Χρήστος Μπουκώρος: Ερχονται εξελίξεις

χρήστος-μπουκώρος-ερχονται-εξελίξει-487591

Ενδιαφέρον από κάθε άποψη το πρώτο τρίμηνο του 2014

Οι διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί παραμονής του Υπουργού Οικονομικών στη θέση του, με το αιτιολογικό ότι έχει πολύ ακόμη έργο να προσφέρει, γίνονται πλέον δεκτές με ερωτηματικά και αμφιβολίες.

Στο πολιτικό χρηματιστήριο, όταν το όνομα ενός Υπουργού βγαίνει στη μπερλίνα της αναδόμησης, της μεταπήδησης, της αναβάθμισης ή της υποβάθμισης είναι απλά η προεξόφληση των όσων πρόκειται στη συνέχεια να συμβούν.

Υπό την έννοια αυτή και σε συνδυασμό με την πληθώρα δημοσιευμάτων τις τελευταίες ημέρες που κάνουν λόγο για απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα από το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα προκαλέσει έκπληξη η αλλαγή του, ενδεχομένως σε συνδυασμό με την τοποθέτησή του σε κάποιο άλλο πόστο και την ανάληψη των καθηκόντων του από άλλο πρόσωπο.

Βεβαίως, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η σπουδαιότητα των οικονομικών εξελίξεων το επόμενο διάστημα, είναι αμφίβολο, αν επιτρέπει την τοποθέτηση στο συγκεκριμένο πόστο για δεύτερη φορά ενός μη πολιτικού προσώπου, που δεν διαθέτει δηλαδή, τη λαϊκή νομιμοποίηση. Όμως το φορτίο θα είναι βαρύ και για έναν απλό Βουλευτή που θα κληθεί να αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ακόμη και για έναν Υπουργό του παρόντος πολιτικού σχήματος.

Τούτων δοθέντων, δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως αβάσιμες οι πληροφορίες που φέρουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να αναλαμβάνει και το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας. Εξέλιξη που θα σημάνει μιας μορφής σύγκρουση με την Τρόικα, ευδιάκριτη αλλαγή οικονομικής πολιτικής και διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το σημαντικό –όπως όλοι πλέον ομολογούν- πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Πρωθυπουργός τους τελευταίους 18 μήνες, πήρε στις πλάτες του το βάρος επώδυνων μέτρων και στο εξής είναι ο ίδιος υπεύθυνος και υπόλογος έναντι του ελληνικού λαού για την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα και για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί ο λαός. Μπορεί να τοποθετηθεί και κάποιος ακόμη αναπληρωτής Υπουργός για τα υπηρεσιακά και διαδικαστικά ζητήματα, αλλά όλα δείχνουν ότι ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων, οι αποφάσεις θα φέρουν την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά και ιδιαίτερα εκείνες οι οποίες έχουν οικονομικό αντικείμενο και αφορούν άμεσα τους πολίτες.

Στις επόμενες εκλογές, Ευρωεκλογές ή Εθνικές, έτσι όπως πάει το πράγμα, καθίσταται παρόμοια η σημασία τους, δεν θα κριθεί ο Γιάννης Στουρνάρας αλλά ο Αντώνης Σαμαράς. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι πολίτες πρέπει να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το πώς πάει η οικονομία, πώς αξιοποιούνται οι θυσίες τους και κυρίως τι έχουν να λαμβάνουν μετά από τρία χρόνια προσπαθειών. Ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί να θολώνεται με απόψεις του τύπου «ο Στουρνάρας παίρνει γραμμή από τον Σόιμπλε» ή «δεν το γνώριζε ο Πρωθυπουργός και ο Στουρνάρας έκανε του κεφαλιού του» κ.τ.λ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ξεκαθάριζε τα πράγματα κι ο ελληνικός λαός θα βρισκόταν μπροστά σε ξεκάθαρα διλήμματα του τύπου «ο Αλέξης Τσίπρας μας λέει αυτά και ο Αντώνης Σαμαράς έκανε αυτά». Έτσι θα πάμε στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν αυτές σε συνδυασμό με κάποιες εξελίξεις δικαστικού περιεχομένου που οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι θα είναι εντυπωσιακές.

Διανύουμε ένα τρίμηνο που παρουσιάζει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου