Χρήστος Μπουκώρος: Παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα

Τελευταία ενημέρωση: 2014-02-03, 11:00:23
Χρήστος Μπουκώρος: Παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα

Δεν ωφελεί ούτε την κοινωνία, ούτε την οικονομία

 

Φαίνεται ότι τις έχει στο αίμα του ο Έλληνας τις εκλογές. Η οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες δεν δικαιολογείται ούτε από τη σημασία των ευρωεκλογών του Μαΐου, ούτε φυσικά από τις ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι οποίες πάντα ήταν οι πιο ακομμάτιστες. Όταν μάλιστα μέχρι τις κάλπες μεσολαβεί ακόμη ένα ολόκληρο τετράμηνο. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν παρατηρείται ανάλογη πολιτική πόλωση, παρόμοια με αυτή της Ελλάδας και τις καθημερινές πλέον κονταρομαχίες μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να εξαιρούνται και όλοι οι υπόλοιποι.

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Πρώτον, έχει αποφασιστεί από τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων να δοθεί χαρακτήρας αναμέτρησης εθνικών εκλογών στην ευρωμάχη για εμφανείς λόγους, διαφορετικούς, αλλά και παρόμοιους συνάμα, για τις δύο πλευρές. Το κυβερνών κόμμα επιθυμεί να περιορίσει τις απώλειες που καταγράφονται σε τέτοιους είδους αναμετρήσεις εν είδει διαμαρτυρίας ή πολιτικού μηνύματος από την πλευρά του εκλογικού σώματος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις σε περίπτωση ευνοϊκού αποτελέσματος και να κάνει σημαία του το σύνθημα περί δυσαρμονίας μεταξύ εκλογικού σώματος και κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης. Δηλαδή, κοινός παρονομαστής το άθροισμα που προκαλούν οι κομματικές απώλειες και τα πολιτικά οφέλη.

Δεύτερο ενδεχόμενο, να μην είναι και τόσο απομακρυσμένες όσο φαίνονται σήμερα οι κάλπες των εθνικών εκλογών. Οπότε ζούμε την προθέρμανση πριν την τελική αναμέτρηση. Ο πρωθυπουργός διατυμπανίζει ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2016. Ενδεχομένως αυτός να είναι ο σχεδιασμός και είναι φυσιολογικός ένας τέτοιος σχεδιασμός. Επιπλέον, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν είναι άνετη και είναι βέβαιο ότι ο Σαμαράς σε καμία περίπτωση δεν θα παραμείνει όμηρος ισορροπιών ή ομάδων βουλευτών, οι οποίες δηλώνουν ότι έχουν κουραστεί να υπερψηφίζουν μνημονιακά νομοθετήματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σημερινός πρωθυπουργός, αν αντιληφθεί ότι ορθώνονται εμπόδια στην υλοποίηση της πολιτικής του, θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Είναι επίσης εμφανές ότι προετοιμάζει το έδαφος, ώστε αν χρειαστεί να στηθούν κάλπες αυτό να συμβεί στο μέτρο του δυνατού, κάτω από τους δικούς του όρους. Το διαφαινόμενο κούρεμα του χρέους, η αναδιανομή του πλεονάσματος σε πολυάριθμες και ευάλωτες κοινωνικές τάξεις και ορισμένα φιλολαϊκά νομοθετήματα, όπως οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, στεγαστικά και αγροτικά, η επιστροφή των κλεμμένων και η μείωση των προστίμων της εφορίας στο 50%, καταδεικνύουν, μαζί με άλλα που πιθανότατα ακόμα δεν έχουμε δει, τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό για δημιουργία φιλικού πολιτικού περιβάλλοντος.

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση ανταπαντάει με την επιχείρηση εδραίωσης του Αλέξη Τσίπρα στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό. Η πληθώρα των θετικών δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου και οι συνεχόμενες επισκέψεις στο εξωτερικό, φανερώνουν το σχεδιασμό που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει ένα ηγετικό προφίλ.

Σε κάθε περίπτωση, όποιες κάλπες και αν στηθούν το Μάιο ή και νωρίτερα από αυτόν, με το κλίμα που δημιουργείται τις τελευταίες ημέρες δεν μπορεί να επιβιώσει μια ασθμαίνουσα και ασθενική οικονομία και σίγουρα δεν μπορεί να ηρεμήσει μια καταπονημένη κοινωνία. Η ρευστότητα και η αβεβαιότητα που δημιουργεί μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, μικρό ή μεγάλο.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
5
=