Δεν θέλουν να ψηφίσουν!

δεν-θέλουν-να-ψηφίσουν-496528

Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, όμοια με την οποία ουδέποτε μετά τον πόλεμο βίωσε η ελληνική κοινωνία. Επιπροσθέτως όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν μια εδραιωμένη απογοήτευση του κοινωνικού σώματος. Οκτώ στους δέκα Ελληνες δηλώνουν απολύτως απογοητευμένοι από την κατάσταση και το χειρότερο δεν ελπίζουν σε βελτίωση των συνθηκών στο άμεσο μέλλον. Ετσι διαμορφώνεται η κατάσταση μέχρι σήμερα με τάση ισχυρής επιδείνωσης το δίμηνο Οκτωβρίου -Νοεμβρίου.

Το τελευταίο τριήμερο είχαμε την τύχη να μιλήσουμε με κομματικά στελέχη που ασχολούνται με τη διερεύνηση των προθέσεων του εκλογικού σώματος, με στελέχη εταιριών δημοσκοπήσεων και με δύο σοβαρούς εκδότες αθηναϊκών εφημερίδων.

Κοινός τόπος των προβληματισμών των συγκεκριμένων ανθρώπων, που είναι ενημερωμένοι λεπτομερώς και ποιοτικά, είναι ότι αυτή την ώρα πάνω από το 50% των ψηφοφόρων έχουν αποφασίσει να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα! Αν επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο κλίμα και αποτυπωθεί στην κάλπη, κάθε εκτίμηση περί εκλογικού αποτελέσματος θα είναι άκρως επισφαλής τούτη τη στιγμή.

Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι ποιον κυρίως θα επηρεάσει η αποχή, που έστω και αν δεν αφορά το μισό εκλογικό σώμα, είναι πιθανό ότι θα είναι υψηλότερη από κάθε άλλη αναμέτρηση τοπικών εκλογών.

Μπορούμε μόνο να πιθανολογήσουμε ποιον θα πλήξει η αποχή, αφού το τελικό της μέγεθος θα διαμορφωθεί από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Σε τελική ανάλυση και εφόσον οι προηγούμενες εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, θα είναι πασιφανές ότι αυτό που θα βαρύνει περισσότερο τη σκέψη των πολιτών δεν είναι το νέο εγχείρημα του Καλλικράτη, αλλά η ζώσα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.

Δεν έχουν τίποτα με τον Καλλικράτη οι πολίτες, τον οποίο άλλωστε ακόμη δεν γνώρισαν, ενώ όλα τα υπόλοιπα τα ζουν καθημερινά.

Κατά την άποψή μας η αποχή δεν συνιστά αποτελεσματική επιλογή των ψηφοφόρων. Η ψήφος -και μάλιστα η αυστηρή ψήφος- είναι δημοκρατική και αποτελεσματική επιλογή…

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου