η χρεοκοπία της ήταν μαθηματικά βέβαιη. Υπάρχει κανείς επικαλούμενος σοβαρά επιχειρήματα που να μπορεί να υποστηρίξει ότι ο Σαμαράς θα έπρεπε να υπογράψει τον ακαριαίο θάνατο της οικονομίας και της χώρας; Κατά συνέπεια η Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά πέρα από τα όποια επικοινωνιακά λάθη δεν μπορεί να ενταχθεί ούτε στις μνημονιακές ούτε στις αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις.Το ΚΚΕ κορυφαία αντιμνημονιακή δύναμη: Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί. Το εξηγούν με σαφήνεια και σταθερότητα που μοιάζει με θρησκευτική προσήλωση τα στελέχη του. Δεν πτοείται το ΚΚΕ ούτε από απόψεις περί χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή ούτε από απειλές περί εξόδου από την Ευρωζώνη. Υποστηρίζει ότι η χρεοκοπία είναι γεγονός και για το κράτος και για το Λαό.Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης αντιμνημονιακή δύναμη. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπούσε ακόμη και αν δεν υπέγραφε τη δεύτερη δανειακή σύμβαση. Σταθερά ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για ξεπούλημα του εθνικού πλούτου μέσω του μνημονίου. Πάντως δεν έχει πείσει ως εναλλακτική κυβερνητική λύση.Η Δημοκρατική Αριστερά πού εντάσσεται; Το κόμμα που ευημερεί όσο κανένα άλλο στις δημοσκοπήσεις εκφράζει σταθερά την αντίθεσή του και στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο, πλην όμως ο πρόεδρός τους και τα στελέχη του υπογραμμίζουν με κάθε συμφωνία ότι όσα συμφώνησε η χώρα πρέπει να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση με την έννοια ότι αποτελούν διεθνή υποχρέωση της  Ελλάδας. Αν αύριο η Δημοκρατική Αριστερά γίνει κυβέρνηση ή κυβερνητικός εταίρος θα εφαρμόσει τα όσα σήμερα καταδικάζει. Άρα και το κόμμα του συμπαθούς  Φώτη Κουβέλη δεν μπορεί να ενταχθεί με σαφήνεια στους μεν ή στους δε. Ο ΛΑΟΣ πού ανήκει τελικά; Ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπήρξε φανατικός υπέρμαχος της εισόδου της χώρας στην εποχή του μνημονίου. Τώρα τα γύρισε. Οι δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά τον δικαιώνουν. Όμως αν δεν υπήρχε το πρώτο μνημόνιο οι εξελίξεις θα ήταν διαφορετικές. Τελικά μάλλον οι υπολογισμοί δεν βγαίνουν στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και κατά τη λογική του δεν ευθύνεται ο ίδιος αλλά οι… δημοσκοπήσεις!       Η Δημοκρατική Συμμαχία: Το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη έχει επίσης ταυτιστεί με τις επιλογές του μνημονίου. Το μέλλον του δεν προδιαγράφεται ευοίωνο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και δεν είναι απίθανες  και εξελίξεις στο συγκεκριμένο σχηματισμό.

Τελικά οι δυνάμεις που δεν ταυτίζονται με τη μία ή την άλλη λογική έχουν και την ευθύνη σ’ αυτή τη φάση να προστατεύσουν τη δημοκρατική ομαλότητα της χώρας, να αποτρέψουν την τυφλή σύγκρουση των πολιτικών δυνάμεων και να βάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, Το στοίχημα των επερχόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να εγγυηθεί στο υφιστάμενο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο μια καλύτερη πορεία. Τόσο απλά… 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
1
=