Χρήστος Μπουκώρος: Αναζητούμε συνεχώς ευκαιρίες για συγκρούσεις

Τελευταία ενημέρωση: 2014-09-08, 14:23:03
Χρήστος Μπουκώρος: Αναζητούμε συνεχώς ευκαιρίες για συγκρούσεις

Λένε ότι η φτώχεια φέρνει γκρίνια, αλλά το μέγεθος της γκρίνιας που ζούμε στο Βόλο δεν είναι ευθέως ανάλογο με το μέγεθος της φτώχειας. Μπορεί ο Βόλος να καταγράφει πανελλήνιο ρεκόρ ανεργίας αλλά όπως και να το κάνουμε δεν είναι η φτωχότερη περιοχή της χώρας. Είμαστε όμως αναγκασμένοι να ζούμε όχι τώρα τελευταία με την κρίση, αλλά διαχρονικά, σ’ ένα περιβάλλον αλληλοσπαραγμού και μεγάλης φαγωμάρας.

 Στην περιοχή μας δεν αφήνουμε ευκαιρία να πάει χαμένη για μάλωμα και για σύγκρουση. Καταστάσεις που δεν τις συναντάς εύκολα σε άλλες περιφερειακές πόλεις ακόμα και του ιδίου μεγέθους.

 Στον τόπο μας «γινόμαστε εχθροί» για τις ομάδες, συγκρουόμαστε για τους δημάρχους, πολιτικοί του ίδιου κόμματος δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα μεταξύ τους, τα μέσα ενημέρωσης (για να μην εξαιρούμε και την αφεντιά μας) δεν χάνουν ευκαιρία αντιπαράθεσης και γενικώς για λόγους που θέλουν πολύ ανάλυση για να εξηγηθούν ζούμε ένα κλίμα συγκρουσιακό και μέσα σε αυτό πορευόμαστε. Ευκαιρία για καυγά δεν αφήνουμε καμία να περάσει…

 Αν όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις ήταν παραγωγικές και έφερναν θετικά αποτελέσματα κανέναν δεν θα ενοχλούσαν. Αν ρίξουμε μία ματιά όμως στην πορεία των οικονομικών μεγεθών της περιοχής μας, στα δημόσια έργα που μας ταλαιπωρούν για δεκαετίες, στις αδικίες που έχει υποστεί ο τόπος με ευθύνη των κεντρικών κυβερνήσεων και άλλα πολλά, θα διαπιστώσουμε ότι αυτό το «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα τίποτα δεν προσφέρει.

 Για παράδειγμα στη γειτονική και ανταγωνίστρια Λάρισα σπανιότατα καταγράφονται συγκρούσεις και σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση στην έντασή τους με τις δικές μας.

Αναρωτιέμαι μήπως οι ταγοί της πόλης και της Μαγνησίας ευρύτερα είναι καιρός να αναθεωρήσουν τη στάση τους και τη δημόσια εικόνα τους γενικότερα. Μήπως οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να απομονώσουν συμπεριφορές οι οποίες εκτραχύνουν το δημόσιο λόγο και επιτρέπουν τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα αντί παραγωγής έργου και ουσιαστικών παρεμβάσεων.

 Σε κάθε περίπτωση η πορεία του τόπου, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με θετικό πρόσημο. Αρνητικές είναι οι εξελίξεις που καταγράφονται στον τόπο μας. Η ευθύνη για το αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιμεριστεί σε λίγα και μόνο πρόσωπα. Είναι μία γενικότερη κατάσταση την οποία με τον έναν ή άλλο τρόπο όλοι έχουμε ανεχθεί. Τελικά από τέτοιες καταστάσεις λίγοι, πολλοί λίγοι κερδίζουν και όλοι οι υπόλοιποι χάνουμε. Βεβαίως αυτοί οι λίγοι που ναρκοθετούν την τοπική δημόσια ζωή ίσως έχουν βρει τον τρόπο να επιβιώνουν πολιτικά χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων και του έργου τους.

 Ας αφήσουμε όσο είναι νωρίς στην άκρη τις επιφανειακές και επικοινωνιακές δράσεις και ας αναζητήσουμε την ουσία. Αν δεν το κάνουμε οι γείτονες θα παίρνουν τα προγράμματα και για τη Μαγνησία δεν θα περισσεύει όχι ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά ούτε καν ελάχιστη αξιοπρέπεια. Αυτό το τελευταίο είναι ίσως και το σημαντικότερο.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
4
=