Πύρρειος νίκη;

πύρρειος-νίκη-416551

Δεν αναμένονται θεαματικές ανατροπές στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση σε σχέση με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών. Ασφαλώς το στοιχείο της έκπληξης από εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπορεί να εκλείψει. Ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει ή να θολώσει περισσότερο το μήνυμα της προηγούμενης Κυριακής. Μικρή η σημασία του αποτελέσματος σήμερα, με την έννοια ότι το πολιτικό κλίμα έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από την προηγούμενη Κυριακή. Απόψε θα ολοκληρωθεί η απόφαση του ελληνικού λαού και από αύριο αρχίζουν τα δύσκολα.

Η χθεσινή πληροφορία σύμφωνα με την οποία η τρόικα απαιτεί από την Ελλάδα ακόμη 24 μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα τα οποία θα αγγίξουν την οικονομική και κατ’ επέκταση την κοινωνική ζωή όλων των πολιτών πλην των εξαιρετικά εύπορων, αποδεικνύει ότι οι σημερινές εκλογές έχουν καταντήσει μικρή λεπτομέρεια της ζώσας ελληνικής πραγματικότητας.

Από αύριο θα χρειαστούν σημαντικές αλλαγές στα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε προκειμένου η χώρα να αποφύγει τις περιπέτειες. Οι περιπέτειες βεβαίως θα αποφευχθούν με διαφορετικές συνταγές. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χρειάζεται συνέχεια στην ακολουθούμενη πολιτική και η αντιπολίτευση ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει η σύνθεση του μείγματος της ακολουθούμενης πολιτικής.

Το πιθανότερο είναι η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση ως συνήθως. Η έλλειψη συνεννόησης δεν είναι κάτι καινούργιο στην πολιτική ζωή της χώρας. Θα περίμενε κανείς τέτοιες κρίσιμες ώρες μεγαλύτερη υπευθυνότητα και λιγότερη κομματική μονομέρεια απ’ όλους. Κάποια στιγμή αναγκαστικά όμως και αυτό θα συμβεί.

Τέλος, είχαμε γράψει σε αυτή εδώ τη σελίδα, την εποχή που η οικονομική κρίση ήταν μόνο…φήμη, ότι έρχεται πόλεμος. Πόλεμος ο οποίος πρέπει να δοθεί μέχρι το τέλος. Είχαμε όμως επισημάνει την ανάγκη όσο το δυνατόν λιγότερων θυμάτων. Όσο αναίμακτα γίνεται. Γιατί τι να την μια νίκη όταν στο τέλος δεν θα υπάρχει λαός να την πανηγυρίσει; Χρειάζεται μια νίκη χρήσιμη για τους πολίτες και τη χώρα και όχι μια Πύρρειος νίκη, σαν και εκείνες του μεγάλου στρατηλάτη βασιλιά της Ηπείρου που πάντα νικούσε και ως αήττητος χάθηκε…

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου