Χρήστος Μπουκώρος: Σβήστε τα πολιτικά τζάκια

χρήστος-μπουκώρος-σβήστε-τα-πολιτικά-204754

Πνίγουν με «αιθαλομίχλη» τη Δημοκρατία μας

Αν υπήρχε κάποιος σοβαρός τρόπος υπολογισμού της οικονομικής ωφέλειας από τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, με παράλληλη ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την καλύτερη λειτουργία του ίδιου του πολιτεύματος, θα ήταν δύσκολο να βρεθεί άνθρωπος που θα διαφωνήσει. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα όσοι επιχειρηματολογούν για το συγκεκριμένο θέμα, της μείωσης των βουλευτών από 300 σε 200, όπως άλλωστε προβλέπει το Σύνταγμα, το κάνουν για λόγους εντυπωσιασμού, από ροπή προς τον απόλυτο λαϊκισμό ή από καθαρή ιδιοτέλεια.

Τελευταίο παράδειγμα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προ τριημέρου δήλωσε ορθά – κοφτά: «Θα στέλναμε ισχυρό συμβολισμό στην ελληνική κοινωνία, αν τούτη την ώρα μειώναμε τους βουλευτές από 300 σε 200». Χάριν αστεϊσμού, θα μπορούσε να του απαντήσει κανείς ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι Μητσοτάκηδες από το 1% που αντιπροσωπεύουν τώρα στο κοινοβούλιο θα διπλασιάσουν τα ποσοστά τους και θα αντιπροσωπεύουν το 2% των Ελλήνων βουλευτών. Ιδού μια χοντροκομμένη ιδιοτέλεια, αλλά μακάρι να ήταν μόνο αυτή. Αν στο μέλλον, μάλιστα, εκλεγεί και ο ανιψιός, ο οποίος στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης και προκύψει και κανένας άλλος από τη μεγάλη φαμίλια, τότε μπορεί να συγκροτήσει και πλειοψηφία η οικογένεια μέσα στη Βουλή. Θα είναι, πάντως, υπολογίσιμη κοινοβουλευτική δύναμη.

Καλά τα λέει περί συμβολισμών ο διάδοχος Μητσοτάκης, πλην όμως αυτή την εποχή υπάρχουν πολύ ισχυρότεροι συμβολισμοί, τους οποίους ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες του εσκεμμένα αγνοούν. Γιατί στέλνει ισχυρό συμβολισμό, για παράδειγμα, η μείωση των βουλευτών κατά 33% και δεν θα έστελνε ισχυρότερο συμβολισμό στην κοινωνία, η μείωση των αποδοχών και των προνομίων των βουλευτών κατά 50%, ώστε να εναρμονιστούν με τη ζωή της ελληνικής κοινωνίας αυτή την εποχή; Γιατί δεν θα έστελνε ισχυρό συμβολισμό η μείωση των έμμισθων συνεργατών των βουλευτών από πέντε σε δύο, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης «αναγκάζεται» να απολύσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους; Γιατί ενώ ο δημόσιος τομέας συρρικνώνεται και ο ιδιωτικός ακόμα περισσότερο, οι υπάλληλοι της Βουλής διαρκώς αυξάνονται; Γιατί δεν στέλνει ισχυρό συμβολισμό ο χρονικός περιορισμός και το πλαφόν στις θητείες όλων των αιρετών και είμαστε η μόνη χώρα, σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη, στην οποία τα παιδιά, τα ανίψια και τα εγγόνια βουλευτών και υπουργών, γίνονται βουλευτές, υπουργοί και πρωθυπουργοί;

Είναι ξεκάθαρο πλέον. Ο κ. Μητσοτάκης και όσοι εμφορούνται με παρόμοιες ιδέες θέλουν λίγα αξιώματα, τα οποία θα ελέγχουν ακόμη λιγότεροι. Επιθυμούν στένεμα και όχι πλάτεμα της Δημοκρατίας για να την ποδηγετούν και να την κατευθύνουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Το έχουμε γράψει και παλιότερα. Παραμένουμε υπανάπτυκτη Δημοκρατία. Διαθέτουμε μόνο κοινοβούλιο και όχι τον προφυλακτήρα της Δημοκρατίας, το σάκο ασφαλείας, που είναι η γερουσία. Ως εκ τούτου, μία μείωση του αριθμού των βουλευτών θα δημιουργήσει ακόμα πιο κλειστό κλαμπ εξουσίας, θα αυξήσει τη διαπλοκή και θα μειώσει την αντιπροσώπευση. Εκείνο που χρειάζεται, προκειμένου να αναζωογονηθεί η κοινωνία και κατ’ επέκταση η οικονομία, είναι μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, αν είναι δυνατόν και μονοεδρικές, λιγότερα προνόμια και μικρότερες αποδοχές στους βουλευτές, μικρότερο κόστος λειτουργίας της Δημοκρατίας και αν είναι δυνατόν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση με περισσότερους βουλευτές.

Φαινόμενα νεποτισμού, αέναης οικογενειοκρατίας, αδιατάρακτης πολιτικής διαπλοκής νοθεύουν και περιορίζουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Η σημερινή μας κατάντια δεν είναι άσχετη με φαινόμενα σαν να προαναφερθέντα. Η σύγχρονη Ελλάδα για να αναπνεύσει πρέπει να σβήσει τα «τζάκια».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου