Χρήστος Μπουκώρος: Τα καρφιά του Βόλου

χρήστος-μπουκώρος-τα-καρφιά-του-βόλου-84917

Σοβαρή πλέον προβάλει η πιθανότητα η ΔΕΥΑΜΒ να υποκύψει, μέσω δικαστικών αποφάσεων, στις απαιτήσεις της κατασκευάστριας εταιρείας ΕΡΓΗΛ και να υποχρεωθεί να καταβάλλει 6 εκ. ευρώ από τα ταμεία της. Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει ολέθριες συνέπειες στην επιχείρηση και στις υπηρεσίες που προσφέρει στους κατοίκους του Βόλου. Δηλαδή, στο ζήτημα παροχής νερού κατά κύριο λόγο.

Ενώ αυτός ο κίνδυνος προβάλλει πλέον ορατός, οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες έχουν στήσει το παιχνίδι που λέγεται μουτζούρης και οι προσπάθειές τους εξαντλούνται στην απόδοση ευθυνών. Όχι ποινικών ή υπηρεσιακών ευθυνών, αλλά καθαρά πολιτικών ευθυνών.

Μόλις προ τετραημέρου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος είπε το εξής: «Δεν προλάβαμε να καταθέσουμε αίτημα στο ΤΕΕ για πραγματογνωμοσύνη και σε λίγες ώρες το είχε πληροφορηθεί η ΕΡΓΗΛ». Εμφανής η προσπάθεια να καταδείξει ότι η ΕΡΓΗΛ έχει πλάτες και πληροφοριοδότες είτε στη ΔΕΥΑΜΒ είτε στο ΤΕΕ Μαγνησίας, για να καταδείξει έτσι αυτομάτως τους υπεύθυνους για τις πιθανές δυσμενείς εξελίξεις που επέρχονται.

Αμεση ήταν η απάντηση του πρώην δημάρχου Π. Σκοτινιώτη, ο οποίος είπε τα εξής: «Κομιστής και μοναδικός γνώστης του περιεχομένου του αιτήματος για πραγματογνωμοσύνη ήταν ο αντιδήμαρχός σας Αθανάσιος Σταυρίδης». Εμφανής και η προσπάθεια του πρώην δημάρχου να βάλει το μουτζούρη στη σημερινή δημοτική αρχή. Βεβαίως το ότι το αίτημα διαβιβάστηκε σε όλα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, όπως προβλέπεται και πόσοι άλλοι μπορεί να το είδαν μέχρι να υποβληθεί στο ΤΕΕ, κανέναν δεν απασχόλησε.

Αντί η πόλη να ενωθεί και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, η μάχη των εντυπώσεων καλά κρατεί. Επί της ουσίας μέχρι σήμερα δεν έχει να ασχοληθεί κανείς. Μιλάμε για μάχη εντυπώσεων διότι όλοι όσοι μιλούν, είτε εσκεμμένα είτε από άγνοια, αποσιωπούν το γεγονός ότι η ΕΡΓΗΛ θα ενημερωνόταν για το αίτημα πραγματογνωμοσύνης υποχρεωτικά ως άμεσα ενδιαφερόμενη. Δεν γίνεται να κάνεις πραγματογνωμοσύνη σε ένα έργο χωρίς να ενημερώσεις την κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία θα είναι παρούσα με εκπρόσωπό της καθ’ όλη τη διάρκεια της πραγματογνωμοσύνης και φυσικά θα έχει ενημερωθεί εγκαίρως και για την έκτασή και για τη διάρκειά της πραγματογνωμοσύνης. Άρα το θέμα δεν είναι ποιος ενημέρωσε την ΕΡΓΗΛ για ένα αίτημα για το οποίο έτσι και αλλιώς ο νόμος ορίζει ότι είναι υποχρεωτική η ενημέρωσή της. Ποιος δουλεύει ποιον λοιπόν;

Επί της ουσίας ελάχιστα πράγματα έχουμε ακούσει για την υπόθεση. Εκείνο που ενδιαφέρει πρωτίστως, είναι ποιος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του και τις επιμετρήσεις του έργου στα χρονικά όρια που ο νόμος ορίζει. Εγκληματική αμέλεια ή επαίσχυντος δόλος πάνω στα οποία βασίστηκε η ΕΡΓΗΛ για να τεκμηριώσει τις οικονομικές διεκδικήσεις της διά της νομικής οδού. Δευτερευόντως, αλλά καθόλου αμελητέας σημασίας είναι και το γεγονός ποιοι και πως χειρίστηκαν την υπόθεση από την ώρα που έγιναν γνωστές οι διεκδικήσεις της ΕΡΓΗΛ.

Αυτά είναι τα σοβαρά ζητήματα και όχι το πρακτοριλίκι, τα καρφιά και ο ακήρυχτος πόλεμος πολιτικών εντυπώσεων. Αυτά μπορεί να ενδιαφέρουν κάποιους πολιτικάντηδες. Τους πολίτες ενδιαφέρει να μην πληρώσουν άδικα από την τσέπη τους τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί σε μία τέτοια περίπτωση πολλοί θα είναι οι υπεύθυνοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου