Χρήστος Μπουκώρος:Επείγουσες ψυχολογικές επιχειρήσεις

χρήστος-μπουκώροςεπείγουσες-ψυχολο-538635

Αναγκαία τα μέτρα ανακούφισης για ευρεία στρώματα του λαού

Τα τρία χρόνια της μνημονιακής μέγγενης είναι ανηφορικά και δύσκολα. Το ένα δυσκολότερο από το προηγούμενο. Όλα τα βάρη προστίθενται και λειτουργούν σωρευτικά κατά των πολιτών. Αντέχεις στα μέτρα του πρώτου χρόνου, γίνεται δυσβάστακτο το βάρος με τα μέτρα του δεύτερου χρόνου και συντριπτικό το βάρος όταν προστεθούν τα μέτρα του τρίτου χρόνου έστω κι αν είναι ηπιότερα, δηλαδή ελαφρύτερα.

Ιδιαίτερα όμως οι χειμώνες αυτών των χρόνων για μεγάλα τμήματα του λαού γίνονται ανυπόφοροι. Έτσι εξηγείται ότι χάθηκε εκείνη η αίσθηση του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου κατά την οποία πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι βρισκόμαστε κοντά σε ένα σημείο ισορροπίας ακόμη κι αν αυτό ήταν ο πάτος του βαρελιού.

Με τα κρύα και την εκτίναξη των εξόδων αυτή η αίσθηση χάθηκε και η απαισιοδοξία επέστρεψε δριμύτερη. Μαζί της και η ανησυχία και η αβεβαιότητα. Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα από το να βλέπεις συνεχώς πολίτες να αναρωτιούνται «πού πάμε;» ή «μέχρι πότε;».

Το τελευταίο διήμερο η κυβέρνηση εξήγγειλε μια σειρά στοχευμένων μέτρων που αφορούν κάποιες ομάδες πληθυσμού. Βιβλιάρια υγείας για τους ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ, επίδομα για τους κατοίκους των μειονεκτικών περιοχών ύψους 600 ευρώ, καταβολή των εκτός έδρας για τους λιμενικούς που τα περίμεναν τρία ή τέσσερα χρόνια, καταβολή καθυστερούμενων οφειλών ενός ή δύο ετών για τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ, μέτρα ρευματοδότησης των απόρων, προσλήψεις 1.050 σχολικών επιστατών και περίπου 1.000 εργαζομένων για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και πιθανώς και κάποια άλλα που μας διαφεύγουν.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για μέτρα που δεν κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Θετικά και δίκαια είναι αυτά τα μέτρα όμως αν προστεθούν στο σύνολό τους δεν αφορούν παρά κάποιες δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών. Η ανακούφιση ή η δικαίωση τέτοιων μικρών πληθυσμιακών ομάδων είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορεί να αναστρέψει τη γενικότερη ψυχολογία του πληθυσμού. Η κοινωνία αυτή την ώρα ιδιαίτερα, χρειάζεται μέτρα ευρύτερης σημασίας προκειμένου να αντέξει την πίεση της εποχής.

Θυμίζουν αυτές οι αποφάσεις ψυχολογικές επιχειρήσεις στη διάρκεια του πολέμου. Πετάς τις προκηρύξεις στις γραμμές του εχθρού για να του κάμψεις το φρόνημα αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει να επιτεθεί και ο στρατός σου. Και για να επιτεθεί πρέπει να υπάρχει και να διαθέτει και ακμαίο ηθικό.

Την ώρα που η ανεργία αγγίζει το 27,4 % και οι νεόπτωχοι στην Ελλάδα προσεγγίζουν το 25%, άνετα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας και ανακούφισης. Την ίδια ώρα που η μεσαία τάξη συνθλίβεται, δηλαδή άλλα τρία εκατομμύρια πολίτες νιώθουν το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους, απαιτούνται γενναιότερες και ευρύτερες παρεμβάσεις, όπως επίσης και για τις 300.000 οικογένειες που νιώθουν πλέον έντονο το φόβο ότι κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον μπορούν να χάσουν τη μία και μοναδική τους κατοικία.

Δεν χρειάζεται να ανοίξουν τα ταμεία που παρά το πλεόνασμα δεν έχουν και τίποτα το αξιόλογο να μοιράσουν. Μέτρα χωρίς άμεσο οικονομικό κόστος με τη χρήση των δημοσίων υποδομών, τη λήψη φορολογικών μέτρων και τη νομοθέτηση προστατευτικών διατάξεων για όσο διαρκεί η κρίση θα ήταν παράγοντες ικανοί να βελτιώσουν τη γενικότερη ψυχολογία.

Βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, δυνατότητα εξετάσεων στις δημόσιες δομές υγείας, φορολογικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απόλυτη προστασία της πρώτης και μοναδικής κατοικίας για την περίοδο της κρίσης, θα ήταν τρία μέτρα τα οποία χωρίς ιδιαίτερο κόστος θα ανακούφιζαν τούτη την ώρα εκατομμύρια Έλληνες. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης για τόσο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να οδηγήσει. Ισως και στο χειρότερο. Η φωτιά στη θημωνιά σε ένα ξερό κάμπο δεν είναι ούτε δύσκολη ούτε απίθανη περίπτωση. Η μη διευκόλυνση των τμημάτων του πληθυσμού που αναφερθήκαμε δεν δίνει ούτε ένα ευρώ στα κρατικά ταμεία, αντιθέτως επιβαρύνει τη γενική ψυχολογία με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Η τιμωρητική λογική προτεσταντικού τύπου δεν έχει θέση στην ψυχολογία, στη φιλοσοφία και στην πολιτική νοοτροπία των Ελλήνων. Πρέπει να εξοβελιστεί άμεσα. Η σημερινή Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Μένει να δούμε αν θα πάρει και τις ανάλογες αποφάσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου