Οι επικεφαλής μοναδικοί πρωταγωνιστές των εκλογών

οι-επικεφαλής-μοναδικοί-πρωταγωνιστ-491623

Τα τυπογραφεία αντιμετωπίζουν κιόλας με σκεπτικισμό την υπόθεση της εκτύπωσης των ψηφοδελτίων των φετινών τοπικών εκλογών. Το μήκος τους θα είναι πρωτόγνωρο. Μιλάμε για ψηφοδέλτια σκέτα… σεντόνια! Μεγάλοι Δήμοι, μεγάλα ψηφοδέλτια.

Μόλις τρεις εβδομάδες πριν την απόφαση των πολιτών και οι τελευταίοι δεν γνωρίζουν ούτε ένα μικρό μέρος των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που θα διεκδικήσουν την ψήφο του εκλογικού σώματος. Είναι αδύνατο να γνωρίζεις τόσο πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές περιοχές οι οποίοι βρήκαν κοινή στέγη στο σπίτι του αρχιτέκτονα Καλλικράτη. Αμφιβάλουμε, για να μην πούμε ότι είμαστε βέβαιοι, πως ούτε οι ίδιοι οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων γνωρίζουν προσωπικά και σε βάθος τον κάθε υποψήφιο που συστρατεύεται μαζί τους στο ψηφοδέλτιο του οποίου ηγούνται. Κομματικά στελέχη και συνεργάτες των υποψηφίων ανέλαβαν την κατάρτιση των συνδυασμών. Αν είχαν αφεθεί μόνοι τους οι επικεφαλής είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα συμπλήρωναν τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων.

Καταλήγουμε λίγες ώρες πριν την κατάθεση των ψηφοδελτίων να παρακολουθούμε το προσωπικό σόου -όχι απαραιτήτως με την κακή έννοια του όρου- των υποψηφίων δημάρχων. Τους δήμους όμως δεν θα τους κυβερνήσουν οι δήμαρχοι, αλλά πληθώρα συνεργατών τους οι οποίοι θα εκλεγούν αρχικά δημοτικοί σύμβουλοι και στη συνέχεια θα αναλάβουν τις αμειβόμενες θέσεις ευθύνης. Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους τις ορέγονται κιόλας τις συγκεκριμένες θέσεις. Προεκλογικά πρωταγωνιστές είναι οι επικεφαλής. Μετεκλογικά όμως θα έχουν αναγκαστικά και συμπρωταγωνιστές.

Τα κορυφαία στελέχη του κάθε συνδυασμού -γιατί αυτοί συνήθως εκλέγονται, οι υπόλοιποι στο τέλος καταλήγουν νεροκουβαλητές- θα είναι οι αυριανοί αντιδήμαρχοι και πρόεδροι οργανισμών.

Κατά συνέπεια πρέπει να κρίνουμε και παρακάτω. Να δούμε ποιοι επιδιώκουν να μας διοικήσουν. Να εξετάσουμε τι έκαναν σε προηγούμενες θητείες τους, αν δεν είναι πρωτόβγαλτοι στο κουρμπέτι της πολιτικής, και να αναλογιστούμε σε περίπτωση που είναι καινούργιοι ποια είναι η πορεία τους στον κοινωνικό στίβο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου