Χρήστος Μπουκώρος: Ακόμη ένα χαστούκι για τη Μαγνησία

χρήστος-μπουκώρος-ακόμη-ένα-χαστούκι-9713

Από σήμερα εφαρμόζεται πιλοτικά σε δεκατρείς νομούς της χώρας το πρόγραμμα για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Μην ψάχνετε να βρείτε τη Μαγνησία μέσα σε αυτούς τους 13 Νομούς, είναι στους υπόλοιπους, που απ’ έξω μένουν και περιμένουν. Πριν ένα μήνα τούτη εδώ η εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι ο Νομός Μαγνησίας με το υψηλότατο ποσοστό ανεργίας της τάξεως του 38% έχει μείνει οριστικά εκτός κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αντιμετώπισης των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης. Πρόκειται για ταμείο που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ακόμη και για δύο χρόνια ανέργους μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής μας, που έκλεισαν εξαιτίας της αλλαγής των επιχειρηματικών συνθηκών. Είναι πολλές τέτοιου είδους επιχειρήσεις στη Μαγνησία την τελευταία δεκαετία. Αντιθέτως άνεργοι μεγάλων επιχειρήσεων από άλλες περιοχές της χώρας εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Μόνο αυτές οι δύο περιπτώσεις συνιστούν απώλεια οικονομικών πόρων που ανέρχονται σε κάποια εκατομμύρια ευρώ. Πόροι που δεν θα πήγαιναν σε κάποιο φορέα, δήμο, ή περιφέρεια ή σε κάποια ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου, αλλά απευθείας στο πορτοφόλι των ανέργων και των οικονομικών αδύνατων. Ουδείς αισθάνθηκε την ανάγκη να αναλάβει την ευθύνη για αυτόν τον άδικο αποκλεισμό των πολιτών ενός Νομού, που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή από τις συνέπειες της κρίσης και την ανεργία. Όλοι δήλωσαν ανεύθυνοι και περιορίστηκαν να αλληλοεπιρρίπτουν τις ευθύνες. Δυστυχώς τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι το πολιτικό προσωπικό χωρίς χρωματισμούς, διαχωρισμούς και ικανές εξαιρέσεις, κρίνεται κατώτερο των περιστάσεων τα τελευταία χρόνια. Ίσως υποκειμενική και αυστηρή η άποψή μας, αλλά δεν έχουμε άλλη εξήγηση για όλους αυτούς, τους χιλιάδες συμπολίτες, που έχασαν οικονομικούς πόρους τους οποίους είχαν απόλυτη ανάγκη.

Δεν τελειώνουν όμως εδώ τα βάσανα και ο αποκλεισμός της Μαγνησίας. Μόλις το Σάββατο, σε αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας « Ημερησία», πληροφορηθήκαμε ότι χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόκειται να χρηματοδοτηθούν – επιδοτηθούν από τα προγράμματα Leader, με κονδύλια μέχρι και 50% του προϋπολογισμού τους, είτε για ίδρυση νέων είτε για τον εκσυγχρονισμό υπαρχουσών επιχειρήσεων. Το μεγάλο αυτό πρόγραμμα αφορά 1.744 περιοχές της χώρας σε 26 Νομούς. Μην ψάχνετε να βρείτε κάποια περιοχή της Μαγνησίας. Από τη Θεσσαλία συμμετέχει και πάλι η Καρδίτσα. Η Μαγνησία και πάλι απούσα από ένα πρόγραμμα σωτήριο για εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προφανώς εξέλιπε ξαφνικά η ανεργία, δεν υπάρχουν καταστήματα και επιχειρήσεις που κατεβάζουν ρολά στην περιοχή μας και η επιχειρηματικότητα ανθεί.

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για τον τρίτο κατά σειρά αποκλεισμό του Νομού Μαγνησίας από ζωογόνα προγράμματα που μπορούσαν να δώσουν μικρές αλλά σωτήριες ανάσες στην τοπική οικονομία. Η μόνη σοβαρή εξήγηση είναι ότι ο Νομός τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να εκπροσωπείται. Έχει πάψει να ονειρεύεται, να οραματίζεται, να σχεδιάζει και να διεκδικεί. Οι μόνοι που ενδιαφέρονται για την περιοχή μας είναι κάποιοι ιδιώτες που προσπαθούν να κάνουν επενδύσεις, αλλά και αυτοί εμποδίζονται ποικιλοτρόπως. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Όμιλος που ήθελε να υλοποιήσει την επένδυση στις Νηές ακόμη παλεύει για δέκα χρόνια, ενώ το ίδιο διάστημα ολοκλήρωσε δύο μεγάλες επενδύσεις ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ στην Ερμιονίδα!

Μήπως λάθος τα μάθαμε και δεν είμαστε ευλογημένος, αλλά καταραμένος τόπος; Γιατί συνιστά πραγματικά κατάρα να ζεις σε μία περιοχή που έχει όλα τα φυσικά πλεονεκτήματα και τις βασικές υποδομές και να κατατάσσεσαι κυριολεκτικά τελευταία και καταϊδρωμένη σε όλα τα μεγέθη. Μπορεί να μην έχουμε στη Μαγνησία ειδήσεις για επενδύσεις και προγράμματα, βρίθουμε όμως από θέματα αέναων προσωπικών αντιπαραθέσεων που ως μόνο στόχο έχουν την πολιτική επιβίωση ορισμένων. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, σε επίπεδο νομού, τα λεγόμενα συντροφικά μαχαιρώματα και οι τυφλές προσωπικές συγκρούσεις μπορούσαν άνετα να γεμίσουν εγκυκλοπαίδεια.

Οσο πιο σύντομα λάβει τέλος αυτή η κατάσταση, τόσο καλύτερα για τον τόπο και τους πολίτες του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου