Χρήστος Μπουκώρος: «Θα πάρουν φωτιά τα νερά!»

Τελευταία ενημέρωση: 2014-01-04, 12:00:31
Χρήστος Μπουκώρος: «Θα πάρουν φωτιά τα νερά!»

Toυρκικές απειλές, αν η Ελληνική Προεδρία ανακηρύξει ΑΟΖ 

 

Επιλέγουμε το σημερινό δημοσίευμα το οποίο χθες κατέκλυσε το διαδίκτυο, διότι θεωρούμε ότι θα μας απασχολήσει εντός του 2014. Σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας,  οι Τούρκοι απειλούν με «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, σε περίπτωση που η Ελλάδα κινήσει τις διαδικασίες, εκμεταλλευόμενη και την προεδρία της Ε.Ε. για την ανακήρυξη της ΑΟΖ και προχωρήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή από το Καστελόριζο και μέχρι την Κύπρο.

Τις ανησυχίες αυτές, οι οποίες εκφράζονται και από επιτελείς του Πενταγώνου, έρχεται να επιβεβαιώσει ένα απειλητικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Şafak».

Η εφημερίδα έχει πρωτοσέλιδο τίτλο: «Sular ısınacak», που σημαίνει «θα ανάψουν τα νερά». Δηλαδή έρχεται μεγάλη κρίση στο Αιγαίο και στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι φιλοκυβερνητική, υποστηρίζει σαφώς τον Ερντογάν και για το λόγο αυτό αξιωματικοί του ελληνικού Πενταγώνου αξιολογούν ως ιδιαίτερα σοβαρό το δημοσίευμα. Επισημαίνουν, ωστόσο, πως έχουν ληφθεί και προβλεφθεί μέτρα σε περίπτωση που η Άγκυρα θελήσει να εξάγει την εσωτερική της κρίση.

Οπως υποστηρίζει η «YeniSafak», με την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η ελληνική πλευρά να αδράξει την ευκαιρία για να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της ΑΟΖ, που σχετίζεται με την ύπαρξη και εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει με κανένα τρόπο να συμβεί αυτό. Η Τουρκία θα συνεχίσει απτόητη τις έρευνες για την ανακάλυψη με την προοπτική άμεσης εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και σε δεύτερη φάση και στο Αιγαίο», επισημαίνει η εφημερίδα.

Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως η Ελλάδα έπρεπε να έχει απεμπολήσει το δικαίωμά της να κάνει έρευνες και να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά της κοιτάσματα στο Αιγαίο, καθ’ ότι είναι απαίτηση της Άγκυρας.

Φαίνεται πώς ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα «θερμός» στο Αιγαίο, ιδίως όσο  η κρίση συνεχίζει να βαθαίνει στην Τουρκία και να απειλείται η κυβέρνηση Ερντογάν.

Οι Τούρκοι έδειξαν τα πρώτα δείγματα κλιμάκωσης της έντασης με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο ανήμερα των Χριστουγέννων. Συνεχίζουν  με απειλές με την έλευση του νέου χρόνου.

Βεβαίως οι Τούρκοι άλλες φορές με τις πλάτες των Αμερικανών και άλλες εξάγοντας τα εσωτερικά τους προβλήματα -όπως τώρα- έδειχναν τα δόντια τους στην Ελλάδα. Στη συγκεκριμένη φάση και για το συγκεκριμένο θέμα το δρόμο μάς δείχνει η μικρή Κύπρος. Προχώρησε αποφασιστικά. Οριοθέτησε την ΑΟΖ. Διεξήγαγε  διεθνείς διαγωνισμούς. Είναι έτοιμη για εξόρυξη και 60 δισ.  δολάρια την περιμένουν μόνο στο οικόπεδο 12, το επονομαζόμενο «Αφροδίτη». Ιδού η Κύπρος…

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
5
=