Χρήστος Μπουκώρος: Μία ντουζίνα υποψήφιοι

χρήστος-μπουκώρος-μία-ντουζίνα-υποψή-519970

Συνωστισμός για τις δημοτικές εκλογές του Βόλου

Αναμφίβολα, οι δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου προσελκύουν υψηλό ενδιαφέρον, εξαιτίας της απαξίωσης της κεντρικής πολιτικής σκηνής από τη μία πλευρά και της πεποίθησης της κοινωνίας ότι η δημοτική αρχή παραμένει μία εξουσία που επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας, από την άλλη πλευρά. Αρκετούς μήνες πριν την εκλογική αναμέτρηση στο Βόλο έχει εμφανιστεί πλήθος υποψηφίων που δηλώνουν ανοιχτά την πρόθεσή τους να ηγηθούν ψηφοδελτίων.

Διάφορα πρόσωπα, άλλα με μεγαλύτερη και άλλα με μικρότερη απήχηση, βγαίνουν μπροστά. Βέβαια, εξακολουθεί να ισχύει το αξίωμα των εκλογών, σύμφωνα με το οποίο όποιος ξεκινάει πρώτος την κούρσα συνήθως καίγεται. Παραδοχή, η οποία δεν φαίνεται να πτοεί τους επίδοξους δημάρχους Βόλου.

Αν προσπαθήσουμε σήμερα να κάνουμε μια καταμέτρηση όσων μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον τους, καταλήγουμε στην παρακάτω λίστα.

Από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι: ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς, δικηγόρος και επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Δρόμοι Συνεργασίας» στις προηγούμενες εκλογές, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου Ματθαίος Δραμητινός, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας Νικόλαος Χαυτούρας, ενώ πρόσφατα κατέθεσε το ενδιαφέρον του στην πενταμελή επιτροπή της παράταξης και ο συνταξιούχος του Νοσοκομείου Βόλου Θεόδωρος Ταμβάκης. Πιθανολογείται βάσιμα ότι μέσα από τις ενδοπαραταξιακές διεργασίες ο συγκεκριμένος χώρος τελικά θα καταλήξει σε έναν υποψήφιο. Το μεγάλο στοίχημα για τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αν θα κατέλθουν τελικά ενωμένες, αυξάνοντας τις πιθανότητές τους ή αν οι διεργασίες επιλογής για τον επικεφαλής θα δημιουργήσουν φυγόκεντρες τάσεις, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η προσπάθεια. Μέχρι σήμερα έχουν διαγνωσθεί διαφορές μεταξύ των στελεχών που κάποιοι θα τις χαρακτήριζαν μέχρι και χαοτικές σχετικά με την υποστήριξη του ενός ή του άλλου προσώπου.

Από το χώρο της κεντροδεξιάς έχει καταγραφεί επίσης έντονο ενδιαφέρον. Πρώτος άνοιξε την κούρσα ο πρώην αντιπεριφερειάρχης, δικηγόρος, Αργύρης Κοπάνας, με μια μεγάλη συγκέντρωση σε ξενοδοχείο της πόλης. Εκτοτε κινείται, χωρίς όμως η κίνησή του να έχει πάρει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και να έχει αγκαλιάσει το σύνολο του δυναμικού της παράταξης από την οποία προέρχεται. Εντονα φημολογείται ότι σύντομα θα εκφράσει το ενδιαφέρον του και ο γνωστός γιατρός και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Βόλου Γιώργος Μουλάς, ο οποίος, προς το παρόν, επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε έναν πόλεμο φθοράς κατά του σημερινού δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη. Μόλις πρόσφατα, στελέχη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν πρόταση στον πρώην υπουργό Υγείας και αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Σούρλα να ηγηθεί του ψηφοδελτίου στο δήμο Βόλου, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για πρόσωπο που μπορεί να συνενώσει το σύνολο των δυνάμεων της παράταξης. Ο ίδιος βέβαια μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και το μόνο που έχει πει είναι ότι δεν θα αρνηθεί μία επιστράτευσή του από τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Από το χώρο της κεντροδεξιάς προέρχεται ακόμη ένας ενδιαφερόμενος, ο δικηγόρος Μιχάλης Μιτζικός με επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελβετία, ο οποίος κυρίως μέσω αρθρογραφίας στον τοπικό Τύπο προσπαθεί το τελευταίο εξάμηνο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της υποψηφιότητάς του. Θολό το τοπίο των υποψηφιοτήτων και στην κεντροδεξιά, με τη μοναδική βουλευτή του κόμματος στη Μαγνησία Ζέττα Μακρή να δηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα κατέλθει σίγουρα με δικό της υποψήφιο στο Βόλο, τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο στην πρόσφατη επίσκεψή του εδώ, να δηλώνει ότι το κυβερνών κόμμα δεν θα δώσει χρίσματα και τα τοπικά κομματικά όργανα να μην έχουν ακόμα εκφραστεί. Επειδή το πώς θα κατέλθει η Νέα Δημοκρατία στις δημοτικές εκλογές του Βόλου είναι εξαιρετικά κρίσιμος παράγοντας που εν πολλοίς θα κρίνει και το αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν προσθέτει κάτι ο ισχυρισμός τοπικών κομματικών στελεχών ότι η Νέα Δημοκρατία «θα κατέλθει με υποψήφιο το όνομα του οποίου ακόμη δεν έχει ακουστεί». Αν ισχύει ή όχι το στοιχείο της έκπληξης θα το γνωρίζουμε σε λίγο καιρό.

Από το χώρο της κεντροαριστεράς, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του ο πρώην νομάρχης Απόστολος Παπατόλιας, ο οποίος κινείται για τη συγκρότηση συνδυασμού, έχοντας προσεγγίσει μέχρι τώρα ορισμένα στελέχη από το χώρο της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ορισμένους από το χώρο της κεντροδεξιάς, που δηλώνουν ότι θα είναι υποψήφιοι μαζί του. Σε κάθε περίπτωση, παρά την αλλαγή πολιτικού χώρου, ο πρώην νομάρχης είναι αποφασισμένος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Στον ίδιο πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς μπορεί να τοποθετηθεί και ο νυν δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του μέχρι σήμερα, αλλά σε ένα πολυδιασπασμένο σκηνικό ευνοείται το πέρασμά του στον δεύτερο γύρο και από εκεί και πέρα έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να δημιουργήσει και αντιαριστερό και αντιδεξιό μπλοκ, αυξάνοντας τις πιθανότητες επικράτησής του. Πάντως, σε περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία κατέλθουν με μία υποψηφιότητα και μάλιστα αξιόλογη, ενδεχομένως ο σημερινός «ένοικος» της Ρήγα Φεραίου να το σκεφτεί και δεύτερη φορά αν θα κατέλθει στις εκλογές.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες υποψηφιότητες, με χαρακτηριστικότερη αυτή του πρώην προέδρου και ισχυρού άντρα του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι προέρχεται από την Αριστερά, είναι στα μαχαίρια με το ΠΑΣΟΚ για τους γνωστούς λόγους, ενώ τώρα εκμεταλλευόμενος την οπαδική δύναμη και το χώρο του αθλητισμού γενικότερα, δηλώνει ότι θα κατέβει και μάλιστα κάνει προτάσεις σε γνωστούς Βολιώτες, έχοντας εξασφαλίσει αρκετά «ναι» για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν οι ανοιχτοί του λογαριασμοί με τη Δικαιοσύνη και η επερχόμενη δίκη για τη γνωστή υπόθεση τον Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελούν κίνητρο ή εμπόδιο για τις φιλοδοξίες του.

Τις τελευταίες ημέρες, με τρόπο ασυνήθιστο, σχεδόν εξτρεμιστικό, εμφανίστηκε μέσω διάφορων ανακοινώσεων και η υποψηφιότητα του μηχανικού Ηλία Ζαρκάδα, αγνώστων λοιπών πολιτικών στοιχείων.

Επίσης θεωρείται βέβαιο, όπως πάντα, ότι υποψήφιο δήμαρχο Βόλου με ολοκληρωμένο ψηφοδέλτιο θα κατεβάσει το ΚΚΕ, που ξεκινά σύντομα τις διεργασίες του, χωρίς να έχει ακουστεί κάποιο όνομα και με τον σημερινό επικεφαλής της παράταξης και πρώην βουλευτή Απ. Νάνο εκ των πραγμάτων και λόγω θετικού αποτελέσματος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές να συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες.

Τέλος, γρίφο αποτελεί αν η Χρυσή Αυγή θα αποτολμήσει να κατέλθει με δικό της υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές ή θα πριμοδοτήσει άλλο ψηφοδέλτιο, επιχειρώντας να εκλέξει κάποιους δημοτικούς συμβούλους.

Αυτά και έχουμε καιρό ακόμη. Και πάντως, όπως μας έλεγε προχθές πρώην δήμαρχος του Βόλου, «μέχρι τώρα έχουμε ακούσει πολλά ονόματα, αλλά καμία θέση για το μέλλον της πόλης. Και σε κάθε περίπτωση, με τόσους γιατρούς και δικηγόρους, είμαστε ή για φυλακή ή για εντατική ως πόλη!» Λέτε να έχει δίκιο ο παλιός;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου