Χρήστος Μπουκώρος: Σύγκρουση επιχειρημάτων

χρήστος-μπουκώρος-σύγκρουση-επιχειρ-62539

Η ψήφος εμπιστοσύνης και η πολιτική σταθερότητα

Οσοι είχαν την υπομονή αργά το βράδυ της Παρασκευής να παρακολουθήσουν τις ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, αντιλήφθηκαν ότι τους χωρίζει χάος. Από διαφορετική οπτική γωνία βλέπουν τα πράγματα, διαφορετικές προτάσεις για την πορεία της χώρας διατυπώνουν.

Κατά σειρά ομιλητών. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε εκλογές τώρα και συνεννόηση το Μάρτιο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Μην κρατάτε δέσμια τη χώρα για να παρατείνετε την εξουσία για πέντε ακόμη μήνες. Μην καίτε τα σπαρτά και μην ανατινάζετε τις γέφυρες γιατί το καινούργιο θα έρθει. Δεν βλέπετε τις δημοσκοπήσεις;» υπογράμμισε μεταξύ πολλών άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Επιχειρείτε να τρομοκρατήσετε τους βουλευτές. Παραβιάζετε το Σύνταγμα συνδέοντας ευθέως την ψήφο εμπιστοσύνης με την εκλογή Προέδρου. Προσπαθείτε να προκαλέσετε εκλογές την πιο κρίσιμη ώρα. Τώρα που βγαίνουμε από το μνημόνιο. Τώρα που βρισκόμαστε μπροστά στην ευκαιρία οριστικής διευθέτησης του χρέους. Τώρα που οι φοροελαφρύνσεις θα επιβραβεύσουν τους κόπους των πολιτών. Οταν γίνουν όλα αυτά οι δημοσκοπήσεις δεν θα είναι όπως τις διαβάζετε σήμερα» ήταν συνοπτικά η απάντηση του πρωθυπουργού.

Είναι εμφανές ότι συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρξει ούτε στα βασικά. Το ερώτημα αν οι εκλογές μετατέθηκαν οριστικά για το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο μάλλον τυγχάνει καταφατικής απάντησης, εκτός απίθανου απροόπτου και εξελίξεων που μπορεί να έρθουν από το εξωτερικό.

Ποιος κερδίζει από αυτή την παράταση; Αν το κλίμα αστάθειας, εκλογολογίας και αμφισβήτησης εξακολουθήσει και τους επόμενους μήνες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα εδραιώσει τη θέση της και θα κατέλθει από θέση ισχύος στις επόμενες εκλογές, εφόσον έχει προηγηθεί αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κατορθώσουν αυτό το περιορισμένο, αλλά όχι αμελητέο, διάστημα των πέντε μηνών να υλοποιήσουν σε σημαντικό βαθμό τα όσα είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, τότε οι όροι του παιχνιδιού ενδεχομένως και να μεταβληθούν. Η έξοδος από το μνημόνιο συζητείται έντονα ακόμα και σήμερα. Η παρέμβαση της Λαγκάρντ το αποδεικνύει. Ποιοί όμως θα είναι οι όροι του διαζυγίου; Αυτό ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί. Στο ζήτημα των φοροελαφρύνσεων ακόμα δεν έχει εμπεδωθεί η άποψη στους πολίτες ότι φεύγουμε από τα χαράτσια και τη φορομπηχτική πολιτική και πάμε σε εξομάλυνση και ελαφρύνσεις. Αρκεί το πρώτο τρίμηνο του 2015 για να εμπεδωθεί μια τέτοια αντίληψη; Το κυριότερο, όμως, είναι η διευθέτηση του χρέους. Δανειστές και διεθνείς παράγοντες δεν δείχνουν ούτε να βιάζονται, ούτε και την απαιτούμενη κατανόηση. Τί θα γίνει στο τέλος και ποιά ακριβώς θα είναι η συμφωνία, μάλλον κανείς δεν το γνωρίζει σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση και άσχετα από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, αν η σημερινή κυβέρνηση κατορθώσει να κλείσει αυτά τα τρία μέτωπα με θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα και τους πολίτες θα συνιστά πραγματικό άθλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου