Χρήστος Μπουκώρος: Η πολύπαθη ΔΕΥΑΜΒ

χρήστος-μπουκώρος-η-πολύπαθη-δευαμβ-431088

Αν ήταν μόνο η δικαστική διαμάχη με την ΕΡΓΗΛ από την οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος τεράστιας οικονομικής αιμορραγίας για τη ΔΕΥΑΜΒ, το πράγμα θα παλευόταν. Δυστυχώς, όμως, η επιχείρηση ύδρευσης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου έχει πολλά και ανοιχτά μέτωπα, τα οποία καθιστούν τη μελλοντική της πορεία θολή και αβέβαιη.

Το μεγαλύτερο απ’ όλα τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει η ΔΕΥΑΜΒ είναι αυτό της παροχής καλής ποιότητας νερού, σε λογική τιμή, στους κατοίκους του Βόλου. Φαίνεται πως η βασική υποχρέωση της συγκεκριμένης επιχείρησης λίγο απασχόλησε τους αρμόδιους τις τελευταίες δεκαετίες.

Ιδιαίτερα φέτος, τις τελευταίες μέρες με τρόπο οδυνηρό, τα πράγματα είναι στο χειρότερο σημείο τους. Χιλιάδες είναι οι πολίτες του Βόλου που έχουν την ατυχία να διαμένουν στις βόρειες συνοικίες του Βόλου ή στη Νέα Ιωνία και την ακόμη μεγαλύτερη ατυχία να μένουν στον τρίτο, στον τέταρτο ή στον πέμπτο όροφο πολυκατοικιών, οι οποίοι κυριολεκτικά έχουν κορακιάσει.

Πολίτες οι οποίοι τηλεφωνούν στην εφημερίδα, φαντάζομαι τηλεφωνούν και στη ΔΕΥΑΜΒ, για να εκφράσουν τη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους για την έλλειψη νερού στο σπίτι τους. Δεν είναι άνθρωποι που σπαταλούν το νερό με τα λάστιχα για να ποτίσουν κήπους και να πλύνουν βεράντες και αυτοκίνητα. Είναι εργαζόμενοι που γυρνούν στο σπίτι εξουθενωμένοι από τη δουλειά τους και δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα μπάνιο και να ξεκουραστούν. Αν το φαινόμενο αυτό ήταν σποραδικό και μεμονωμένο ίσως να μην κάναμε καμία αναφορά. Ομως το τελευταίο τετραήμερο τα τηλέφωνα που έχουμε δεχθεί ανέρχονται σε εκατοντάδες. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αλήθεια υπάρχει δικαιολογία, η οποία θα μπορούσε να καθησυχάσει τους συγκεκριμένους πολίτες; Πιστεύουμε καμία.

Τώρα για όσους αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν μία επιχείρηση ύδρευσης μονοπωλιακού χαρακτήρα, που προσφέρει διαχρονικά ακριβές υπηρεσίες και έχει την τύχη να βρίσκεται στις παρυφές ενός ευλογημένου βουνού από το οποίο χάνονται ετησίως προς τη θάλασσα εκατομμύρια κυβικά μέτρα αρίστης ποιότητας νερού, να μην μπορεί να παρέχει ποιότητα και ποσότητα ύδατος, ούτε γι’ αυτό υπάρχει απάντηση και δικαιολογία. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές αλλά στο τέλος τις πληρώνουν πάντα οι πολίτες. Αυτό είναι άδικο.

Πιστεύουμε ότι η νέα δημοτική αρχή Βόλου μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι αυτή του νοικοκυρέματος και της εύρυθμης λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ. Πρόκειται για ζήτημα σημαντικότερο ακόμα και από την καθαριότητα και από το κυκλοφοριακό. Αυτός ο γρίφος που λέγεται ΔΕΥΑΜΒ πρέπει επιτέλους να λυθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου