Χρήστος Μπουκώρος: Αντιλαλούνε οι φυλακές

χρήστος-μπουκώρος-αντιλαλούνε-οι-φυλ-499884

Να επιστρέψουν τα κλεμμένα για να αποσυμφορηθούν τα σωφρονιστικά καταστήματα

Οταν έγραφε ο Μάρκος Βαμβακάρης το «Αντιλούνε οι φυλακές, τ’ Ανάπλι κι ο Γιεντί Κουλές…», ασφαλώς άλλα είχε στο μυαλό του, άλλους καημούς εξέφραζε κι άλλες κοινωνικές καταστάσεις.

Είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, που τόσα πρόσωπα της δημοσιότητας διώκονται, καταδικάζονται και προφυλακίζονται. Καλά γνωρίζοντες την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας -της Αθήνας για να κυριολεκτούμε- υποστηρίζουν ότι 130 υποθέσεις, που στοίχησαν περίπου όσο το σημερινό δημόσιο χρέος της χώρας, θα πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης και της τιμωρίας.

Ορισμένες από αυτές τις υποθέσεις είναι οι μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, η υπερτιμολόγηση δημοσίων έργων, το λαθρεμπόριο καυσίμων, οι καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών, τα goldenboys των τραπεζών και πολλές άλλες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κοινωνία επικροτεί τη δικαστική διερεύνηση αυτών των υποθέσεων και είναι πεπεισμένη ότι σε ένα βαθμό πρωταγωνιστές των συγκεκριμένων σκανδάλων είναι αυτοί που οδήγησαν σε χρεοκοπία την Ελλάδα. Ασφαλώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ανικανότητα και συγκάλυψη σε όλα τα κόμματα των τελευταίων δεκαετιών. Πέρα όμως από τις πολιτικές ευθύνες, υπάρχουν οι ποινικές και οι αστικές ευθύνες, οι οποίες ουδέποτε είχαν διερευνηθεί.

Είναι απαίτηση του ελληνικού λαού, οι ένοχοι που έγιναν ζάμπλουτοι στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων, να πληρώσουν το τίμημα των πράξεών τους. Όμως, με όποιον απλό πολίτη κι αν συζητήσεις, εύκολα θα αντιληφθείς ότι η τιμωρία των ενόχων δεν αρκεί για να επιφέρει κοινωνική ηρεμία και αίσθηση περί επικράτησης του δικαίου. Εκείνο που ζητούν οι πολίτες με έμφαση σε κάθε τους διάλογο, είναι «να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα».

Εγινε κάποια αρχή και σε αυτό το ζήτημα. Από τα 18 εκατομμύρια ευρώ του κ. Κάντα σε τράπεζες της Σιγκαπούρης, επέστρεψαν τα 7.5 εκ. ευρώ. Μόλις χθες, άλλος επιχειρηματίας επέστρεψε οικιοθελώς άλλα 7,5 εκ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοίξει το Ελληνικό Δημόσιο, δηλώνοντας ότι πρόκειται για χρήματα που του είχε δώσει ο πρώην Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών, κ. Σμπώκος.

Ισως είναι μια καλή στιγμή για το ελληνικό κράτος να λειτουργήσει με ευφυΐα. Ισως τώρα είναι ανάγκη να υπάρξει κάποια νομική πρόβλεψη για ηπιότερη αντιμετώπιση των ενόχων, στην περίπτωση που επιστρέφουν τα κλοπιμαία και αυστηρότερη για όσους πεισματικά αρνούνται ακόμη και τώρα να επιστρέψουν τα όσα έκλεψαν από τους Έλληνες πολίτες. Χρειάζεται κάποια ξεκάθαρη νομική πρόβλεψη, αυτή την ώρα ειδικά, γι’ αυτές τις πολύκροτες υποθέσεις. Βεβαίως κάποιοι από φόβο, ήδη επιστρέφουν τα κλοπιμαία. Το Κράτος είναι υποχρεωμένο να μην αρκείται στο φόβο ή στο όψιμο φιλότιμο των εμπλεκομένων, αλλά να δημιουργήσει το νομικό περιβάλλον που θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα.

Οπως μας έλεγε πρόσφατα δικαστικός λειτουργός, η Δικαιοσύνη ασχολείται με το 10% της εμφανούς εγκληματικότητας, αφού δεν έχει ραντάρ ή κάποιον άλλο μηχανισμό για να ανακαλύπτει το υπόλοιπο 90% της εγκληματικότητας που δεν έρχεται ποτέ στην επιφάνεια. Τουλάχιστον, για τις πολύκροτες υποθέσεις από τις οποίες το δημόσιο συμφέρον ζημιώθηκε, ας κοιτάξει η Πολιτεία να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον και η Δικαιοσύνη να τις περατώσει. Μόνο τότε οι πολίτες θα δεχθούν ότι κάτι αλλάζει σε αυτή τη χώρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου