Χρήστος Μπουκώρος: Η αναγκαιότητα της ανανέωσης

Τελευταία ενημέρωση: 2014-02-06, 12:00:37
Χρήστος Μπουκώρος: Η αναγκαιότητα της ανανέωσης

Οι δημοτικές εκλογές του Βόλου και η περίπτωση του Μιχάλη Μιτζικού

 

Αλλοι με διαδικασίες και άλλοι με διεργασίες, άλλοι κινούμενοι ιδίοις… δυνάμεις και κάποιοι άλλοι υποκινούμενοι από ομάδες φίλων και υποστηρικτών, ένας-ένας, σιγά-σιγά, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Βόλου, συμπληρώνουν το «κάδρο» των επόμενων δημοτικών εκλογών.

Το προηγούμενο διάστημα όλοι οι παρατηρητές των τοπικών μας πραγμάτων συμφωνούσαν ότι κρίσιμη παράμετρος των επερχόμενων εκλογών θα είναι η επιλογή της Ν.Δ. Η επιλογή έγινε και είναι επιλογή ανανέωσης το δίχως άλλο.

Κατανοητή η όποια επιφυλακτικότητα καταγράφηκε στο αρχικό άκουσμα του ονόματος του γαλάζιου υποψηφίου. Ακατανόητες όμως οι όποιες αντιδράσεις είχαν να κάνουν με το νέο και εν πολλοίς άγνωστο της προσωπικότητας του συγκεκριμένου υποψηφίου. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η υποκρισία. Οι πάντες να υπερθεματίζουν για την ανάγκη ανανέωσης της πολιτικής ζωής και του πολιτικού σκηνικού σε όλα τα επίπεδα κι όταν εμφανίζεται ένας νέος άνθρωπος που έχει το θάρρος να μπει μπροστά να αρχίζουν οι αναθεματισμοί και οι αντιδράσεις. Χώρια οι υπόγειες διεργασίες και η επιχείρηση αποδόμησης, φαινόμενα τα οποία συνήθως υπαγορεύονται από μικρο-προσωπικά και μικρο-κομματικά συμφέροντα.

Το να ρωτάς ένα νέο, άφθαρτο και αδοκίμαστο άνθρωπο «από πού έρχεται και πού στηρίζεται;» Είναι σαν να υποβάλλεις καθημερινά στον εαυτό σου το ηλίθιο ερώτημα: «γιατί ξημερώνει;». Ο κάθε νέος άνθρωπος που μπαίνει αυτή τη δύσκολη εποχή στα κοινά, από την ανάγκη της ανανέωσης έρχεται και στην ορμή της νιότης του στηρίζεται. Όλα τα υπόλοιπα είναι ασήμαντες λεπτομέρειες γι’ αυτό και καταλήγουν επιχειρήματα ασήμαντων ανθρώπων. Ένα γηρασμένο πολιτικό σύστημα δεν έχει ούτε το χρόνο, ούτε την πολυτέλεια, ούτε τις δυνάμεις να αντισταθεί στην ανανέωση. Η ανανέωση θα επικρατήσει γιατί είναι νόμος της φύσης. Αυτό που κάνουν οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και των … κεκτημένων πολιτικών αξιωμάτων είναι μια μάχη οπισθοφυλακής προκειμένου να καθυστερήσουν την ανανέωση. Η έκβαση μιας τέτοιας μάχης είναι όμως προδιαγεγραμμένη.

Ασφαλώς, δεν αποτελούν διαβατήριο για μια εκλογική επιτυχία και πολύ περισσότερο για μια επιτυχημένη πολιτική καριέρα, η νεότητα και η έλλειψη διοικητικής εμπειρίας ως μοναδικές προϋποθέσεις. Σίγουρα στην εποχή μας τα συγκεκριμένα αποτελούν πλεονεκτήματα, αλλά δεν αρκούν. Ο Μιχάλης Μιτζικός και ο κάθε νέος υποψήφιος που αποφασίζει να βγει μπροστά, εκτός από τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα που στον καιρό μας αποκτούν υπεραξία, πρέπει να πείσουν την κοινωνία ότι θα είναι διαφορετικοί από τους προηγούμενους. Είναι αναγκαίο να εμπιστευτούν και να τους εμπιστευτεί το εκλογικό σώμα. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται με μία αόριστη και αυτόματη διαδικασία. Γίνεται με τις θέσεις, με τις απόψεις, με το πολιτικό όραμα και κυρίως με τον τρόπο ζωής, στοιχεία που πρέπει να είναι διαφορετικά σε σχέση με τα όσα συνηθίσαμε μέχρι σήμερα, στη δημόσια ζωή.

Επίσης, όλοι θα πρέπει να θυμούνται ότι όσο κι αν αντισταθούν, δυνάμεις και πρόσωπα, που έχουν τουλάχιστον αναλογικό μερίδιο ευθύνης για τα όσα σήμερα συμβαίνουν, η αναγκαιότητα της ανανέωσης και της αναζωογόνησης θα επικρατήσουν και στην πολιτική όπως άλλωστε νομοτελειακά επικρατούν και στη ζωή.

Τέλος, κάτι το οποίο αφορά ιδιαίτερα τους ανθρώπους που διατηρούν στενή ή χαλαρότερη σχέση με την παράταξη, στην αυτοδιοικητική ή στην κομματική της έκφανση, που έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή ανανέωσης. Θα πρέπει οι συγκεκριμένοι συμπολίτες να θυμούνται ότι ο φραστικός εξορκισμός τους «βαρεθήκαμε τους ίδιους και τους ίδιους 20 και 30 χρόνια», πρέπει να πάψει ως θεωρητικός προβληματισμός και να γίνει πολιτική πράξη. Διαφορετικά, τίποτα δεν αλλάζει.

Υ.Γ. Οσο για τις «προοδευτικές» εκείνες πένες και φωνές - με κάποιες από τις οποίες γειτνιάζει και η στήλη μας - που αρέσκονται να εξαντλούν τη δριμύτητά τους εναντίον νέων ανθρώπων χωρίς καν να τους ακούσουν, τους θυμίζουμε ότι η δημοκρατικότητα και η προοδευτικότητα δεν είναι ταμπέλες που κληρονομούνται αλλά δάφνες που αποκτώνται από τη στάση ζωής του καθένα…

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
5
=