Χρήστος Μπουκώρος: Νωρίς – νωρίς οι δημοσκοπήσεις

χρήστος-μπουκώρος-νωρίς-νωρίς-οι-δημ-141350

Η υπερφορολόγηση οδηγεί σε πολιτική και κοινωνική αποσυσπείρωση

Κάποτε βασιζόμενοι στη ρήση του πατέρα της σημειολογίας Ουμπέρτο Εκο, λέγαμε ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις. Υπάρχουν όμως δημοσκοπήσεις. Τελευταία δημοσκόπηση αυτή της Παρασκευής που κατέγραψε ένα άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ της τάξεως του 8%. Μπορεί ορισμένοι υποψιασμένοι να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα ευρήματα μίας δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό του ιστότοπου του υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου. Δεν είναι έτσι. Οι αντικειμενικοί αναλυτές οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων. Ολων των εταιρειών. Αλλωστε με αφορμή δημοσκοπήσεις πριν το καλοκαίρι είχαμε επισημάνει ότι καμία εταιρεία δεν παίζει το όνομά της και το κεφάλι της, ανιχνεύοντας μαύρο και παρουσιάζοντας άσπρο. Η δημοσκόπηση είναι αυτή που είναι. Η διαφορά πιθανώς να είναι αυτή που καταγράφεται, λίγο μικρότερη ή και λίγο μεγαλύτερη. Δεν είναι αυτό το θέμα. Ας μην ξεχνάμε ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές παρά την απύθμενη συνωμοσιολογία που έλεγε ότι υπάρχουν μυστικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν την Χρυσή Αυγή στο 20% ή ότι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας υπερβαίνει τις 10 μονάδες, δεν επιβεβαιώθηκαν οι διακινητές των σεναρίων, αλλά αντιθέτως τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων και μάλιστα μέχρι κεραίας. Τούτων δοθέντων, είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε σοβαρά υπόψη και την τελευταία δημοσκόπηση που δείχνει μεγάλη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων προκάλεσε έντονες τάσεις αποσυσπείρωσης στην εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος. Η διαφορά όμως 25% για το ΣΥΡΙΖΑ και 17% για τη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνει ότι αυτοί οι ψηφοφόροι που σήμερα οργίζονται και αντιδρούν βρήκαν αλλού κομματική στέγη. Η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος προσεγγίζει το 20%. Είναι μία τεράστια δεξαμενή και εκλογική δύναμη μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή του δευτέρου κόμματος κατά τις δημοσκοπήσεις.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα όπως καταγράφονται στην τελευταία αυγουστιάτικη δημοσκόπηση. Αυτό καταρχήν θα το δούμε και από τις επόμενες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου αλλά κυρίως εξαρτάται από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Αυτή την ώρα η διαφορά δείχνει μεγάλη αλλά το ρευστό πολιτικό περιβάλλον και τα μεγάλα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι ικανά να μεταβάλλουν το πολιτικό κλίμα προς το καλύτερο ή και προς το χειρότερο για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα κυριότερα χαρτιά που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αυτή την ώρα είναι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές που ξεκινά μεθαύριο στο Παρίσι, οι γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις τις οποίες υποσχέθηκε και κυρίως η συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Εάν αυτά τα τρία θέματα τελεσφορήσουν με τρόπο θετικό ο οποίος θα ανακουφίζει τους πολίτες η τράπουλα της εκλογικής δύναμης θα ξαναμοιραστεί από την αρχή. Σε διαφορετική περίπτωση θα μας κάνουν σοφότερους και οι επόμενες δημοσκοπήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου