Χρήστος Μπουκώρος : Τα μεγαλύτερα προβλήματα του 2014

χρήστος-μπουκώρος-τα-μεγαλύτερα-προβ-514951

Οσα καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση αλλά και η κοινωνία

Η έγκυρη αμερικάνικη εφημερίδα WashingtonPost έκανε ποδαρικό, αναφερόμενη στα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 2014. Επειδή η ιεράρχησή τους έχει ένα ενδιαφέρον, τα παραθέτουμε αυτούσια:

1. Ανεργοι και ανασφάλιστοι πολίτες
Η οικονομική δίνη της Ελλάδας έχει «καταπιεί» σχεδόν το 1/4 της οικονομίας και περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Από το 7,2% που ήταν προ της κρίσης το 2008, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27% το τρίτο τρίμηνο του 2013, δίνοντας στη χώρα τη χειρότερη θέση στην κατάταξη μεταξύ των 34 αναπτυσσόμενων οικονομιών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Επίσης, περισσότεροι από 70% των ανέργων βρίσκονται χωρίς δουλειά για πάνω από τρία χρόνια, ζώντας ως επί το πλείστον από φιλανθρωπίες, καθώς έχουν χάσει το μηνιαίο επίδομα και την ασφάλεια υγείας.

2. Η γραφειοκρατία
«Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δύο ετών προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την εργασία, περικόπτοντας τον κατώτατο μισθό και «τσεκουρώνοντας» τα εργασιακά δικαιώματα και τους κανόνες προστασίας των αγορών, με την απελευθέρωση από τις άδειες για φορτηγά, μέχρι αυτές για τα συνοικιακά αρτοποιεία», αναφέρει το άρθρο.

«Αλλά τα νούμερα της ανεργίας συνεχίζουν να χειροτερεύουν και οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το σύστημα παραμένει κολλημένο στη γραφειοκρατία. Η εφημερίδα αναφέρει ως παράδειγμα «έναν άνεργο κουρέα, που προσπαθεί να ανοίξει το δικό του κομμωτήριο εδώ και τρία χρόνια στην Κέρκυρα, με τους κανόνες, ωστόσο, όσον αφορά το δίπλωμα κομμωτικής που απέκτησε από ένα ιδιωτικό κολέγιο, να παραμένουν ασαφείς».

3. Πολιτική αστάθεια
«Η Ελλάδα κυβερνάται από την τρίτη φιλομνημονιακή κυβέρνηση μέσα σε δύο χρόνια, καθώς τα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας έχουν εκδιώξει τη λαϊκή συμπαράσταση στα κόμματα. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ηγείται της παρούσας κυβέρνησης συνασπισμού και έχει δει την πλειοψηφία του στη Βουλή των 300 μέσα σε 18 μήνες να μειώνεται από τους 179 βουλευτές στους 153.

Προσφάτως, ήρθε πίσω στις δημοσκοπήσεις από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει ριζοσπαστική επαναδιαπραγμάτευση ή ακόμη και διάσπαση των μνημονιακών όρων, υποστηρίζοντας ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει να οδηγήσει στην ανάκαμψη και έχει επιφέρει κοινωνική καταστροφή.

Παράλληλα, η λαϊκή «συμπάθεια» προς την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή παραμένει ισχυρή, τοποθετώντας τη στη δημοσκοπική τρίτη θέση με 9%, παρά το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας της και ηγετικά στελέχη της έχουν προφυλακιστεί, κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης».

4. Το χρέος
Παρά τα όλα άσχημα νέα, λίγοι αμφισβητούν ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιώνεται αργά – αργά, με τις σπατάλες να βρίσκονται υπό έλεγχο και με τον υπέρογκο δημόσιο τομέα να έχει συρρικνωθεί.

Υπάρχουν κάποια καλά νέα ακόμη: η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα πάνω, ξεφεύγοντας από την κατηγορία «σκουπίδια».

«Παρόλα αυτά, ακόμη η αδύναμη οικονομία επιβαρύνεται από ένα εθνικό χρέος που φτάνει το 176% του ΑΕΠ φέτος, καθιστώντας απαραίτητη για την Αθήνα μία νέα ελάφρυνση χρέους από τους δανειστές της. Ο Σαμαράς θέλει να αποφύγει τα επιπλέον δάνεια, για να καλύψει τα κενά στον προϋπολογισμό το 2014 και ελπίζει να επιστρέψει η χώρα στις αγορές ομολόγων, έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας».

Αναμφίβολα, τα όσα αναφέρει η έγκυρη αμερικάνικη εφημερίδα είναι μεγάλα προβλήματα. Δυστυχώς όμως δεν είναι τα μόνα. Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, τη νεανική ανεργία που σύμφωνα και με την έκθεση του ΟΗΕ αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, το κλίμα από-επένδυσης, την υψηλότατη φορολογία και κυρίως τη συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας, όπως επίσης θα μπορούσε να προσθέσει κι ορισμένες θετικές εξελίξεις με κυρίαρχες το πρωτογενές πλεόνασμα και την έκρηξη απορροφητικότητας στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Τέλος, με όποια σειρά κι αν ιεραρχήσει κανείς τα προβλήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2014 είναι έτος κομβικό, που θα καταδείξει αν η χώρα θα παραμείνει στη μέγγενη των Μνημονίων ή αν θα απελευθερωθεί από αυτή. Πάντως, για να απελευθερωθεί, πρέπει ορισμένα από τα προαναφερθέντα προβλήματα να επιλυθούν εντός του νέου έτους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου