Χρήστος Μπουκώρος: Ο αντικαπνιστικός νόμος

χρήστος-μπουκώρος-ο-αντικαπνιστικός-474604

Η αντικειμενική εφαρμογή του και οι έλεγχοι

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καπνιστές και αντι-καπνιστές δέχονται ότι επιτέλους και σε αυτή τη χώρα, πρέπει να εφαρμοστεί ένας Νόμος στους δημόσιους χώρους, που αφορά το κάπνισμα.

Βεβαίως οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται, αφού μέσα στην αναδουλειά, χάνουν κι άλλους πελάτες. Όμως και οι αντι-καπνιστές διαμαρτύρονται διότι δεν μπορούν να απολαύσουν την έξοδό τους χωρίς να τους ενοχλεί ο καπνός. Πολίτες με δικαιώματα και οι μεν και οι δε. Ο Νόμος όμως είναι νόμος. Αρκεί να εφαρμόζεται. Και να εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις με την ίδια αυστηρότητα και την ίδια ένταση ελέγχων σε όλες τις περιοχές και αν είναι δυνατό σε όλα τα καταστήματα.

Δεν μπορεί όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εφαρμόσει αντικαπνιστικό Νόμο, στους δημόσιους χώρους και στους χώρους εστίασης και διασκέδασης να έχουν άδικο, ακόμη και η γειτονική Τουρκία και εμείς εδώ στην Ελλάδα, τελευταίοι των τελευταίων, να έχουμε δίκαιο.

Το πρόβλημα με τον αντικαπνιστικό Νόμο στην Ελλάδα και την έλλειψη σεβασμού στην εφαρμογή του, ξεκίνησε από την ίδια την Πολιτεία. Είναι αν δεν μας απατά η μνήμη μας, η δεύτερη ή η τρίτη φορά, ίσως και παραπάνω που επιχειρείται μια αυστηρή εφαρμογή του. Όμως, η Πολιτεία, δεν επέδειξε τη δέουσα σοβαρότητα τις προηγούμενες φορές με αποτέλεσμα να φθάσουμε στη σιωπηλή κατάργησή του. Οι χειρισμοί που έγιναν τις προηγούμενες φορές παρουσίασαν έλλειμμα σοβαρότητας στα όρια της ασυδοσίας πολιτείας και πολιτών. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι η Πολιτεία υποχρέωσε τους καταστηματάρχες να δημιουργήσουν στις επιχειρήσεις τους χώρους καπνιστών και μη καπνιστών και ορισμένοι από αυτούς, λίγοι για να λέμε την αλήθεια, δαπάνησαν και χρήματα για να διαμορφώσουν ανάλογα τους χώρους. Διαπίστωσαν στη συνέχεια, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, την ασυνέπεια της Πολιτείας που μετακυλίεται όπως είναι φυσικό σαν συμπεριφορά και στους ίδιους τους πολίτες.

Τις προηγούμενες φορές, φθάσαμε στη σιωπηλή κατάργηση του Νόμου, με διάφορες δικαιολογίες, από την έλλειψη προσωπικού που θα συγκροτήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό μέχρι τις διαμαρτυρίες των καταστηματαρχών εστίασης ότι δεν μπορούν να αντέξουν ταυτοχρόνως αύξηση του ΦΠΑ και αντικαπνιστικό νόμο. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να αναζητηθούν. Μέχρι και διαμορφωμένοι χώροι στο εξωτερικό των καταστημάτων που θα προορίζονται για καπνιστές, μπορεί να υπάρξουν για τις ανάλογες προβλέψεις.

Αυτή τη φορά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δηλώνει σε κάθε τόνο, ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί. Αυτό το θέλουν και οι αντι-καπνιστές και οι λογικοί καπνιστές που στο κάτω – κάτω μια βλαβερή συνήθεια θα μειώσουν.

Για να πετύχει όμως η εφαρμογή του Νόμου είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί με αυστηρότητα σε όλη την Επικράτεια και σε όλα τα καταστήματα. Είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας να επιτύχει τα ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για όλους. Αν σε άλλες περιοχές εφαρμόζεται αυστηρά ο Νόμος και σε άλλες όχι, αν σε άλλα καταστήματα απαγορεύεται το κάπνισμα και σε άλλα επιτρέπεται έστω και λάθρα δεν προωθείται η αντικαπνιστική συνήθεια αλλά ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Η εξαγγελία της εφαρμογής του Νόμου, από μόνη της τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Η κατάρτιση του πλαισίου ελέγχων και ο ισχυρός μηχανισμός υλοποίησής τους είναι τα στοιχεία που θα ευνοήσουν την ισότιμη και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του Νόμου. Για να δούμε τι θα συμβεί αυτή τη φορά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου