Χρήστος Μπουκώρος: Από την ομαλότητα στην ανωμαλία

χρήστος-μπουκώρος-από-την-ομαλότητα-σ-294623

Οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη δίνη του σκανδάλου Μπαλτάκου

Η συνωμοσία Μπαλτάκου επισκιάζει όλες τις εξελίξεις το τελευταίο τριήμερο, δημιουργώντας κλίμα αστάθειας στη χώρα.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι οι συνέπειες των τελευταίων αποκαλύψεων και εάν τελικώς θα γεννηθούν μη αναμενόμενες πολιτικές εξελίξεις. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για ένα επεισόδιο με πρωταγωνιστή κάποιον αφελή έως και ανόητο κυβερνητικό παράγοντα. Πρόκειται περί συνωμοσίας στα όρια της προδοσίας.

Το τρίτο πακέτο βοήθειας που θα συνιστούσε ένα ακόμη μνημόνιο δεν έγινε αποδεκτό. Όπως είναι γνωστό, η επιλογή αυτή δυσαρέστησε σφόδρα το αμερικανόστροφο Δ.Ν.Τ. Αντιθέτως η Ελλάδα επέλεξε την έξοδο στις αγορές και την πορεία προς την ομαλότητα, απόφαση η οποία επικροτείται από τη Γερμανία και τη Μέρκελ και επισφραγίζεται με την επίσκεψή της στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο εσωτερικό ακούγεται πολύ έντονα ότι πανίσχυροι οικονομικοί παράγοντες διαφωνούν με την αλλαγή πορεία της χώρας. Δεν συνδράμει αυτή η αλλαγή στα δικά τους συμφέροντα.

Εάν προστεθεί στα προηγούμενα και η σθεναρή επιμονή του Γιώργου Παπανδρέου για αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την Κυβέρνηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, χωρίς να αιτιολογείται επαρκώς η άποψη αυτή, δημιουργείται ένα πάζλ πολυπαραγοντικό που είναι κάθετα αντίθετο στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Η Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι είναι μόνο η βιτρίνα. Η εγκληματική δραστηριότητα των παράνομων βιντεοσκοπήσεων και συνακροάσεων, με τη συμμετοχή υπαλλήλων της ΕΥΠ, είναι το όχημα επίτευξης σκοπών που έχουν ως στόχο, την αλλαγή πολιτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και μάλιστα άμεσα.

Την ώρα που ο Κασιδιάρης διαλαλεί ότι έχει και άλλα βίντεο και κασέτες, είναι ανάγκη να ξηλωθεί το πουλόβερ του παρακράτους. Διότι τα βίντεο που τραβούσε ο ίδιος είναι κακούργημα για το οποίο θα απολογηθεί ο ίδιος. Όταν όμως υποστηρίζει ότι έχει κασέτα όπου ο πρωθυπουργός συνομιλεί με δικαστικό με τρισύλλαβο όνομα και κατάληξη -άκος, πρέπει να κληθεί από τις εισαγγελικές αρχές για να αιτιολογήσει που τις βρήκε. Είναι θέμα δημοκρατίας πρωτίστως, αλλά και εθνικής ασφάλειας.

Οι πληροφορίες λένε ότι πράγματι ο πρωθυπουργός συνομιλούσε με τον ανώτατο δικαστικό Ισίδωρο Ντογιάκο. Πλην όμως, συνομιλούσε για να τον συμβουλευτεί για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου εξυγίανσης των συνεταιρισμών. Γιατί λοιπόν ο κ. Κασιδιάρης δε δίνει την «κορυφαία» κασέτα και ταυτόχρονα να μας εξηγήσει ποιος του την έδωσε; Ο Κασιδιάρης μπορεί να βιντεοσκοπεί τους πάντες, όχι όμως και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το να δημιουργεί κλίμα πολιτικής ανωμαλίας ο Κασιδιάρης, ισχυριζόμενος ότι διαθέτει ηχογραφημένο ντοκουμέντο χωρίς να γνωστοποιεί το περιεχόμενό του, είναι εμφανές ότι εξυπηρετεί τα σχέδια άλλων κέντρων.

Αναφορικά τώρα με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναδιπλώθηκε το τελευταίο 24ωρο, μάλλον είναι παρακινδυνευμένο να υιοθετεί πλήρως την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής μέσα από μία λογική, πως ότι κάνει κακό στην Κυβέρνηση είναι καλό για την αξιωματική αντιπολίτευση. Αφενός μεν αυτό δεν ισχύει πάντα και αφετέρου δε καθαγιάζεται η πρακτική των υποκλοπών ως μέσο άσκησης πολιτικής και πρόκλησης πολιτικών εξελίξεων. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε μέγιστη δημοκρατική εκτροπή και θα νομιμοποιούσε μαφιόζικες τακτικές στη σφαίρα της δημόσιας ζωής.

Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει εάν θα ζήσουμε απρόσμενες πολιτικές εξελίξεις με αφετηρία το σκάνδαλο Μπαλτάκου και τα παρελκόμενα. Δεν γνωρίζουμε εάν θα αντέξει την πίεση η Κυβέρνηση και κυρίως δεν γνωρίζουμε εάν και ποια χαρτιά κρατάει στα χέρια του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η συγκυβέρνηση. Κυρίως βεβαίως πολλά πράγματα θα κριθούν από τις διεθνείς συμμαχίες, αλλά και από τις διεθνείς επιδιώξεις. Δε ζούμε μόνοι μας σε αυτό τον κόσμο.

Στο τέλος – τέλος το στοίχημα για την Ελλάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι εάν θα κάνει ένα βήμα μπροστά σε μία ομαλότερη πορεία ή εάν θα επιστρέψει με κρότο στην ολισθηρή αρένα των ανώμαλων και μη ελεγχόμενων εξελίξεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου