Χρήστος Μπουκώρος: Ας τυπώσουμε χρήμα, λοιπόν

χρήστος-μπουκώρος-ας-τυπώσουμε-χρήμα-836874

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας τα πάντα ευδοκιμούν

Ολοι εμείς, που η δουλειά μας εξαρτάται από τις εκτυπώσεις, από μικρή ηλικία έχουμε μάθει πόσο δύσκολη διαδικασία είναι η εκτύπωση. Ακόμη και τώρα που ο συγκεκριμένος τομέας έχει κάνει τεράστια τεχνολογικά βήματα. Είτε τυπώνεις εφημερίδα, είτε βιβλίο, είτε απλό φυλλάδιο, απαιτείται μεγάλη προετοιμασία και ακόμη μεγαλύτερη γνώση. Διαφορετικά παράγεις μουτζούρες. Χρειάζεται χρόνος και κόπος. Απαιτείται γνώση και θέληση. Πρέπει να γνωρίζεις τα μέτρα, τις συμπτώσεις, τους τσίγκους, τα φιλμ και το βασικό να έχεις πιεστήριο. Κυρίως, όμως, τυπώνεις νύχτα, εργάζεσαι σκληρά όταν όλοι οι υπόλοιποι κοιμούνται.

Η ιδέα να τυπώσουμε χρήμα είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιδέα. Μόνο που φοβόμαστε ότι αυτό το χρήμα δεν θα το αγοράζει κανείς. Γιατί δεν είναι προϊόν γνώσης, προετοιμασίας, μεθοδικότητας και αποτελεσματικότητας. Είναι ένα πολιτικό καπρίτσιο και το προϊόν του θα έχει ίδια αξία με τα σκάρτα, όπως λένε οι έμπειροι τυπογράφοι. Τα σκάρτα πάνε για πέταμα, τα καίνε αμέσως, δεν έχουν καμία χρήση.

Η στομφώδης και αμετροεπής πρόταση της πολιτικά εκκεντρικής υποψηφίας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, της εκ μεταγραφής από τους ΑΝ.ΕΛ., αποτέλεσε το επιστέγασμα της πολιτικής ανευθυνότητας. Ας τυπώσουμε 100 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να πληρώσουμε τα δανεικά μας, πρότεινε η Ραχήλ Μακρή. Να σκεφτεί κανείς ότι είναι ένα από τα αηδόνια του ΣΥΡΙΖΑ και αποκτήθηκε στη μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου. Αποτελεί το κεντρώο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, της υποτιθέμενης αυριανής κυβέρνησης, όπως ονειρεύονται. Αν έτσι είναι οι κεντρώοι του ΣΥΡΙΖΑ και αν με τέτοιες προτάσεις πορεύονται, σκεφτείτε τις προτάσεις των ακροαριστερών που αποτελούν και την πλειοψηφία στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο πρόσφατο υπόδειγμα πρότασης στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, διότι είναι ενδεικτικό. Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουμε ακούσει απίθανα πράγματα. Εχουμε ακούσει ότι θα προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών, ενώ οι δανειστές μας θα συνεχίσουν να μας πληρώνουν κανονικά, έχουμε ακούσει ότι θα επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυθέντες από το δημόσιο και θα βρουν δουλειά όλοι οι άνεργοι. Εχουμε ακούσει ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα θα αμείβονται με παχυλούς μισθούς, έχουμε ακούσει ότι θα βγούμε από το ΝΑΤΟ και ότι οι αγορές θα χορέψουν πεντοζάλη στη θέα μας!

Εχουμε επίσης ακούσει και κάτι μισόλογα για υποχρεωτικό δανεισμό από τους λαϊκούς καταθέτες. Αλλά γιατί να πειράξει μια αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τις καταθέσεις των λαϊκών αποταμιευτών; Αφού υπάρχει άλλος δρόμος, πιο ανώδυνος, ευκολότερος. Το είπε η Ραχήλ. Να τυπώσουμε χρήμα!

Αν απουσίαζε η αντικειμενική κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης, πολύ εύκολα όλες αυτές οι πολιτικές μπουρδολογίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πλούσιο υλικό μιας πετυχημένης επιθεώρησης. Δυστυχώς τέτοια πολυτέλεια η πατρίδα δεν διαθέτει.

Πριν πέντε χρόνια ο Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να μη μετατραπεί η κρίση χρέους σε κρίση δανεισμού, μας πρότεινε να παγώσουν οι μισθοί του δημοσίου για δύο χρόνια. Ο ελληνικός λαός πίστεψε τον Γιώργο Παπανδρέου και το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». Σε τρεις μήνες το Δ.Ν.Τ. είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα και πέντε μήνες μετά την εκλογική επικράτηση του Γιώργου Παπανδρέου είχαμε την οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων σε ποσοστά έως 40%. Δεν είναι η δική μας παράταξη που έφερε την τρόικα. Τις υπογραφές ανεύθυνων ηγετών, που όμως εκπροσωπούσαν τη χώρα, σεβάστηκε η Νέα Δημοκρατία. Η κριτική περί συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ είναι άτοπη, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρχε κανείς άλλος, και φυσικά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που να προσφέρει εκείνη την περίοδο το ελάχιστο της εθνικής συναίνεσης. Οι ανεύθυνοι τότε ήταν πλειοψηφία. Τώρα είμαστε βέβαιοι ότι οι λογικοί είναι πλειοψηφία. Η παράταξη έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και τη βέβαιη άτακτη χρεοκοπία, από τη μία πλευρά, και στη διακυβέρνηση και την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας από την άλλη. Ορθώς διάλεξε το δεύτερο. Δεν κρύβουμε τίποτα. Λέμε την αλήθεια και προχωράμε. Είναι επιλογή μας.

Χρήστος Μπουκώρος, δημοσιογράφος, υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου