Χρήστος Μπουκώρος: Κερδίσαμε τη μάχη πριν την κάλπη

χρήστος-μπουκώρος-κερδίσαμε-τη-μάχη-π-360837

Είχαν φανεί από νωρίς οι δυσκολίες αυτών των εκλογών

Από την εκλογική αναμέτρηση του 1993, η οποία ήταν η πρώτη που έζησα ως δημοσιογράφος, πιστεύω ότι η σημερινή εκλογική αναμέτρηση, λόγω του πολυσύνθετου χαρακτήρα της αλλά και των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν στο Βόλο, ήταν ίσως από τις δυσκολότερες και πιο απρόβλεπτες εκλογικές αναμετρήσεις.

Δημοτικές εκλογές ειδικού βάρους, περιφερειακές εκλογές και ταυτόχρονα κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας για τη μάχη των ευρωεκλογών που μοιάζει περισσότερο με μάχη εθνικών εκλογών.

Η πληθώρα των συνδυασμών και των υποψηφίων, η πτώση των κομματικών τειχών, οι μετακινήσεις υποψηφίων και οι συνεργασίες που άλλες εποχές θα έμοιαζαν αδιανόητες δημιούργησαν ένα εκλογικό περιβάλλον εκρηκτικό.

Εδώ στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ όλοι μας θέλουμε να πιστεύουμε ότι ανταπεξήλθαμε στις δυσκολίες αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Το γεγονός ότι δεν είχαμε κανένα παράπονο και καμιά διαμαρτυρία από κανένα συνδυασμό και από κανέναν υποψήφιο, αποτελεί μία απόδειξη ότι καλώς πορευτήκαμε αυτές τις δύσκολες και πονηρές μέρες.

Ισως οι μόνοι παραπονούμενοι είναι εκείνοι που επιθυμούσαν να προβάλλονται μόνο οι ίδιοι και οι συνδυασμοί τους και παράλληλα να πετροβολούμε τους αντιπάλους τους. Αυτοί όμως που εμφορούνται από τέτοιου είδους απόψεις και τέτοιου είδους αντιλήψεις περί εκλογικών αναμετρήσεων δεν μας ενδιαφέρουν. Θα έλεγα ότι μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Τέτοιο ρόλο στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αλλά και στους εαυτούς μας δεν έχουμε τάξει. Αλλο ρόλο έχουμε τάξει.

Η δημοκρατική κουλτούρα της εφημερίδας μας δεν επιτρέπει ούτε αποκλεισμούς ούτε λασπολογίες. Η παράδοση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ μπορεί να ξενίζει ορισμένους που έχουν αλά καρτ απόψεις περί δημοκρατίας αλλά αυτοί δεν είναι το δείγμα που μας ενδιαφέρει.

Δεν είμαστε εμείς που επιβάλλουμε ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος και ποιος θα χάσει τις εκλογές. Αυτό είναι έργο των πολιτών. Εμείς είμαστε βήμα δημοκρατικού διαλόγου. Οποιος έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος, αυτονόητα έχει και το δικαίωμα να προβάλλει τις απόψεις του αλλά να εισπράττει και κριτική τόσο από τους αντιπάλους του όσο και από εμάς.

Αυτή η εφημερίδα δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί προσωπικά ή πολιτικά συμφέροντα.

Υπάρχουν ορισμένα «ναι» και ορισμένα «όχι» τα οποία υπηρετούμε με προσήλωση και σταθερότητα.

Δημόσιο διάλογο ακόμα και σκληρό, ναι. Αντιπαραθέσεις σε δημοκρατικό πλαίσιο, ναι. Σεβασμός σε όλες τις απόψεις, ναι. Και ακόμα πολλά «ναι» τα οποία κάναμε πράξη τις τελευταίες 45 μέρες. Με τα όποια λάθη και παραλείψεις πιστεύουμε ότι σε γενικές γραμμές, όπως μας διαβεβαίωσαν και δεκάδες επικεφαλής και υποψήφιοι σύμβουλοι όλων των συνδυασμών, μάλλον καλά τα καταφέραμε.

Υπάρχουν και ορισμένα «όχι» βεβαίως στα οποία παραμένουμε σταθεροί. Λέμε «όχι» στη στρατευμένη δημοσιογραφία με όποια δικαιολογία και αν αυτή πλασάρεται. Λέμε «όχι» στη μονολιθικότητα της ενημέρωσης όποιο σκοπό και αν εξυπηρετεί.

Τέλος δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε το γεγονός, επειδή διάφορα ακούγονται για τα πακέτα προβολής των εκλογών, είχαμε τη χαρά σε αυτές τις εκλογές σαν εφημερίδα να προσφέρουμε έναντι συμβολικού τιμήματος ή και εντελώς δωρεάν προβολή σε δεκάδες υποψηφίους και ιδιαίτερα πρωτόβγαλτους στις εκλογές ή νέους ανθρώπους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν. Αυτό για μας αποτέλεσε τεράστια ηθική ικανοποίηση.

Κατά τα λοιπά, πιστεύουμε ότι σήμερα οι πολίτες του Βόλου και της Μαγνησίας θα κάνουν το καθήκον τους και θα επιλέξουν τους καλύτερους. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν καλά και κακά εκλογικά αποτελέσματα. Υπάρχει η βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών. Οσοι το αντίθετο υποστηρίζουν, μάλλον πέρασαν και δεν… ακούμπησαν τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου