Χρήστος Μπουκώρος: Σανός δύο γαϊδάρων…

χρήστος-μπουκώρος-σανός-δύο-γαϊδάρων-542652

«Φιλότιμες προσπάθειες» συσκότισης ενόψει επανασύνδεσης

Είναι από τα λίγα πράγματα που μας έδωσαν χαρά τον τελευταίο καιρό, η εκφρασθείσα πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε συμπολίτες μας που πλήττονται από ακραία φαινόμενα φτώχειας. Είναι ένα μέτρο ανθρώπινο και αναγκαίο που έπρεπε να εφαρμοστεί από τον περσινό χειμώνα για να μην πούμε από τον προπέρσινο. Ισως θα είχαμε αποφύγει ως κοινωνία ορισμένα από τα περιστατικά που εδραίωσαν το κλίμα κοινωνικής κατάθλιψης, όπως τα απανθρακωμένα παιδιά και οι καρβουνιασμένοι ανήμποροι γέροι. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ όμως…

Η χαρά μας όπως υπολογίζαμε δεν κράτησε και πολύ. Και αν τα θαύματα στην Ελλάδα κρατάνε μόλις τρεις ημέρες το συγκεκριμένο δεν κράτησε ούτε τρεις ώρες:

Ο αρμόδιος Υπουργός άλλα να λέει χθες και άλλα προχθές, σχετικά με το ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος των επανασυνδέσεων… Οι Δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα δήλωναν ότι δεν έχουν τα στοιχεία των εντελώς άπορων δημοτών τους που ζουν στο σκοτάδι και στο κρύο για ένα, δύο ή και τρία χρόνια! Ο επικεφαλής των Δημάρχων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Ασκούνης, ζητούσε μόλις χθες από τη ΔΕΗ να του δώσουν τα ονόματα των δημοτών του των οποίων έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση! Σιγά μην τα βγάλουμε και στο διαδίκτυο, κύριε Δήμαρχε!

Γενικότερα ένα μπάχαλο που αποδεικνύει ότι το ελληνικό Δημόσιο σε όλες τις εκφάνσεις του είναι όχι απλά ανοργάνωτο αλλά σε μαύρο χάλι. Ο μόνος φορέας ο οποίος δεν εκτέθηκε με άστοχες δηλώσεις και κινήσεις που θα μείωναν τη σημασία των συγκεκριμένων αποφάσεων είναι η Εκκλησία, η οποία πιστεύουμε ότι είναι και η μόνη που θα κάνει πραγματική δουλειά. Αυτό αποδεικνύεται και από τα συσσίτια που μοιράζει η Εκκλησία και που δεν έχουν καμία σχέση, ούτε σε έκταση, ούτε σε συνέπεια, ούτε σε εύρος με κανενός άλλου φορέα.

Από τη σύσκεψη του προηγούμενου Σαββάτου οπότε και αποφασίστηκε να ληφθούν τα μέτρα επανασύνδεσης του ρεύματος έχουν περάσει πέντε ολόκληρες ημέρες και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιους αφορούν τα μέτρα, πότε θα υλοποιηθούν, πώς θα υλοποιηθούν, ποιος και πόσο θα επιβαρυνθεί με το κόστος τους.

Θέτουμε ενδεικτικά δύο ζητήματα προς κάθε αρμόδιο φορέα, όχι μόνο για να αποδείξουμε το μπάχαλο και τη συσκότιση που επικρατεί, αλλά κυρίως για να αντιμετωπιστούν. Πρώτον, αν υποθέσουμε ότι κάποιος πολίτης έχει κομμένο ρεύμα εδώ και πολύ καιρό και ταυτόχρονα διαθέτει και τις προϋποθέσεις για ένταξή του στο κοινωνικό τιμολόγιο στο οποίο για διάφορους λόγους μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί, αν ζητήσει επανασύνδεση θα πρέπει να πληρώσει και τα οφειλόμενα; Και αν ναι πού θα τα βρει; Δεύτερον, είναι γνωστό ότι για να επανασυνδέσει η ΔΕΗ μετά από μακροχρόνια παύση μία οικοδομή ζητάει ηλεκτρολογικό σχέδιο, η διάρκεια ισχύος του οποίου αν έχουμε πληροφορηθεί καλά είναι τα 14 έτη. Σε περίπτωση που έχει λήξει, θα πρέπει ο άπορος συμπολίτης να προσκομίσει νέο ηλεκτρολογικό σχέδιο που κοστίζει κάτι παραπάνω από 100 ευρώ; Είναι ένα ζήτημα που δεν το έχει θίξει κανείς. Τρίτον, ας μας πει επιτέλους ο Υπουργός Περιβάλλοντος ποιο θα είναι το κόστος των συγκεκριμένων μέτρων, πόσους συμπολίτες μας θα ανακουφίσουν και πόσο θα πληρώσουμε όλοι οι υπόλοιποι. Γιατί αυτό το τελευταίο το περί πληρωμής, ήταν το μόνο βέβαιο από την αρχή. Οτι εμείς θα το πληρώναμε το γνωρίζαμε. Κι ας τύρβαζε περί άλλων ο κ. Μανιάτης. Αυτό όμως δεν μας πειράζει.

Οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν όχι μόνο μισό ευρώ ετησίως, κι ας μην έχουν, αλλά και ένα και δύο και πέντε και δέκα ευρώ ετησίως για τους συμπολίτες τους. Αρκεί να γνωρίζουν πού θα πάνε ακριβώς και σε ποιο βαθμό θα εξυπηρετηθούν οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας. Ακόμη κι αν είναι όλη η Ελλάδα να πληρώσει από πέντε ευρώ σε ετήσια βάση για να εξοφληθούν οι λογαριασμοί αυτών των ανθρώπων κανείς δεν θα διαμαρτυρηθεί. Απλά ζητάμε επανασύνδεση και φως όχι συσκότιση και χάος, όπως προκαλούν οι μέχρι τώρα κινήσεις των πάσης φύσεως αρμοδίων – αναρμοδίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου