Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα

το-σημερινό-εκλογικό-αποτέλεσμα-416551

Ηταν φυσικό επόμενο οι σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές να αποκτήσουν κρίσιμο χαρακτήρα. Η σκιά της οικονομικής κρίσης και της δυσκολίας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα δύσκολα θα άφηνε ανέπαφη μια εκλογική αναμέτρηση που έχει απήχηση στο σύνολο του εκλογικού και κοινωνικού σώματος.
Οι χθεσινές μόλις εκτιμήσεις, οι πιο πρόσφατες δηλαδή, έχουν να κάνουν κυρίως με την εκλογική δύναμη των κομμάτων σήμερα . Το ποιοι θα εκλεγούν δήμαρχοι ή περιφερειάρχες δεν θα κριθεί σήμερα, αφού το σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων θα χρειαστεί την επαναληπτική ψηφοφορία της δεύτερης Κυριακής και η εκλογή τους θα εξαρτηθεί και από άλλες παραμέτρους, όπως η προσωπικότητα και τα μέτωπα που αναπτυχθούν στο δεύτερο γύρο, και όχι αποκλειστικά από τον πολιτικό φορέα από τον οποίον προέρχονται. Έχουμε λοιπόν ακόμη δρόμο για να δούμε ποιοι θα διοικήσουν τις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα θα εξαχθούν τα πολιτικά συμπεράσματα με βάση την ψήφο στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους. Τα αποτελέσματα αυτά του πρώτου γύρου θα περιέχουν συμπυκνωμένο και το εκλογικό μήνυμα.
Μιλήσαμε χθες με τους εκπροσώπους δύο πολύ γνωστών εταιριών δημοσκοπήσεων για να πάρουμε κλίμα. Αμφότεροι μάς επισήμαναν το πρωτοφανές γεγονός ότι το 25% των ερωτηθέντων από όσους δηλώνουν ότι σήμερα θα ψηφίσουν δεν γνωστοποιούν με κανέναν τρόπο τις προθέσεις τους . Έτσι οι εταιρίες αναγκάζονται να βασιστούν σε όσους απάντησαν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρώτου εκ των δύο η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ αύριο θα καταγραφεί στο 37-38% και της Νέας Δημοκρατίας στο 30 με 31%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δεύτερου συνομιλητή μας το ΠΑΣΟΚ θα κυμανθεί από 36% έως 37% και η Νέα Δημοκρατία από 33% έως 34%.
Αν επιβεβαιωθεί ο πρώτος, δεν τεκμαίρεται ότι πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ειδικά αν έρθει το 38% έναντι 30%.
Αν επιβεβαιωθεί ο δεύτερος και ιδιαίτερα αν το αποτέλεσμα έρθει στο 36% για το ΠΑΣΟΚ και στο 34% για τη Νέα Δημοκρατία, τότε θα μιλάμε για πλήρη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό και οι εκλογές θα είναι αναπόφευκτες.
Πάντως όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην εκτίμηση για αύξηση της δύναμης των μικρών κομμάτων από λίγο έως πολύ. Κοινός τόπος των εκτιμήσεων είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα υποστούν καθίζηση των δυνάμεών τους και για πρώτη φορά θα δουν τα ποσοστά τους σε σημαντική εκλογική αναμέτρηση ίσως και κάτω από το 68% συνολικά!
Το σημερινό βράδυ πάντως αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρον, αφού καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει προσφυγή στην ετυμηγορία των πολιτών ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ενώ αντίθετα η τρόικα αντιδρά με σφοδρότητα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Έρχονται μέρες ανήσυχες…
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου