Εφτασε η ώρα της καθαρής επιλογής – Γράφει ο Χρήστος Μπουκώρος*

εφτασε-η-ώρα-της-καθαρής-επιλογής-γρά-734915

Τα διλήμματα των πολιτών και η κρισιμότητα της κάλπης

Με τις δημοσκοπήσεις να βρίσκονται πλέον καθημερινά στην ημερήσια διάταξη, αρχίζει να αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον των πολιτών για τις εθνικές εκλογές, που θα διεξαχθούν σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Η κρισιμότητα της αναμέτρησης πανθομολογούμενη. Δεν πρόκειται για μία ακόμη εκλογική μάχη. Ο πραγματικός φόβος θα αναμετρηθεί με την ψεύτικη ελπίδα. Δεν υφίσταται ζήτημα πολιτικής τρομολαγνείας. Η κάθε υπεύθυνη πολιτική δύναμη έχει την υποχρέωση να ενημερώσει το εκλογικό σώμα για τις πιθανές συνέπειες των επιλογών του. Εκείνο τελικά θα αποφασίσει.

Η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα επιδόθηκαν σε ψυχολογικές επιχειρήσεις, προκειμένου να πείσουν τους Ελληνες πολίτες ότι όλα είναι εύκολα και με δική τους κυβέρνηση η ανεργία θα εξαφανιστεί, οι μισθοί θα αυξηθούν, οι υποχρεώσεις της χώρας δεν θα εκπληρώνονται, οι δανειστές θα μας κάνουν όλα τα χατίρια και ο ήλιος θα ανατέλλει δυο φορές τη μέρα…

Δεν αισθάνεται την ανάγκη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τον τρόπο, με τον οποίο θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές του υποσχέσεις. Ποντάρει τα ρέστα στις συνέπειες μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία στην απροετοίμαστη Ελλάδα εκφράστηκε με τρόπο οδυνηρότερο. Η πατερναλιστική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εγκλωβίσει τη σκέψη των Ελλήνων και να την οδηγήσει εκ νέου στα μονοπάτια, μέσω των οποίων φτάσαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Το κράτος έχει για όλους μας, λένε. Ισχυρισμός, στον οποίο δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κράτος υπήρξε γαλαντόμο μόνο για τους βολεμένους. Ζητούν λευκή επιταγή, η οποία στη λήξη της θα πληρωθεί και πάλι από τους πολίτες. Είναι, όμως, πολύ πρόσφατο το πάθημα των Ελλήνων πολιτών. Μόλις το 2010 βρέθηκαν από τον παράδεισο του «λεφτά υπάρχουν» στην κόλαση του ΔΝΤ.

Από την άλλη πλευρά, η φωνή της ευθύνης και της λογικής, η Νέα Δημοκρατία. Δικαίως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ότι έσωσε τη χώρα από άτακτη χρεοκοπία. Ο ίδιος; Οχι. Οι πολίτες με τις βαρύτατες θυσίες τους. Τον τελευταίο καιρό, είχε κατακτηθεί ένα είδος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Οι πληγές της κρίσης δεν έχουν επουλωθεί, αλλά τα πρώτα σημάδια γιατρειάς έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν στα ζάρια το ίδιο τους το αίμα οι Ελληνες πολίτες. Η λογική θα νικήσει τον ανεύθυνο παραλογισμό.

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι το πολιτικό κλίμα των τωρινών εκλογών, καμία σχέση δεν έχει με το κλίμα των εκλογών του 2012. Θυμίζουμε ότι και τότε όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ περίπου 3%, όσο και σήμερα. Το κυρίαρχο δίλημμα αυτών των εκλογών είναι αν θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, η δικαίωση της οποίας έχει ξεκινήσει, και αν με τρόπο ασφαλή θα ξεφύγουμε από τα γαμψά νύχια της κρίσης ή αν θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα, ξεκινώντας ένα ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Είναι βέβαιο, όπως συμβαίνει πάντα στις κρίσιμες στιγμές της Ελλάδος, ότι οι Ελληνες θα κάνουν ΚΑΘΑΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ και σύντομα θα επιβραβευτούν για την ψυχραιμία και τη λογική τους.

  • Ο Χρήστος Μπουκώρος είναι δημοσιογράφος

και υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας

Υ.Γ.: Μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων δεν ασκώ τα καθήκοντα του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Δεν υπαγόρευσε την απόφαση αυτή καμία νομική πρόβλεψη, απλά και μόνο λόγοι δεοντολογίας και συνείδησης επιβάλλουν τη συγκεκριμένη απόφασή μου, μέχρι και τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου