Χρήστος Μπουκώρος: Φορολογικός παραλογισμός

χρήστος-μπουκώρος-φορολογικός-παραλ-419977

Ηρωες των ημερών μπορούν να αναδειχθούν άνετα οι λογιστές και πάσης φύσεως φοροτεχνικοί. Τα όσα έχουν δει, τα όσα έχουν ακούσει και τα όσα αναγκάστηκαν να ομολογήσουν στους συναλλασσόμενους μαζί τους μπορούν να συμπληρώσουν όχι μικρά βιβλία αλλά σειρές ολόκληρες.

Σήμερα, ουσιαστικά εκπνέει η προθεσμία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μετά την 15ήμερη παράταση που δόθηκε στα τέλη Ιουνίου. Αν πιστέψουμε τις διαρροές του Υπουργείου Οικονομικών είναι βέβαιο ότι νέα παράταση δεν θα υπάρξει εκτός κι αν προκύψουν δύο ημέρες σιωπηλά.

Ας επανέλθουμε όμως στους ήρωες των ημερών που είναι οι λογιστές – φοροτεχνικοί. Για πρώτη φορά φέτος με τις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο είχαν να αντιμετωπίσουν τις σαφέστατες πλέον ευθύνες που επιμερίζει και στους ίδιους ο Νόμος και από την άλλη πλευρά, είχαν την υποχρέωση να κάνουν ψυχολογικό μασάζ στους φορο-χτυπημένους πελάτες τους.

Ο φόβος μην μπλέξουν οι ίδιοι αφού ο Νόμος πλέον δεν αστειεύεται και ταυτόχρονα μην τους μείνει κανένας πελάτης από καρδιά ή εγκεφαλικό μέσα στο γραφείο. Τόσα χρόνια επικρατούσε στην Ελλάδα, φορολογική ρεμούλα. Από το χύμα όμως να περάσεις αυτομάτως σε συνθήκες Αλκατράζ είναι κομμάτι δύσκολο. Απαιτείται μια προσαρμογή και κάποιες δικλείδες ασφαλείας.

Θα μείνουμε σε δύο μόνο περιπτώσεις που αποδεικνύουν το φορολογικό παραλογισμό ο οποίος δεύτερη χρονιά δεν αντέχεται. Οπως έλεγε μόλις προχθές ο Πρόεδρος των λογιστών Μαγνησίας, δεν είναι δυνατό την ώρα που οι Ελληνες έχουν κυριολεκτικά γονατίσει από τα χαράτσια και τους φόρους του ενός και μοναδικού σπιτιού τους, την ίδια αυτή ώρα, οι ξένοι ιδιοκτήτες με εξοχικά και βίλες εκατομμυρίων στο Πήλιο, τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις νοικιάζουν και παράνομα αποκομίζοντας κέρδη χιλιάδων ευρώ, να μην καταβάλλουν ούτε ευρώ φόρο επειδή φαίνονται ως ιδιοκτήτες κάποιες εξωχώριες (offshore) εταιρείες και γενικώς περνούν αδήλωτες λες και είναι χτισμένες σε κάποιο άλλο πλανήτη, σε κάποιο άλλο σύμπαν. Αδικία δεν είναι αυτό;

Τη δεύτερη ιστορία μας την έλεγε σχετικά 40άρης δικηγόρος, ο οποίος φέτος δήλωσε περίπου 10.000 ευρώ εισόδημα. Δεν κάνουν δα και ουρές στα δικηγορικά γραφεία οι Βολιώτες τα τελευταία χρόνια. Επειδή έτυχε να παίρνει κάποια μικροποσά λίγων εκατοντάδων ευρώ από επιδοτήσεις ελάχιστες πατρικής περιουσίας σε κτήματα, πήρε τη λυπητερή ειδοποίηση από το λογιστή του ότι θα πρέπει να καταβάλλει περίπου 4.000 ευρώ φόρους! Αν ήταν άνεργος θα έπαιρνε 12 Χ 400 ευρώ περίπου 5.000 ευρώ με τα δώρα. Τώρα που είναι δικηγόρος και δηλώνει τα εισοδήματά του πρέπει να δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ για να του μείνουν 6.000 ευρώ σε ένα χρόνο σύμφωνα με την κρατούσα φορολογική λαίλαπα.

Πιθανολογούμε ότι η έκτακτη ανάγκη και οι συμφωνίες με τους δανειστές επέβαλλαν τέτοιου είδους δρακόντειους φορολογικούς νόμους. Πιθανολογούμε επίσης ότι αυτοί οι Νόμοι μια φορά αντέχονται, τη δεύτερη χρειάζονται επειγόντως αλλαγή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου