Χρήστος Μπουκώρος: Αδέσποτες πολιτικές

χρήστος-μπουκώρος-αδέσποτες-πολιτικ-203166

Η σπέκουλα στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων

Οταν τους δείχνεις το φεγγάρι και κοιτάζουν το δάχτυλο ή μεγάλη σκοπιμότητα υπάρχει ή απύθμενη βλακεία. Τις τελευταίες ημέρες με το ζήτημα των αδέσποτων ζώων στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, εξαπολύεται μια λυσσαλέα προπαγάνδα που ως στόχο έχει να κρύψει τις ευθύνες των αρμοδίων για την αντιμετώπιση του θέματος και να εκθέσει όσους ζητούν μια πιο συντονισμένη και πιο πολιτισμένη παρέμβαση για το πρόβλημα.

Στο στόχαστρο επώνυμων κι ανώνυμων κύκλων βρέθηκε κυρίως ο Διευθυντής Υγείας Μαγνησίας, ο οποίος με έκθεση – κόλαφο, την οποία κοινοποίησε και στην Εισαγγελία, επεσήμανε τις τραγικές ελλείψεις παρεμβάσεων από τους αρμοδίους αλλά και την ανευθυνότητα των πολιτών και ζήτησε την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής. Διάφοροι μηχανισμοί επώνυμοι κι ανώνυμοι στάθηκαν σε μια και μόνο πρόταση περί ευθανασίας ορισμένων άρρωστων και ανήμπορων να αυτοσυντηρηθούν ζώων και μόνο σε ακραίες και επιστημονικά διαπιστωμένες περιπτώσεις. Πήραν λοιπόν αυτήν την πρόταση και την έκαναν σημαία τους για να καλύψουν τις άλλες πτυχές του προβλήματος το οποίο αφορά πρωτίστως τα ζώα και δευτερευόντως τους ανθρώπους.

Ακούσαμε τα πάντα αυτές τις μέρες. Από το ότι οι επισημάνσεις του αρμοδίου υπαλλήλου οδηγούν τους ανθρώπους να σπέρνουν φόλες, μέχρι και τον έωλο ισχυρισμό ότι επίκειται μαζική ευθανασία των αδέσποτων. Λύσσαξαν στην προπαγάνδα διότι ως όφειλε ο συγκεκριμένος υπάλληλος έκανε τις επιστημονικές του επισημάνσεις. Διαδίκτυο, ανακοινώσεις, αφίσες και μια αντίδραση ανεξήγητη για τους ανυποψίαστους αλλά πολύ εξηγήσιμη για τους υποψιασμένους. Αντί να απαντήσουν λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι για την έλλειψη κυνοκομείων για την περίθαλψη των ζώων, για τον εμβολιασμό τους, για τις ποινές των ιδιοκτητών που όταν κουράζονται από τη συντροφιά τους τα αφήνουν στην τύχη τους και ένα άλλο πλήθος παραλείψεων, πιάστηκαν από μια φράση. Ο πνιγμένος όμως από τα… μαλλιά του πιάνεται.

Εκείνο που δεν περιμέναμε ήταν ότι θα τσιμπούσαν ορισμένες φιλοζωικές οργανώσεις. Ενώ διαμαρτύρονται συνεχώς για τις ελλείψεις και για τα τραγικά λάθη στο συγκεκριμένο ζήτημα, με τη στάση τους καλύπτουν τους υπεύθυνους και στρέφονται εναντίον των ελεγκτών.

Επειδή οι φόλες και η οδυνηρή πολλές φορές θανάτωση ζώων είναι δυστυχώς σιχαμερές εικόνες που από τούτη την εφημερίδα έχουμε καυτηριάσει δεκάδες -μόνο την τελευταία τριετία- φορές με άρθρα και ρεπορτάζ, φθάνουμε στο σημείο να αναρωτηθούμε πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αν οι ίδιοι οι φιλόζωοι πρώτοι απ’ όλους δεν απαιτήσουν ολοκληρωμένες πολιτικές παρεμβάσεις για την περίθαλψη των ζώων και αφήνουν τον κάθε ένα να προσεγγίζει επικοινωνιακά και μόνο το θέμα θα εκλείψουν αυτά τα θλιβερά για τον πολιτισμό μας φαινόμενα, όπως είναι οι φόλες και η φρικτή θανάτωση ζώων που καταγράφονται καθημερινά; Ασφαλώς όχι.

Έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια από καταγραφή όλων των αδέσποτων μέχρι τσιπάκια σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα προκειμένου να μην καταλήγουν αδέσποτα και εκτεθειμένα σε κινδύνους, μέχρι υπερσύγχρονα κυνοκομεία μεγάλων δυνατοτήτων. Όσο τα είδατε εσείς, άλλο τόσο τα είδαμε κι εμείς. Αν είχαν λαλιά τα ταλαιπωρημένα ζώα θα υποδείκνυαν τους υπεύθυνους του βασανισμού τους. Και σίγουρα μέσα σε αυτούς δεν θα ήταν ο Διευθυντής Υγείας τον οποίο βρήκαν εύκολο στόχο, διότι ως δημόσιος υπάλληλος δύσκολα μπορεί να μιλήσει δημοσίως.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου