Η ώρα της αλήθειας το επόμενο δίμηνο

η-ώρα-της-αλήθειας-το-επόμενο-δίμηνο-403298

Γράφει ο Χρήστος Μπουκώρος

Το νέο έτος έφτασε. Οι ευχές προηγούμενων ετών δείχνουν πια ξεχασμένες και απομακρυσμένες. Άλλα μας απασχολούν τώρα. Κρίσιμα και σημαντικά.

Η κρίση πλέον δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη. Το ότι δεν αισθανόμαστε μόνοι, σ’ αυτή την περίπτωση, δεν σημαίνει ότι αισθανόμαστε καλύτερα και πιο άνετα.

Το μόνιμο ερώτημα στα χείλη των πολιτών για το τι θα γίνει στο τέλος και τι επιτέλους θα κάνουμε δεν δείχνει να βρίσκει πειστικές απαντήσεις. Ουδείς γνωρίζει… Οι βεβαιότητες έπαψαν.

Οι πληροφορίες που θέτουν σε αμφιβολία ακόμη και τη λήψη του μεγάλου δανείου δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που ενισχύεται από τις χθεσινές διαπιστώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ σύμφωνα με τις οποίες το κούρεμα σε ποσοστό 50% δεν είναι αρκετό για την Ελλάδα αυτή την ώρα!

Τι να κάνουμε. Δεν είναι ερώτημα, ούτε καν πλάγιο. Η φράση του Λένιν πριν την Οκτωβριανή επανάσταση ενδεχομένως απασχολεί πολύ κόσμο αυτή την ώρα. Απαντήσεις όμως δεν υπάρχουν ή για να ακριβολογούμε ο καθένας δίνει τη δική του απάντηση, χωρίς ωστόσο να είναι κάποια απ’ όλες απολύτως πειστική. Οι συνταγές τελείωσαν. Ευρωπαίοι και Έλληνες σε επίπεδο ηγεσίας δείχνουν ανήμποροι να χειριστούν την κατάσταση. Ρευστό περιβάλλον και ακόμη ρευστότερες πολιτικές.

Στα δικά μας τώρα. Αν δεν δοθεί το δάνειο ή ακόμη χειρότερα αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη είναι μάταιο να συζητάμε και να αναλύουμε για το τι θα συμβεί και ποια θα είναι τα ενδεχόμενα. Η κατάσταση θα αλλάξει δραματικά προς το… άγνωστο. Αυτό που μπορεί επίσης να επιδεινώσει την κατάσταση στη χώρα μας είναι και το ενδεχόμενο πάθημα μιας άλλης από τις λεγόμενες προβληματικές χώρες. Για παράδειγμα η γειτονική Ιταλία. Στα τέλη του Ιανουαρίου η Ιταλία βγαίνει στις αγορές για να δανειστεί 40 δισ. ευρώ και στα τέλη Φεβρουαρίου ξαναβγαίνει για να πάρει άλλα 35 δισ. ευρώ! Τεράστια ποσά. Ποιες θα είναι οι εξελίξεις αν η γειτονική χώρα δεν συγκεντρώσει τα συγκεκριμένα κεφάλαια; Με δεδομένο ότι αυτή την ώρα τα επιτόκια δανεισμού τρέχουν με 7,1% είναι αυτονόητη η δυσκολία δανεισμού ακόμα και για μια οικονομία με το βάθος της ιταλικής. Σε περίπτωση αδυναμίας θεωρείται βέβαιο ότι οι αντιδράσεις θα είναι αλυσιδωτές και τότε κινδυνεύει και το δικό μας, υποτίθεται διασφαλισμένο, δάνειο. Όλα αυτά θα τα γνωρίζουμε το πρώτο δίμηνο του νέου έτους που σήμερα κάνει ποδαρικό. Είναι το διάστημα στο οποίο εν πολλοίς θα καθοριστούν οι εξελίξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα ψέματα και οι οφθαλμαπάτες τελείωσαν και η ώρα της αλήθειας ζυγώνει με βήμα γοργό.

Αν οι κακοί οιωνοί δεν επιβεβαιωθούν, τότε πράγματι υπάρχουν κάποιες δυνατότητες κινήσεων που υπό προϋποθέσεις μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε καλύτερη θέση από τη σημερινή. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια. Προσπάθεια με τρόπο δικαιότερο και αποτελεσματικότερο. Οι συνταγές που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα δεν έβγαλαν πουθενά. Είναι ώρα για άλλο μείγμα πολιτικής.

Επίσης μία χειροπιαστή ελπίδα αυτή την ώρα για να μη συζητάμε για γενικότητες και αρχές που πρέπει να ακολουθηθούν και φυσικά δεν έχουν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, είναι η πλήρης αξιοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ. Αξιοποίηση, όχι κατασπατάληση.

Αυτή την ώρα η επίσημη ανεργία στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 20% και ας μην έχει ανακοινωθεί ακόμη. Δουλεύουμε ακόμη και τώρα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου! Σύντομα οι δείκτες της ανεργίας θα αγγίξουν το εφιαλτικό 25%.

Στην Ευρώπη έχουν αντιληφθεί ότι με τέτοια ανεργία εκτός του ότι κανένα μέτρο εξυγίανσης της οικονομίας δεν αποδίδει, η κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες δεν πρόκειται να αργήσει. Έθεσαν λοιπόν έναν στόχο. Να ξαναπέσει το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 15%. Η απόφαση έχει ληφθεί και έτσι τα μεγαλύτερα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν στην κατάρτιση ανέργων και την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Μακάρι να αξιοποιηθούν σωστά οι πόροι. Μέχρι σήμερα τα γνωστά λαμόγια κατασπάραζαν τους οικονομικούς πόρους που η χώρα έπαιρνε από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Επανάληψη τέτοιων φαινόμενων θα σημάνει εθνική αυτοκτονία. Ευχόμαστε αυτή τη φορά να γίνει διαφορετικά.

Επίσης μεγάλο μέρος των κονδυλίων με απόφαση των Γερμανών θα πάει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Το γιγαντιαίο πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» ελέγχεται απολύτως από γερμανικά συμφέροντα. Βλέπετε δανείζουν στην Ελλάδα αλλά φροντίζουν να δανείζουν και στους εαυτούς τους . Τα υπόλοιπα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα πάνε για πληρωμές παλιών έργων και συνέχιση ημιτελών μήπως και γλυτώσουν από χρεοκοπία ορισμένες κατασκευάστριες εταιρίες, ενώ πολύ λίγα νέα έργα θα χρηματοδοτηθούν. Αυτά τα δεδομένα μας μεταφέρουν αξιόπιστες πηγές και μάλλον έτσι είναι τα πράγματα. Ελπίζουμε να μην επαναληφθούν τα τραγικά λάθη του παρελθόντος. Αυτά, και από το βάθος της καρδιάς μας καλή χρονιά…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου