ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μία ακόμη αυταπάτη κατέρρευσε

μία-ακόμη-αυταπάτη-κατέρρευσε-572099

Ο λογαριασμός μεγαλώνει με ταχύ ρυθμό

Οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης της χώρας ήταν ένα σενάριο που τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από συνωμοσιολογικούς μηχανισμούς, έλαβε τεράστια δημοσιότητα, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό και εκνευρισμό μεταξύ των βαλλόμενων από την κρίση Ελλήνων πολιτών.

Ολοι διατύπωναν, άλλοι φωναχτά και άλλοι ψιθυριστά, απορίες του τύπου: «Γιατί να περιμένουμε δανεισμό από τους κακούς μονεταριστές της Ευρώπης, τη στιγμή που Κίνα και Ρωσία διαθέτουν πακτωλό χρημάτων και αστείρευτη ρευστότητα;». Μάλιστα, κάποιος από τους σημερινούς κυβερνητικούς εταίρους είχε προτείνει σοβαρά να εγκαταλείψουμε τη ζώνη του ευρώ και να προσχωρήσουμε στη ζώνη του δολαρίου!

Εφτασαν δύο επισκέψεις, η πρόσφατη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στη χώρα του δράκου και η μόλις προχθεσινή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην παγωμένη, μεταφορικά και κατά κυριολεξία, Μόσχα, προκειμένου να καταρρεύσουν χίμαιρες και αυταπάτες που δηλητηρίασαν το πολιτικό κλίμα και δημιούργησαν ψευδαισθήσεις στο εκλογικό σώμα.

Οι μεν Κινέζοι απαίτησαν τη συνέχιση της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και δήλωσαν ότι παρακολουθούν (!) τα Ελληνικά ομόλογα, ο δε Πούτιν μας κάλεσε να βρούμε λύση εντός της ευρωζώνης, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις στο εμπάργκο αγροτικών προϊόντων, ενώ πράγματι ο Ρώσος ηγέτης υποσχέθηκε συνεργασία στα ενεργειακά ζητήματα. Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα βεβαίως, μέσα από τις όποιες διακυμάνσεις, είναι αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής για Οσκαρ του Κώστα Καραμανλή. Η μεθοδευμένη προσπάθεια της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παρουσιαστεί ως διάδοχη κατάσταση της τότε κυβέρνησης στα συγκεκριμένα ζητήματα, αποδεικνύει όχι μόνο επικοινωνιακή θρασύτητα, αλλά ένδεια θέσεων και έλλειμμα πολιτικού σχεδιασμού των σημερινών κυβερνώντων. Το μόνο καινούργιο που μάθαμε από το ταξίδι στη Μόσχα είναι ότι θα ιδιωτικοποιηθεί και το λιμάνι Θεσσαλονίκης, διά στόματος Βλαδίμηρου. Ενώ η Ελληνική κυβέρνηση πελαγοδρομεί διεθνώς, χωρίς να έχει πετύχει κανέναν από τους βραχυπρόθεσμους στόχους της και χωρίς να υλοποιήσει καμία από τις εξπρές υποσχέσεις της, ο λογαριασμός αυξάνεται συνεχώς. Η δέσμευση ποσού, περίπου 2 δισ. ευρώ, από αποθεματικά οργανισμών, όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ο ΟΑΕΔ, η Περιφέρεια Αττικής και ποιος ξέρει ποιοι άλλοι, αποδεικνύουν την ασφυκτική κατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Την ώρα που δεσμεύουν 2 δισ. για τις χρηματοδοτικές ανάγκες, εκλιπαρούν τους δανειστές για δόση 1,2 δισ. ευρώ. Αν προστεθεί και η υστέρηση δημοσίων εσόδων από την αρχή της χρονιάς, τότε ο λογαριασμός δεν βγαίνει ούτε με τα κόλπα του φακίρη… Το ότι υπήρξαν μαθητευόμενοι μάγοι, όλοι το είχαν υποψιαστεί. Το ότι είναι ατζαμήδες μάγοι, πλέον το διαπιστώνουμε καθημερινά.

Μπορούν αλήθεια να ισχυριστούν ότι με τα όσα κάνουν έχει βελτιωθεί, έστω και στο ελάχιστο η καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών; Οι ανάγκες της χώρας πυκνώνουν τον πολιτικό χρόνο. Βεβαίως, πρόκειται για μια καινούργια κυβέρνηση, αλλά δεν είναι οι ίδιοι που έλεγαν ότι με την εκλογική τους επικράτηση θα σκίσουν τα μνημόνια, θα καταργήσουν τους μνημονιακούς νόμους και θα διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους; Ποιός τους φταίει αν επέλεξαν να πολιτευτούν με τερατώδη ψέματα;

Αυτές τις ημέρες, ευχή όλων μας είναι να αναστηθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης το πνεύμα της ειλικρίνειας και η ευθύνη της πραγματικής προσπάθειας. Σε διαφορετική περίπτωση, το μέλλον δεν προδιαγράφεται ευοίωνο. Και αυτό δεν αφορά τη συγκυβέρνηση, αφορά το έθνος και το λαό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου