Χρήστος Μπουκώρος: Η αμνήστευση των απατεώνων

χρήστος-μπουκώρος-η-αμνήστευση-των-απ-228487

Τους αθώωσαν εκ των προτέρων με ειδικό νόμο

Τα όσα αποκαλυπτικά έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με τους χρυσοκάνθαρους των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) έχουν αφήσει άφωνους όχι μόνο του Έλληνες, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο έχουν λάβει πλέον καταιγιστικούς ρυθμούς.

Φαίνεται ότι τα τελευταία δέκα-δώδεκα χρόνια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έκαναν φτερά και κατέληξαν στις τσέπες «αλτρουιστών» εθελοντών.

Ασφαλώς υπήρξαν στα χρόνια της αρπαχτής και οργανώσεις οι οποίες προσέφεραν σπουδαίο ανθρωπιστικό έργο και αξιοποίησαν και το τελευταίο ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού. Δεν αναφερόμαστε όμως σ’ αυτές, αλλά στις άλλες …τις πονηρές.

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις καθίσταται λαϊκή απαίτηση η τιμωρία όσων φόρεσαν την προβιά της προσφοράς και αποδείχτηκαν λύκοι αιμοβόροι. Είναι όμως εύκολο να τιμωρηθούν όλοι;


Στελέχη του ΣΔΟΕ και υπάλληλοι της φορολογικής διοίκησης, με αφορμή τις αποκαλύψεις γύρω από τις ΜΚΟ, αναφέρονται εκτενώς σε έναν Νόμο που είχε «περάσει» το 2011.Ο λόγος για τον Νόμο 3943 ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 31 Μαρτίου 2011 και «συνοδευόταν» από τις υπογραφές των κ.κ. Κάρολου Παπούλια, Γιάννη Ραγκούση, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χάρη Καστανίδη και άλλων.
Στο άρθρο 51 του παραπάνω Νόμου αναφέρεται ότι: «Πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/ 1992), φόροι, τέλη, εισφορές, πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που έχουν καταλογιστεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές σε βάρος σωματείων που επιδιώκουν αποκλειστικά πολιτιστικούς σκοπούς λόγω αμφισβήτησης του μη κερδοσκοπικού τους χαρακτήρα, διαγράφονται με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. στην οποία είναι βεβαιωμένα και τυχόν εκκρεμείς δίκες καταργούνται, εφόσον:
α) υποβληθεί αίτηση προς την αρμόδια για τη διαγραφή Δ.Ο.Υ. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου αυτού,
β) οι πολιτιστικοί σκοποί αποδεικνύονται από το εγκεκριμένο καταστατικό του σωματείου και
γ) το σωματείο έχει ορισθεί ως νομικό πρόσωπο που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2557/1997 (ΦΕΚ 271 Α΄), της περίπτωσης δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού σε εκτέλεση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 2557/1997 (ΦΕΚ 271 Α΄)».

Λήθη και αθώωση κατά την επιθυμία τους! Πρωτοφανές! Διαχειρίζεσαι δημόσιο χρήμα, διαπράττεις όποια φορολογική παράβαση, προβαίνεις στην όποια ατασθαλία και με μια απλή σου δήλωση απαλλάσσεσαι της όποιας ευθύνης. Και όλα αυτά ενώ διαχειρίζεσαι μέσω επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων χρήμα του Έλληνα φορολογούμενου! Αυτό μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί. Το πλυντήριο δούλεψε, με έναν κατά παραγγελία νόμο ο οποίος αθώωσε όλα τα λαμόγια, μιας και οι περισσότερες Μ.Κ.Ο. καθόλου τυχαία πιστεύουμε, έχουν ως καταστατική πρόβλεψη την πολιτιστική δράση. Αν λοιπόν στην Ελλάδα είσαι κρατικοδίαιτος, μπορείς να κλέψεις, να φοροδιαφύγεις, να καταχραστείς και με μία απλή σου δήλωση να απαλλαχτείς από κάθε ευθύνη. Αλλοίμονο αν είσαι ιδιώτης. Τότε η εφορία κατ’ εντολήν της Πολιτείας σε τιμωρεί ακόμη και για …ορθογραφικό λάθος.

Είναι ίσως η μόνη περίπτωση μαζί με τις υπόλοιπες περιπτώσεις κατάχρησης δημοσίων πόρων για την οποία η κοινωνία θα συναινέσει ακόμη και σε νομοθετήματα αναδρομικού χαρακτήρα. Η καταλήστευση του Ελληνικού Λαού πρέπει να επανεξεταστεί από την αρχή και με κάθε λεπτομέρεια. Μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από την κρίση. Μόνο αν κλείσουν οι λογαριασμοί τους οποίους πλήρωσε και πληρώνει ο ανυποψίαστος πολίτης.

Τέλος, δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στα όσα αποκαλύφθηκαν. Αυτές ήταν καραμπινάτες περιπτώσεις. Δεν διέθεταν ούτε καν παραστατικά για τη σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ! Αναφερόμαστε στις άλλες περιπτώσεις των Μ.Κ.Ο. Σε εκείνες που ελέγχθηκαν μόνο τυπικά και ακόμη περισσότερο σε εκείνες που μέχρι σήμερα δεν έχουν ελεγχθεί παρότι επιχορηγήθηκαν με εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ από τον δημόσιο κορβανά.

Ελεγχος σε βάθος. Όχι τυπική νομιμότητα. Ουσιαστική. Τιμολόγια όχι απλά να υπάρχουν αλλά να αντιστοιχούν και στις πραγματικές τιμές της εποχής που εκδόθηκαν. Μπορεί να μην είναι πολλά τα λεφτά σε σχέση με την υπόλοιπη ρεμούλα του μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής, επειδή όμως προήλθαν από το μαγάρισμα ανώτερων σκοπών, όπως είναι ο εθελοντισμός, αποτελεί κορυφαίο ζήτημα ηθικής τάξεως να επανεξεταστούν όλες αυτές οι δυσώδεις υποθέσεις. Για να μάθει και η κοινωνία ποιοι διάολοι ζουν στα πόδια της υποδυόμενοι τους αγγέλους…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου