Χρήστος Μπουκώρος: Τα μηνύματα ήρθαν

χρήστος-μπουκώρος-τα-μηνύματα-ήρθαν-372947

Υποχρέωση των παραληπτών να τα αναλύσουν αντικειμενικά

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η χθεσινή ημέρα και ακόμα περισσότερο η σημερινή. Οι τριπλές κάλπες και τα όσα περιείχαν έστειλαν πολλαπλά μηνύματα σε όλα τα επίπεδα.

Ας αρχίσουμε από τα εύκολα. Η κάλπη των Ευρωεκλογών. Η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πάνω, λίγο κάτω, από τις τέσσερις μονάδες είναι μία καθαρή νίκη αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ανατροπή που μπορεί να επιφέρει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Μπορεί να τις δρομολογήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά η καταιγίδα που κάποιοι περίμεναν δεν ήρθε. Το άθροισμα των κομμάτων της κυβέρνησης υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνει λόγος για δυσαρμονία κοινοβουλευτικής δύναμης και εκλογικού σώματος. Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, θα τεθεί το ερώτημα αν με 32 ή 33% μπορείς να κυβερνάς τη χώρα. Δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση εθνικής εμβέλειας κατατάσσεται στην πρώτη θέση ένα κόμμα της Αριστεράς. Όμως, ένα πενιχρό 26 ή 27% δεν αρκεί ώστε να μιλήσουμε για επικράτηση της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Σε τοπικό επίπεδο τώρα, η μάχη του Βόλου έληξε με νικητή τον Αχιλλέα Μπέο. Οι Βολιώτες φαίνεται ότι το είχαν αποφασίσει από την προηγούμενη Κυριακή ότι θα κάνουν δήμαρχο τον κ. Μπέο. Το γεγονός ότι το μέτωπο που συγκροτήθηκε για να τον αντιμετωπίσει δεν τα κατάφερε, αποδεικνύει ότι μάλλον δεν είχε στηθεί σε σωστές βάσεις. Οι παρεμβάσεις παραγόντων της δημόσιας ζωής της χώρας, πολιτικών και άλλων για τα πράγματα του Βόλου μάλλον εξόργισαν το εκλογικό σώμα παρά βοήθησαν τον κ. Πατσιαντά. Παράγοντες οι οποίοι ουδέποτε είχαν βοηθήσει το Βόλο θεώρησαν σωστό να παρέμβουν στις δημοτικές εκλογές της πόλης. Τραγικό λάθος. Αρκούσαν οι δηλώσεις υποστήριξης των τοπικών παραγόντων. Βεβαίως, η νίκη του Αχιλλέα Μπέου καταγράφεται. Περισσότερο όμως θα καταγραφεί στην τοπική ιστορία η πορεία του από σήμερα και στο εξής. Είναι μία νίκη, η οποία θα σχολιαστεί σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά εκείνο που προέχει είναι η ψυχραιμία και η επόμενη μέρα.

Στους άλλους περιφερειακούς δήμους της Μαγνησίας είχαμε μεγάλες ανατροπές και θεαματικά αποτελέσματα. Δημήτρης Εσερίδης στον Αλμυρό, Δημήτρης Νασίκας στο δήμο Ρήγα Φεραίου, Πατής Κουτσάφτης σε Ζαγορά – Μούρεσι και Δημήτρης Πρεβεζάνος στη Σκιάθο – Χρήστος Βασιλούδης στη Σκόπελο, οι οποίοι επέστρεψαν δικαιωμένοι, είναι τα νέα πρόσωπα στο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μεγάλος νικητής, αν και όχι με την ευρύτητα που προδίκαζε το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, είναι ο Κώστας Αγοραστός. Το 54% που έλαβε απέχει παρασάγγας από το 24% που έλαβε σε πανθεσσαλικό επίπεδο ο πολιτικός φορέας από τον οποίο προέρχεται, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία. Την επόμενη πενταετία θα είναι περιφερειάρχης ο Κώστας Αγοραστός επειδή επιβραβεύτηκε από τους Θεσσαλούς, παρά τη συνένωση ετερόκλητων δυνάμεων στο πρόσωπο του κ. Τσιλιμίγκα τη δεύτερη Κυριακή, προφανώς επειδή εκτιμήθηκε η δραστηριότητα, το έργο και η προσωπικότητα του επανεκλεγέντος περιφερειάρχη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου