Η επιλογή των προσώπων και οι ανάγκες του τόπου

η-επιλογή-των-προσώπων-και-οι-ανάγκες-τ-524299

Μπορεί τα προβλήματα της χώρας να δείχνουν ανυπέρβλητα, δεν σημαίνει όμως ότι έχει σταματήσει και η υπόλοιπη ζωή, έστω και αν η σκιά της οικονομικής κρίσης σκεπάζει και επηρεάζει βαθύτατα τα πάντα. Υπό το πρίσμα αυτό ξεκίνησαν και οι διαδικασίες ανάδειξης των εκλεκτών υποψηφίων δημάρχων της Μαγνησίας.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα οι διαδικασίες καλύπτονται από ένα πέπλο ασάφειας και από μια προσπάθεια ελέγχου κυρίως από τοπικά ή κεντρικά κομματικά όργανα. Βεβαίως τα κόμματα θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο για το ποιοι θα ηγηθούν των συνδυασμών που τα ίδια τα κόμματα θα κληθούν να υποστηρίξουν. Αυτό είναι δεδομένο. Όμως τα κόμματα και οι διαδικασίες δεν είναι προσωπικό φέουδο κανενός κομματικού τιμαριούχου και εκείνο που διασφαλίζει τη δημοκρατική νομιμοποίηση των διαδικασιών είναι η προσήλωση σε κανόνες και θεσμούς, σε ισοτιμία των ενδιαφερομένων και γενικές αρχές επιλογής που θα ισχύουν όχι για άλλους λιγότερο και για άλλους περισσότερο, αλλά για όλους το ίδιο. Κάτι τέτοιο σε τοπικό επίπεδο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έγινε ούτε στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ ούτε στη Νέα Δημοκρατία.

Για να μη γενικολογούμε κουραστικά, ερχόμαστε στα συγκεκριμένα. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τις διαδικασίες με τη λεγόμενη αξιολόγηση σε επίπεδο Νομαρχιακής Επιτροπής και αφού οι υποψήφιοι είχαν προταθεί ή αυτοπροταθεί διαδικτυακά. Θολή η διαδικασία, αφού οι προτάσεις με τις αυτοπροτάσεις δεν έχουν ούτε την ίδια έννοια ούτε την ίδια σημασία και βαρύτητα. Κατά την άποψή μας έπρεπε να ισχύει ένας κανόνας ίδιος για όλους προς αποφυγή δημιουργίας λαθεμένων εντυπώσεων και προσπάθεια χειραγώγησης και εκμετάλλευσης υποψηφιοτήτων. Όποιος θέλει να είναι υποψήφιος, ας στείλει το όνομά του ο ίδιος μέσω διαδυκτίου, αυτό έπρεπε να ισχύει. Αν οι διαδικασίες ξεκινούν με θολούρα, παρακάτω θα βαλτώσουν τελείως.

Μέρος δεύτερο. Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε αξιολόγηση γνωμοδοτικού χαρακτήρα, όπως καταστατικά προβλέπεται, πλην όμως με τον τρόπο που διοχέτευσε την αξιολόγησή της στη δημοσιότητα και κυρίως με τον καταλυτικά αρνητικό τρόπο που αναφέρθηκαν σε κάποιους υποψηφίους δημιούργησαν δεδομένα ενδεχομένως και ισχυρότερα από την ίδια τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Βεβαίως στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Αξιολόγησης στην Ιπποκράτους υπήρξε μια προσπάθεια αναθεώρησης των διαδικασιών. Απόφαση δεν βγήκε, αλλά διερευνήθηκε η δυνατότητα διενέργειας δημοσκόπησης με τη συμμετοχή όλων των βασικών υποψηφίων.

Μια δημοσκόπηση που δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει και πιθανότατα δεν θα γίνει γνωστό ούτε το ακριβές αποτύπωμά της. Τότε τι να την κάνεις μια τέτοια δημοσκόπηση, αφού θα την διαχειριστεί αποκλειστικά ο ίδιος ο παραγγελιοδόχος. Ακόμη αν η τελική απόφαση είναι πανομοιότυπη με την αρχική, ποιος θα πείσει ποιον ότι το παιχνίδι δεν ήταν από την αρχή στημένο και από πριν ξεπουλημένο;

Για να μη δημιουργούμε εσφαλμένες εντυπώσεις, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι καμία ευθύνη δεν έχει ο Πάνος Σκοτινιώτης για τον τρόπο που ακολουθούνται οι διαδικασίες, άλλωστε ο ίδιος τίποτα δε ζήτησε, απλά τόνισε ότι είναι εδώ και ενδιαφέρεται. Στο κάτω – κάτω αντικειμενικά από τις ισχύουσες υποψηφιότητες και όχι απ’ όσες ακούγονται μόνο παρασκηνιακά ή επικοινωνιακή αυτή του πρώην Νομάρχη είναι η επικρατέστερη, παρά το γεγονός ότι δεν εγκαταλείπουν την κούρσα ούτε ο νυν ούτε ο πρώην Δήμαρχος Βόλου, κύριοι Βούλγαρης και Πιτσιώρης. Για να δούμε τελικά πώς θα ξεμπλέξει το κυβερνών κόμμα από το δίχτυ της επιλογής, αφού ορισμένοι μικρομεσαίοι κομματικοί παράγοντες το μόνο για το οποίο νοιάζονται είναι να πιάσουν θέση στο…σκηνικό του μέλλοντος και όχι να προασπίσουν και να αξιοποιήσουν τον όποιο θεσμικό τους ρόλο. Τελικά όλα τα προηγούμενα μπορεί να εξοβελιστούν με μία και ξαφνική απόφαση του ίδιου του Γιώργου του Παπανδρέου! Αμφιβάλει κανείς ότι είναι πιθανό κι αυτό το ενδεχόμενο;

Στη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα είναι παρόμοια, αν όχι λίγο πιο χύμα. Ο ένας ενδιαφερόμενος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στη δημοτική παράταξη της οποίας ηγείται, ο άλλος σε φιλικό του μέσο ενημέρωσης και ο τρίτος σε εκδήλωση του θεσμικού οργάνου το οποίο διοικεί. Που είναι το κόμμα, οέο, οέο…
Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν και κάποιο που κινούνται ως υποψήφιοι, χωρίς να το ανακοινώνουν. Για παράδειγμα η πρώην βουλευτής αφήνει να διαρρεύσει ότι πιέζεται να είναι υποψήφια δήμαρχος, αλλά δεν το επιθυμεί η ίδια.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και δημοσκόπηση στην οποία συμμετέχουν όσοι δήλωσαν υποψήφιοι. Τι θα γίνει όμως αν ο Αντώνης Σαμαράς επιστρατεύσει το Θανάση Νάκο και ο πρώην υφυπουργός αποδεχτεί να είναι τελικά υποψήφιος δήμαρχος Βόλου; Φυσικά οι διαδικασίες θα θεωρηθούν ως μη γενόμενες.
Αν στα δύο μεγάλα κόμματα υπήρχε πλαίσιο με τετράπτυχο αρχών που θα αποτελούνταν από τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, γνωμοδότηση των τοπικών κομματικών οργάνων, δημοσκόπηση και επικύρωση των ευρημάτων από τις κεντρικές διοικήσεις, τα περιθώρια αμφιβολιών θα στένευαν σημαντικά. Κάτι τέτοιο όμως δεν βολεύει παράγοντες και παραγοντίσκους, οι οποίοι διοικούν τους κομματικούς σχηματισμούς με τους δικούς τους όρους. Το θλιβερό είναι ότι τα κόμματα εξουσίας δεν είναι η πρώτη φορά που καλούνται να επιλέξουν υποψηφίους δημάρχους. Είναι διαχρονική τους υποχρέωση. Ποτέ όμως δεν φρόντισαν για τη δημιουργία σταθερού και καθαρού πλαισίου. Τυχαίο;

Για όλους τους προηγούμενους λόγους είναι φοβέρα δύσκολο να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει κάποτε κόμματα αρχών. Γι’ αυτό και θα παραμείνει Πολιτεία χωρίς αρχή και τέλος…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου