Το ασφαλιστικό και τα οικονομικά μέτρα

το-ασφαλιστικό-και-τα-οικονομικά-μέτρ-521506

Μπορεί να δημιουργήθηκε πολιτικός σάλος και τα κυβερνητικά γραφεία να αναστατώθηκαν, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να τα μαζέψουν, όμως οι προχθεσινές δηλώσεις του Χάρη Καστανίδη υπαγορεύονται από το πολιτικά αυτονόητο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ευθέως -με τη γνωστή ξεροκεφαλιά ενός γνήσιου Πόντιου- ότι δεν μπορεί να αποφασίζονται τόσο σκληρά οικονομικά μέτρα χωρίς τη λαϊκή συναίνεση, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις προηγούμενες με εντελώς διαφορετική ατζέντα. Μάλιστα ο Θεσσαλονικιός υπουργός, αποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται για μια παρορμητική δήλωση στο πλαίσιο μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης,  πρόσθεσε και τούτο: «Αν δεν τύχουν δημοκρατικής νομιμοποίησης μέσω της λαϊκής βούλησης τα επώδυνα μέτρα, τότε τα επόμενα τριάντα χρόνια η κεντροαριστερά θα εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη της χώρας!».
Ο συναγερμός που σήμανε στα κυβερνητικά γραφεία και το…τσουνάμι διαψεύσεων που ακολούθησε τις δηλώσεις Καστανίδη δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα, αφού και στην εποχή μας ούτε ο ανασχηματισμός ούτε οι πρόωρες εκλογές προαναγγέλλονται.
Βεβαίως οι διαπιστώσεις του κυρίου Καστανίδη διακρίνονται και για την καθυστέρησή τους. Αν χρειαζόταν έκφραση λαϊκής βούλησης, θα έπρεπε να καταγραφεί πριν την υπογραφή του μνημονίου. Τώρα οι υποχρεώσεις μας είναι συγκεκριμένες και η χώρα δια χειρός του αρμόδιου υπουργού έχει υπογράψει. Περιττό να υπενθυμίσουμε ότι τα κράτη δεν είναι απλά φυσικά πρόσωπα που μπορούν να πάρουν πίσω την υπογραφή τους πολλές φορές ακόμη και χωρίς συνέπειες. Επικοινωνιακή προσπάθεια προσωπικής πολιτικής σωτηρίας δεν γνωρίζουμε αν κατέβαλε ο επί της Δικαιοσύνης υπουργός, σίγουρα όμως η πρότασή του δεν είναι ούτε πολιτικά  ούτε οικονομικά ρεαλιστική αυτή την ώρα.
Εκτιμούμε ότι πρόωρες εκλογές σε αυτή τη φάση δεν απασχολούν ούτε κυβέρνηση ούτε αντιπολίτευση, παρά το άγχος διαψεύσεων και προετοιμασιών που διακρίνει και τους μεν και τους δε.
Αν όμως το Σεπτέμβριο τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και παραστεί ανάγκη για νέα ακόμη σκληρότερα μέτρα, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Τότε οι δίδυμες εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι πιθανές και λογικές. Βέβαια η κυβέρνηση έχει και μια εναλλακτική δυνατότητα διαχείρισης των πραγμάτων. Πιο συγκεκριμένα, το Νοέμβριο έχουμε έτσι κι αλλιώς δίδυμες εκλογές, δημοτικές και περιφερειακές. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι περιφερειακές εκλογές δεν είναι καθαρά πολιτικές-κομματικές εκλογές. Είναι μια ευκαιρία εκείνες οι εκλογές και για τους πολίτες να εκφραστούν για τα όσα συνέβησαν την τελευταία χρονιά και για την κυβέρνηση να διαπιστώσει αν τα όσα αποφασίζει έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταλάβουν αν ο τρόπος που πολιτεύονται έχει κάποια απήχηση. Όλα αυτά χωρίς την ανάγκη της περιπέτειας των εθνικών εκλογών ένα μόλις χρόνο μετά τις προηγούμενες.
Αν η κυβέρνηση στις περιφερειακές εκλογές καταγράψει αυξημένη -στο πλαίσιο όμως της λογικής- πολιτική φθορά,  θα νομιμοποιείται να συνεχίσει τον ίδιο δρόμο. Αν όμως καταγράψει καταποντισμό εκλογικών ποσοστών, τότε ο Χάρης Καστανίδης θα ξαναγίνει επίκαιρος και ασφαλώς θα φανεί δικαιωμένος και όσοι σήμερα τον διαψεύδουν θα συρθούν στη γραμμή του.
Σε κάθε περίπτωση το επόμενο τρίμηνο αναμένονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου