Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα;

στο-άγνωστο-με-βάρκα-την-ελπίδα-499206

Αυξημένο αναμφίβολα το ενδιαφέρον για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Βόλου. Πληθυσμιακά αφορά στα δύο τρίτα της Μαγνησίας και επιπροσθέτως πρόκειται πλέον για τον μεγαλύτερο Δήμο ολόκληρης της Θεσσαλίας. Εξαιρετικό το ενδιαφέρον της αναμέτρησης.

Οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι είναι κιόλας γνωστοί. Με αλφαβητική σειρά, η Ζέττα Μακρή, ο Απόστολος Νάνος, ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς και ο Πάνος Σκοτινιώτης θα διεκδικήσουν τη διοίκηση του γιγαντιαίου δήμου με τις πολλές ανάγκες και τα ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Στις μέχρι τώρα αναγνωριστικές προεκλογικές τους κινήσεις, είτε πρόκειται για δηλώσεις και ανακοινώσεις, είτε πρόκειται για συνεντεύξεις τύπου ντιμπέιτ, δεν μπορούμε να πούμε ότι γίναμε… σοφότεροι. Γενικόλογες προσεγγίσεις στην καλύτερη περίπτωση και άγνοια για τα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα της μεγάλης πολιτείας. Όμως τα προβλήματα του Βόλου είναι πολύ συγκεκριμένα και απαιτούν όχι προεκλογικές υποσχέσεις και γενικόλογες προσεγγίσεις, αλλά πειστικές και ρεαλιστικές προτάσεις.

Ακούσαμε για παράδειγμα τους υποψηφίους δημάρχους να λένε ότι δεν ξέρουν τι θα κάνουν με τα χρέη του νέου δήμου, πώς θα αντιμετωπίσουν τις δανειακές ανάγκες και πώς θα αντεπεξέλθουν στην οικτρή οικονομική κατάσταση που έχει οδηγήσει εκατοντάδες δημοτικούς υπαλλήλους στα όρια της απόγνωσης, μια κατάσταση την οποία καλείται να διαχειριστεί η επόμενη δημοτική αρχή. Οι περισσότεροι έδωσαν απαντήσεις του τύπου: «Περιμένετε να αναλάβουμε, να δούμε πώς ακριβώς έχει η κατάσταση και μετά θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κορυφαίο θέμα του νέου δήμου σε κατάσταση πλήρους οικονομικής κρίσης».

Συγνώμη. Οι περισσότεροι εν ενεργεία δήμαρχοι των δήμων που θα αποτελέσουν τον νέο ενιαίο δήμο θα είναι εκ νέου υποψήφιοι ως σύμβουλοι ή σε άλλα αξιώματα. Για παράδειγμα Μαβίδης, Κοντορίζος, Μουτσινάς, Καραπατάκης και πιθανώς Παπαευθυμίου και Αλεξόπουλος θα στελεχώσουν ψηφοδέλτια είτε στο Δήμο είτε αλλού. Είναι τόσο δύσκολο να τους ζητηθούν τα πλήρη οικονομικά στοιχεία, από τη στιγμή μάλιστα που υποψήφιοι δήμαρχοι, αν δεν συναντήθηκαν κιόλας, πρόκειται να συναντηθούν τις επόμενες μέρες μαζί τους;

Αλλά και οι δήμαρχοι που δεν θα είναι υποψήφιοι (Βούλγαρης και Καντόλας) είναι υποχρεωμένοι να παράσχουν κάθε οικονομικό στοιχείο στους υποψηφίους, εκτός αν οι τελευταίοι δεν τους έχουν καμία εμπιστοσύνη, οπότε γεννάται το ερώτημα: τι είδους συναντήσεις είναι αυτές που γίνονται; Μόνο για τις φωτογραφίες τους και για τις χειραψίες; Η τακτική των υποψηφίων μέχρι τώρα αποδεικνύει ότι στο κορυφαίο ζήτημα -που είναι τα οικονομικά- ζητούν λευκή επιταγή. Αλλά τέτοια εποχή πού να βρεθούν επιταγές και μάλιστα λευκές.

Ζήτημα δεύτερο η ΔΕΥΑΜΒ. Οι κάτοικοι του νέου δήμου θα συνεχίσουν να πίνουν νερό κακής ποιότητας και θα το πληρώνουν σε τιμή που είναι από τις ακριβότερες στην Ελλάδα. Οι Βολιώτες πληρώνουν κατά πολύ περισσότερο το νερό απ’ ότι οι Αθηναίοι, οι Θεσσαλονικείς και οι Λαρισαίοι, με τη διαφορά όμως ότι το νερό στις προαναφερόμενες πόλεις είναι πόσιμο και σχεδόν άριστης ποιότητας. Ελπίζουμε να ακούσουμε στη συνέχεια της προεκλογικής εκστρατείας πιο συγκεκριμένα πράγματα για το κορυφαίο αυτό ζήτημα. Αν νομίζουν ότι είμαστε διατεθειμένοι να πληρώνουμε… χρυσάφι τα πλύματα, στην κάλπη θα βρουν… βρωμόνερα!

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα επίσης για το Δήμο Βόλου θα αποτελέσουν σημείο αιχμής. Αέρια ρύπανση και μικροσωματίδια, ρυπογόνες βιομηχανίες, σταθμοί μέτρησης της ρύπανσης, επιβάρυνση του τοπικού υδροφόρου ορίζοντα από τα βοθρολύματα, ρυπογόνες δραστηριότητες του λιμανιού, διαφύλαξη του Παγασητικού και προστασία του δημόσιου χώρου, είναι ζητήματα για τα οποία χρειάζεται σχέδιο δράσης και όχι οικολογικές φανφάρες και ανέξοδοι εντυπωσιασμοί.

Ελπίζουμε για τα θέματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής των πολιτών να ακούσουμε συγκεκριμένα και υλοποιήσιμα προγράμματα, διότι πρόκειται για υποθέσεις που δεν χωρούν αναβολή.

Τέλος, το 2011 υπολογίζεται ότι περίπου 18.000 δημότες από το σύνολο των 142 χιλιάδων θα αναζητούν εργασία, αφού με αναγωγή των επισήμων στοιχείων του ΟΑΕΔ τόσοι θα είναι οι άνεργοι στο πλαίσιο του νέου δήμου. Ξέρουμε ότι εργασία ή χρήματα γι’ αυτούς τους συμπολίτες δεν περισσεύουν. Κάποια συγκεκριμένη πρόταση που θα αναθερμάνει την ελπίδα τους ότι υπάρχει χώρος στο «παιχνίδι της ζωής» και γι’ αυτούς θα υπάρξει;

Ονειροβατούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αν πιστεύουν ότι θα μας αποσπάσουν την ψήφο χωρίς να μας πείσουν, τουλάχιστον εν μέρει, για τα κορυφαίας σημασίας ζητήματα που απασχολούν τους δημότες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου