Οριακά αποτελέσματα

οριακά-αποτελέσματα-416551

Αν στον πρώτο γύρο των εκλογών υπήρχαν σαφέστατα νικητές και ηττημένοι, τα πράγματα στο δεύτερο γύρο δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα.

Στο δεύτερο γύρο είναι σίγουρα ηττημένο το πολιτικό σύστημα και κυρίως το προσωπικό του συστήματος.

Όταν οι περισσότεροι πολίτες δεν επιλέγουν να ψηφίσουν, αλλά να ενισχύσουν την αποχή, τότε πράγματι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση έξι στους δέκα πολίτες δεν έριξαν τίποτα στην κάλπη! Ούτε καν λευκό ή άκυρο!

Από εκεί και πέρα, έστω και επί των ψηφισάντων, υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Σε κεντρικό επίπεδο ο Γιώργος Παπανδρέου έπεσε από το Έβερεστ και στάθηκε όρθιος! Ενώ και ο Αντώνης Σαμαράς αισθάνεται ικανοποιημένος, αφού το κόμμα του μετά την περσινή συντριβή και ενώ είχε πλειοψηφήσει μόνο σε έξι νομούς, φέτος κερδίζει τέσσερις περιφέρειες και την σχετική ή απόλυτη πλειοψηφία σε περισσότερους από 25 νομούς.

Σε τοπικό επίπεδο μεγάλος νικητής ο Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος είναι ο νέος δήμαρχος του μεγάλου Δήμου Βόλου, που αναλαμβάνει και το στοίχημα να τον περπατήσει στο μέλλον. Ξέρει από καινούργιους θεσμούς, άλλωστε υπήρξε ο πρώτος αιρετός Νομάρχης. Η εμπειρία του και η οργάνωσή του έδωσαν τη νίκη στο συνδυασμό του. Αντιθέτως η αντίπαλός του Ζέττα Μακρή υστερούσε σε οργάνωση και στο χώρο της παράταξής της είχε να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό εχθρικό κλίμα από αρκετά και ισχυρά στελέχη.

Στις περιφερειακές εκλογές, όπως αναμενόταν, η μάχη κρίθηκε σε ορισμένες λεπτομέρειες που ήταν αδύνατον να υπολογιστούν εξαρχής. Νέος περιφερειάρχης είναι ο Κώστας Αγοραστός, κερδίζοντας ίσως την πιο δύσκολη μάχη στην επικράτεια για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας. Ο Απόστολος Παπατόλιας πέτυχε ανατροπή, την οποία όμως δεν ολοκλήρωσε.

Στους περιφερειακούς Δήμους της Μαγνησίας ήταν απολύτως αναμενόμενα σε όλες της περιπτώσεις, πλην ίσως του Δήμου Αλμυρού, όπου υπήρξε το μεγαλύτερο θρίλερ με τον Βαγγέλη Χατζηκυριάκο να πετυχαίνει νίκη με 21 σταυρούς και τον Χρήστο Βούλγαρη να δηλώνει ότι στο Πρωτοδικείο θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Η περίπτωση του Αλμυρού θυμίζει έντονα την περίπτωση της Λάρισας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου