Χρήστος Μπουκώρος: Τα χρήματα στους ένστολους

χρήστος-μπουκώρος-τα-χρήματα-στους-έν-485599

Η απόφαση του ΣτΕ και οι δυνατότητες

Το σχόλιο του βιαστικού Άδωνη Γεωργιάδη σύμφωνα με το οποίο «όσες δικαστικές αποφάσεις κι αν εκδοθούν δεν θα γεννήσουμε λεφτά» δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε δίκαιο, ούτε τεκμηριωμένο, ούτε και σοβαρό. Ο Υπουργός Υγείας έχει χάσει το παιχνίδι της ουσίας επειδή βασίζεται κυρίως στο παιχνίδι της επικοινωνίας. Διότι, κύριε, Υπουργέ, αν εσείς δεν μπορείτε να «γεννήσετε» τα λεφτά που επιβάλλει μια δικαστική απόφαση πώς ζητάτε να τα «γεννήσει» ο φορολογούμενος που δεν έχει;

Στόχος του σημερινού σημειώματος δεν είναι να ασχοληθούμε με τις απόψεις του κ. Γεωργιάδη, που άλλωστε -άστοχα και ως μη όφειλε- μίλησε για μια απόφαση που δεν είναι της αρμοδιότητάς του, εκτός κι αν τα βράδια φορά στολή παραλλαγής και κάνει και τον Υπουργό Αμύνης ή υποκαθιστά ατύπως το οικονομικό επιτελείο. Τίποτα από όλα αυτά. Είναι ο εκρηκτικός Άδωνης που έχει δυνατότητες κατά την ταπεινή μας άποψη αλλά -δυστυχώς στην περίπτωσή του- η επικοινωνία τρώει την ουσία.

Η απόφαση του ΣτΕ με την οποία η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών στους ένστολους όλων των σωμάτων προκάλεσε σεισμικές δονήσεις πολλών ρίχτερ. Η χθεσινή διευκρίνιση ότι θεωρείται αντισυνταγματική η συνέχιση των συγκεκριμένων περικοπών για όσο διαρκούν, αποτέλεσε τη μετασεισμική δόνηση. Το ίδιο δικαστήριο και πρέπει να το επισημάνουμε αυτό, έκρινε συνταγματικές και νόμιμες τις περικοπές μισθών σε όλα τμήματα της δημόσιας διοίκησης με το απλό και αποδεκτό εν πολλοίς σκεπτικό ότι οι ένστολοι αποτελούν λειτουργούς του σκληρού πυρήνα του δημοσίου και πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προστασίας σε σχέση με άλλους δημόσιους υπαλλήλους.

Να έρθουμε τώρα και στα πρακτικά ζητήματα. Η απόφαση του ΣτΕ σε χρήμα μεταφράζεται σε περίπου 400 εκ. ευρώ. Το μισό φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι κάτι παραπάνω από 850 εκ. ευρώ. Από το συγκεκριμένο πλεόνασμα περίμεναν πολλές τάξεις και ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και κάποιες κοινωνικές ομάδες όπως οι άποροι, οι τρίτεκνοι και άλλοι. Περισσότερο από δίκαιη, η προσδοκία των άλλων κοινωνικών ομάδων που περίμεναν μια οικονομική ανάσα.

Όμως. Σε ένα κράτος το οποίο προσπαθεί και μέχρι τώρα τα καταφέρνει να στέκεται με φερεγγυότητα απέναντι στους σκληρούς δανειστές του και την ίδια ώρα ζητάει από τους πολίτες του, είτε έχουν είτε δεν έχουν, να είναι συνεπείς φορολογούμενοι πρέπει και το ίδιο να φέρεται αναλόγως. Για να μην μακρηγορούμε, μετά τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ και άσχετα με το τι λέει ο κ. Γεωργιάδης και ο κάθε άλλος, πρέπει είτε εφάπαξ, είτε τμηματικά να καταβάλλει τα χρήματα που επιβάλλει η συγκεκριμένη απόφαση στους ένστολους. Αν θέλει να σηματοδοτήσει ότι κάτι αλλάζει σε αυτή τη χώρα και το Κράτος σέβεται τους πολίτες, όπως ζητάει και το ίδιο να το σέβονται πρέπει να τα δώσει. Στο ακέραιο και μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Ευτυχώς, χθες το βράδυ, όπως μετέδιδαν τα κανάλια, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Πολιτεία θα καταβάλλει αυτά τα χρήματα και δεν θα προσπαθήσει να αποφύγει ή να παρερμηνεύσει ή να υπερκεράσει την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Με το υπόλοιπο του πλεονάσματος ακόμη κι αν χρειαστούν ισοδύναμα μέτρα ας προσπαθήσει η Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τους έχοντες μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό είναι το δίκαιο σε μια πραγματική Δημοκρατία και αυτό πρέπει να γίνει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου