Χρήστος Μπουκώρος: Το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών

χρήστος-μπουκώρος-το-ενδεχόμενο-τριπ-489309

Το Προεδρικό «παραπάτημα» και τα σενάρια των ημερών

Ο πρωθυπουργός, όπως ο κάθε πρωθυπουργός, σχεδιάζει και επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία ή το μεγαλύτερο μέρος της τετραετούς θητείας που του αναλογεί. Οχι μόνο για να κερδίσει πολιτικό χρόνο, προκειμένου να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του, αλλά ιδιαίτερα στην παρούσα φάση να του δοθεί επαρκής χρόνος, ώστε να σβήσουν οι πληγές των μνημονίων και να μπει η χώρα σε μια άλλη πορεία.

Το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, συνήθως, και πολύ περισσότερο την τρέχουσα περίοδο, ήταν και παραμένει ρευστό. Βεβαίως, στην πολιτική, οι παλιότεροι λένε ότι τα μόνα που δεν προαναγγέλλονται είναι η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος (αν υπάρχει), ο κυβερνητικός ανασχηματισμός και οι πρόωρες εκλογές.

Τι συνέβη, όμως, τις τελευταίες ημέρες και παρά την επίμονη και σθεναρή θέση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2016 και μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο του 2015 θα γίνουν τότε εκλογές, φούντωσαν τα σενάρια για τρίδυμες εκλογές το Μάιο;

Αθελά του (;) ο παράγων που κατά τον πρωθυπουργό μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, αλλά μόνο το 2015, προκάλεσε την εκλογολογία νωρίτερα. Πιο συγκεκριμένα, η έμπνευση του Κάρολου Παπούλια, κατά την τελετή της κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, να χαιρετίσει έναν-έναν τους συνεργάτες του και τους υπαλλήλους σαν να πρόκειται για την τελευταία φορά, δεν ήθελε και πολύ να πάρουν φωτιά τα δημοσιογραφικά γραφεία. Στη συνέχεια, ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ότι γίνεται «παιχνίδι» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέση η οποία προκάλεσε ένα νέο σφοδρό κύκλο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ο οποίος διαρκούσε μέχρι χθες το απόγευμα και μάλλον θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Ετσι δημιουργείται ένα κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης, το οποίο δεν απέχει και πολύ από το προεκλογικό κλίμα, ανατροφοδοτώντας τα εκλογικά σενάρια. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού ανήμερα της γιορτής του, που προσδιόρισε το χρόνο των εκλογών στο τέλος της τετραετίας ή το γρηγορότερο το Μάρτιο του 2015, κόπασε τη φημολογία, αλλά δεν την εξαφάνισε.

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος και ο τελευταίος, πλην απρόοπτων και εξαιρετικά ανώμαλων εξελίξεων, ο οποίος διαθέτει την πολιτική δυνατότητα να λάβει τέτοιου είδους αποφάσεις.

Μια τριπλή εκλογική αναμέτρηση τον ερχόμενο Μάιο, μάλλον λιγότερους θα ωφελούσε και περισσότερους θα έβλαπτε. Πιθανολογούμε όμως ότι θα έβλαπτε κυρίως τη χώρα και την τεράστια προσπάθεια ανόρθωσης που έχουν καταβάλει οι Ελληνες πολίτες το τελευταίο διάστημα. Πέρα από τα μικροκομματικά συμφέροντα, αυτό είναι αναμφίβολα το σπουδαιότερο.

Ας αφήσουμε τα υπόλοιπα κόμματα και ας δούμε το ζήτημα από την οπτική πλευρά της κυβερνητικής παράταξης και κυρίως του ίδιου του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές έχουν ήδη αποκτήσει μια πολιτική κρισιμότητα που δεν είχαν άλλες φορές, αφού χαρακτηρίζονταν ως οι πλέον αδιάφορες εκλογές για το ελληνικό εκλογικό σώμα. Το έδειχνε και το ποσοστό συμμετοχής, αλλά και η χαλαρότητα της ψήφου. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε μια περίπτωση ευρείας επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από ένα συνδυασμό υπαρκτής λαϊκής δυσαρέσκειας και ανύπαρκτου ενδιαφέροντος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ομιλεί συνεχώς περί δυσαρμονίας εκλογικού σώματος και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Θα μπούμε έτσι σε μια ατέρμονα προεκλογική περίοδο, καταστροφική για την οικονομία και ενδεχομένως και για την ίδια τη χώρα.

Πιθανολογούμε, ότι όλα τα προηγούμενα, ο πρωθυπουργός και τα σκέφτεται και τα ζυγίζει. Ως εκ τούτου, δύο είναι οι ορατοί δρόμοι που έχει στη διάθεσή του. Να βελτιώσει το κλίμα και παράλληλα να δώσει χαρακτήρα εθνικών εκλογών στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών, ώστε να είναι διαχειρίσιμο το αποτέλεσμα μετά την αναμέτρηση της 25ης Μαΐου ή να θέσει απευθείας το δίλημμα της διακυβέρνησης και της πορείας της χώρας στο εκλογικό σώμα, προκηρύσσοντας ταυτόχρονες εκλογές. Το σενάριο αυτό, παρότι σε πολλούς κύκλους συζητείται, τούτη την ώρα δεν είναι το πιθανότερο. Για μια σειρά λόγων που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν.

Εν κατακλείδι, τετραπλές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές και εθνικές, αποτελούν επιλογή υψηλού ρίσκου, όχι για τα κόμματα, αλλά για την ελληνική κοινωνία. Αλλά και πολιτική χωρίς ρίσκο δε γίνεται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου