Χρήστος Μπουκώρος: Οι αναμενόμενες… εκπλήξεις

χρήστος-μπουκώρος-οι-αναμενόμενες-ε-361496

Η επόμενη μέρα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών

Το ερώτημα αν μπορεί να συνιστά έκπληξη ένα αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, απασχολεί πολύ κόσμο από χθες το βράδυ, ιδιαίτερα στο δήμο Βόλου. Η πρωτιά του Αχιλλέα Μπέου με σημαντική μάλιστα διαφορά μπορεί να υπήρξε ένα από τα θέματα που σχολιάστηκε εντονότατα σε ολόκληρη τη χώρα, πλην όμως ήταν αναμενόμενη για όσους διακρίνονταν από στοιχειώδη έστω αντικειμενικότητα στην παρατήρηση των πραγμάτων και των τάσεων στην κοινωνία.

Απολύτως αναμενόμενη ήταν και η πρόκριση του Μαργαρίτη Πατσιαντά στο β’ γύρο περίπου με το ποσοστό το οποίο τελικά έλαβε. Μόνο όσοι διάλεξαν να υπηρετήσουν συμφέροντα πολιτικά ή άλλα, δεν καταλάβαιναν τι συμβαίνει στην κοινωνία ή ακόμα χειρότερα καταλάβαιναν και επιχειρούσαν να ποδηγετήσουν και στο τέλος να παραπλανήσουν την κοινωνία του Βόλου.

Σε κάθε περίπτωση, δήμαρχος Βόλου δεν εξελέγη χθες αλλά θα εκλεγεί την επόμενη Κυριακή και θα είναι αυτός που θα αποφασίσει η πλειοψηφία των δημοτών και ουδείς άλλος. Ετσι συνέβαινε πάντα. Γιατί να συμβεί τώρα διαφορετικά;

Ο απερχόμενος δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης αποκλείστηκε από το β’ γύρο των εκλογών καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό απήχησης σε σχέση με όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις είτε νομαρχιακών είτε δημοτικών εκλογών, στις οποίες είχε λάβει μέρος ως επικεφαλής συνδυασμού.

Το κλίμα για το απερχόμενο δήμαρχο είχε διαμορφωθεί πολύ πριν την εμφάνιση Μπέου, λόγω γενικών συνθηκών αλλά κυρίως λόγω εμφανών αδυναμιών της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Ο Πάνος Σκοτινιώτης επέλεξε να δώσει τη μάχη. Είχε αυτό το δικαίωμα. Η απόφασή του αυτή όμως στέρησε τη δυνατότητα από πολλές δυνάμεις να καταστρώσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο και να προτείνουν μία δυναμική εναλλακτική λύση. Ολα αυτά βεβαίως δεν έχουν καμία σημασία αφού το αποτέλεσμα είναι πλέον δεδομένο.

Ο Μιχάλης Μιτζικός παρά το λυσσώδη πόλεμο που δέχτηκε κυρίως από το εσωτερικό της παράταξής του, κατάφερε μία αξιοπρεπή εμφάνιση και τελικά συγκροτήθηκε και καταγράφηκε ως υπαρκτή δύναμη στην αυτοδιοίκηση. Αν δεν είχαν συμβεί όσα συνέβησαν με την υποψηφιότητά του πιθανότατα θα διεκδικούσε με καλές πιθανότητες ακόμα και την είσοδό του στο β’ γύρο.

Λένε πολλοί ότι συρρικνώθηκε το ποσοστό της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Βόλου. Συγκρίνουν το τωρινό 8% με το 15% που είχε λάβει το 2010. Κατά την άποψή μας συγκρίνουν λάθος πράγματα. Το 2010 το ΚΚΕ ήταν ο κύριος υποδοχέας της αριστερόστροφης ψήφου διαμαρτυρίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν είχε συγκροτηθεί. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υποψήφιοί του υποδέχονται τους συγκεκριμένους ψηφοφόρους. Το ποσοστό του Απόστολου Νάνου είναι ίσως υψηλότερο από το μέσο όρο των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ στην επικράτεια.

Στις περιφερειακές εκλογές δεν χρειάζεται να αναφερθούμε. Είναι μεγάλη η νίκη για τον Κώστα Αγοραστό και εξίσου μεγάλη η ήττα για την Ηρώ Διώτη. Επιτυχία του Νίκου Τσιλιμίγκα να περάσει στο β’ γύρο αλλά δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να ανατραπεί μία διαφορά της τάξεως των 27 ποσοστιαίων μονάδων.

Οπως γράφαμε και χθες δεν υπάρχουν καλά και κακά εκλογικά αποτελέσματα. Υπάρχει μόνο η βούληση του εκλογικού σώματος και αυτή πρέπει να είναι σεβαστή απ’ όλους. Σήμερα συμπληρώνουμε ότι δεν υπάρχουν ούτε ανεύθυνοι λαοί ούτε ανεύθυνα εκλογικά σώματα. Όλοι πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη της επιλογής τους. Αυτά ως μία πρώτη ανάγνωση και αύριο επανερχόμαστε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου